[artinfo] Kortárs Művészeti Szabadegyetem - Mélyi József előadása

Zsófi Somogyi Somogyi.Zsofi at balinthaz.hu
Tue Apr 10 10:22:39 CEST 2012


KORTÁRS MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM A BÁLINT HÁZBAN - MŰVÉSZET ÉS POLITIKA
Április 11. szerda, 18: 00
Mélyi József művészettörténész: Diktatúrák és demokráciák állami megrendelései. Kánonkérdések és művészeti intézmények.
Az előadás 20. és 21. századi példákkal illusztrálva, elsősorban a köztéri művészeti alkotások létrejöttének körülményein keresztül mutatja be az állami megrendelések történetét. A harmincas évek Szovjetuniója és Németországa mellett megjelennek a hatvanas-hetvenes évek amerikai és német példái, illetve a II. világháború utáni magyar gyakorlat. A mai magyar helyzetet az előadás a folyamatosan napirenden tartott kánonkérdéseken keresztül közelíti meg, kiállítások, köztéri művek és festménysorozatok példáin keresztül.
MŰVÉSZET ÉS POLITIKA
A Kortárs Művészeti Szabadegyetem tavaszi mini-szemesztere a Bálint Házban
Politika és művészet viszonya minden időben rendkívül szoros volt és jól jellemezte az adott korszakot. Az aktuális hatalom a művészet eszközeivel is formálta önnön képét, amelyet mutatni akart magáról. Természetesen a hatalom birtokosai és a "politika-csinálók" megrendeléseitől független utakon is járt a mindenkori, a szó legtágabb értelmében vett művészet.
Vajon mi a helyzet a kortárs művészettel és a politikával? Kik ma a megrendelők? Használja-e a politika a művészetet, s ha igen, mire és hogyan? Hogyan válhat a képzőművészet, építészet, a médiaművészet, a filmek, a sorozat a kritika eszközévé? Hogyan nyilvánít véleményt egy műalkotás saját korának (politikai) kérdéseiről?
A nyári szezon előtti mini-szemeszterünkben ezeket a kérdéseket vizsgáljuk előadóink és a közönség segítségével.
Az előadások az alább megadott szerdánként, 18:00 órakor kezdődnek.

Jegyek: Diák, nyugdíjas: 500 Ft, Felnőtt: 1000 Ft

Bérlet: Diák, nyugdíjas: 1200 Ft, Felnőtt: 2500 Ft


Házigazda: Simongáti Eszter: szabadegyetem at balinthaz.hu<mailto:szabadegyetem at balinthaz.hu>

Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. www.balinthaz.hu<http://www.balinthaz.huTematika>


További előadások:
Május 2. Pál Gábor politológus: Aludni megy-e a politika a Híradó után?
Közhely, hogy a televíziós sorozatok, a populáris kultúra más műfajaihoz hasonlóan, első sorban a közönség szórakoztatására szolgálnak. De vajon be kell-e érnünk ennyivel, vagy érdemes a jelenséget összetettebb magyarázatok után kutatva más kiindulópontból, alaposabban is szemügyre vennünk? Az előadás alapvető feltevése szerint igen, hiszen a televíziós sorozatok valóságábrázolását gyakorta szövik át politikai tartalmak, többé-kevésbé világos értékrendek és világnézeti elemek. Az előadás célja, hogy néhány népszerű amerikai (Az elnök emberei, South Park, 24) és magyar (Szomszédok, Barátok közt) széria példáján keresztül a kísérelje meg értelmezni a televíziós sorozatok nyílt, áttételes-rejtett, vagy éppen szembeötlően hiányzó politikumának problémáját.

Május 30. Alföldi György építész: A VÁROS, mint a hatalom és szabadság ellentmondásainak lenyomata
A hatalom, és a szabadság helye a város. A társadalom és annak intézményesült formái, diktatúráktól a demokráciákig. A város, mint egy adott kor ideológiájának lenyomata. A képviseleti demokráciától a direkt demokráciáig, városvezetőtől a városlakóig. Kié a város? Van-e megvalósítható, fenntartható, élhető, jó megoldás?

--
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a JDC magyarországi szervezetét, a MAZS Alapítványt!
Adószámunk: 19664651-2-42


More information about the Artinfo mailing list