[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2009. márciusi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Tue Mar 3 11:56:52 CET 2009


Műcsarnok márciusi hírlevélkiállítások 

SLAVEN TOLJ
Retrospektív cím nélkül…
Untitled Retrospective…
ERNST MÚZEUM
2009. március 29-ig
Egy dubrovniki katedrálisablakba beszorult teniszlabdáról készült fénykép, egy örökre az üvegvitrinbe zárt hétköznapi ventilátor – banálisnak tűnő képek és tárgyak, melyek annál erősebben idézik meg a délszláv háborúnak és különösképpen Dubrovnik blokádjának traumatikus emlékeit. Provokatív performanszok: a whiskyből és vodkából készült „globális koktéltól” kómába eső, a horvát történelem során használt különböző szalutálásokat a nemzeti himnusz hangjaira ismétlő, vagy – önmaga árnyékát legyőzni akarva – meztelenül, agancsban fejét falba verő művész megdöbbentő videói…
Slaven Tolj 1964-ben született Dubrovnikban és mindmáig hű maradt e különleges hangulatú városhoz, ahol művészként és kurátorként jelenleg is dolgozik. Felkavaró művei az Ernst Múzeumban láthatóak. 
Kurátor: Michal Kolecek

 
12. LAKÁSTREND & DESIGN KIÁLLÍTÁS
Színezd újra!
MŰCSARNOK
2009. március 5–8.
Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett kiállításon a megszokott igényességgel találkozhat a látogató, hiszen napjaink lakberendezési trendjeit a tárlatot vendégül látó Műcsarnok nagyszerű tereiben elhelyezett exkluzív enteriőr-installációk jelenítik meg. S természetesen a kortárs design krémje is bemutatkozik: a nemzetközi formatervezés újdonságai mellett a hazai formatervezők alkotásaiból rendezett „madeinhungary” kiállítás betekintést nyújt az itthoni műhelyek munkájába is.
Az idei tárlat meglepetése, hogy ebben az évben, Magyarországon először, első kézből a Lakástrend és Design kiállításon jelennek meg a 2009/2010-es ragyogó, őszi-téli színtrendek. A tárlat 4 napja alatt 4 színtrenddel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyek meglepő kiállítási koncepció keretében a Műcsarnok hátsó, félköríves apszisában tekinthetőek meg. 

 
MI VIDA - MENNY ÉS POKOL
A MUSAC gyűjtemény Budapesten
MŰCSARNOK
2009. március 28 – május 17.
Alicia Framis, Benczúr Emese, Pipilotti Rist, Tabaimo, Jesper Just, Kimsooja, Candice Breitz, Carles Congost, Muntean / Rosemblum, Wolfgang Tillmans, Ryan McGuinley, Mp & Mp Rosado, Enrique Marty, Tracey Moffat, Angel Marcos, Massimo Vitali, Carmela Garcia, Zhang Huan, Fernando Renes, Marcel Dzama, Alvaro Oyarzun, Joana Vasconcelos, Abigail Lazkoz, Shirin Neshat, Marina Abramovic, Thomas Hirschhorn, Luc Delahaye, Simeon Saiz Ruiz, Angel cvvde la Rubia, Cristina Garcia Rodero, Fernando Sanchez Castillo, Zwelethu 
Ez a különleges, izgalmas és felkavaró, a Műcsarnok egész épületét betöltő kiállítás újabb bizonyítéka annak, hogy az új évezred művészete életünk tükre, szerves, nélkülözhetetlen része: szerethető és élvezhető. A spanyolországi MUSAC Európa egyik legizgalmasabb XXI. századi nemzetközi kortárs művészeti gyűjteménye. A most látható nagyszabású nemzetközi válogatás élet és művészet kapcsolatát vizsgálja 36 művész közel 100 alkotásán keresztül.
Virágszirmok, melyek egy tetovált emberi testről hullanak alá, egy működő véradó-központ és sushi-bár, óriás terepasztal, melyen háborúk helyszínein sétálhatunk, egy magasból lehulló dervisruha megbabonázó mozgása, öreg férfi tánca egy amszterdami parkban, színésznők felkavaró vallomásai az anyaságról, erotikus termékenységrituálék a Balkánról – ezek a meglepő, humoros, tragikus, felrázó és megrendítő vagy poétikus alkotások: rajzok, festmények, falfestmények, filmek, fotók, videómunkák, installációk megmutatják, hogyan viszonyulnak a ma művészei a mindennapi élethez, annak szélsőséges élethelyzeteihez.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 
Megnyitó: 2009. március 27.,
péntek 20 óra 
Kurátorok: Agustín Pérez Rubio (MUSAC),
Dr. Petrányi Zsolt (Műcsarnok) 
 
  
gyerekprogramok 

CSEREVENDÉGESKEDÉS
PAGONY KÖNYVESBOLT
2009. március 14.,
szombat 11 óra
A Pagony és a Műcsarnok közös programsorozata 4–10 éves gyermekek számára
A Pagony Budapest egyik legszínesebb gyermekkönyvesboltja, legizgalmasabb gyermekkönyvkiadója. A Műcsarnokkal közös tavaszi programsorozat során a résztvevők játékosan ismerkedhetnek könyvekkel, műalkotásokkal.
(Pagony – Budapest, XIII ker. Pozsonyi út 26.) 
 
MENJÜNK VILÁGGÁ!
Közös mesélés 7–11 éves gyermekekkel
MŰCSARNOK
2009. március 29.,
vasárnap 11 óra
Februártól jelentkező új programunkon – most éppen a Mi Vida – Meny és pokol kiállítás két hétvégéjén, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében – két órán keresztül közös történeteket találunk ki kisiskolás gyermekekkel, közösen szőjük egy mese fonalát, melynek kezdete mindig egy a kiállításon látható mű. A hallott vagy mesélt szöveget folyamatosan illusztráljuk, jelmezek segítségével szereplőjévé válunk a történetnek, valamint díszletet készítünk az egyes jelenetekhez. A cél, hogy az improvizált szöveg segítségével eljussunk egy másik műhöz, miközben fokozatosan, és szinte észrevétlenül részeseivé válunk a mesénknek.
A foglalkozást Hernádi Csaba színész és Szabics Ágnes képzőművész vezeti.
A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes. 
  
VENDÉGSZEREPLÉS
A Műcsarnok 2009. március 27-án megnyitja Mi Vida – Menny és pokol című kiállítását, amelyeknek műtárgyai a spanyolországi MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León) gyűjtemény részét képezik. A gyűjtemény 2009. március 27 - május 17-ig lesz látható, amelyhez kapcsolódóan a Műcsarnok múzeumkommunikációs programsorozatot tervez, és amelyre minden általános- és középiskolás diákot sok szeretettel vár. 
A Műcsarnok – most először - a programsorozathoz kapcsolódóan iskolákba kihelyezett, múzeumi órák megtartását is tervezi, amelyhez a Műcsarnokban megtartott múzeumkommunikációs foglalkozás is társul. 
A kiállítás menny és pokol elnevezése az élet hullámzó, olykor mélységbe zuhanó nehézségeiről, azaz az élet pokláról, másfelől pedig az élet édességéről, bohémságáról, örömeiről, mint a mennyországról mesél a látogatónak a gyűjteményen keresztül.
Ennek kapcsán három témakört mutatunk be - interaktív foglalkozás keretében - a diákoknak:
Public art – beszélgetés olyan műalkotásokról, melyek kiszabadulnak a múzeumokból, festővászon és posztamens helyett köztéren jelennek meg (Abigail Lazkoz)
Makett - makett készítés használt, és használhatatlan tárgyakból (Thomas Hirshhorn)
 A szöveg, mint képzőművészeti alkotás – beszélgetés a szöveg megjelenítéséről, megismertetéséről illetve annak megjelenési felületéről (Benczúr Emese) 
 
  
műcsarnok filmklub 

ERŐSZAKOS MÚLT
MŰCSARNOK
2009. március 25., szerda 18 óra
Tavaszi sorozatunk filmjeiben közös pont, hogy megmutatják az erőszak valamilyen formáját és eredetét. Igényes zsánerfilmek és szerzői alkotások segítségével arra keressük a választ, hogy a film miért használ olyan gyakran erőszaktörténeteket annak érdekében, hogy szórakoztassa, sőt adott esetben akár szembesítse is társadalmával és önmagával a nézőjét. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket. Cronenberg kultképregényből forgatott thrillere gengszterektől népes, vértől lucskos bosszúhistória. A filmben mintha a hagyományos thrillernarratíva éledne fel. A középpontban egy szürke polgár áll, aki szörnyű konspiráció áldozatává válik, ezért radikálisan ki kell lépnie megszokott életéből, hogy újra egyenesbe jöjjön. A metropoliszokban terjedő ragályt erőszaknak hívják, amely gyorsan terjed a társadalomban. 
David Cronenberg: Erőszakos múlt / A History of Violence
(2005, 96’, magyar fel.)
Előadó: Mátyás Péter 

irodalmi estek 

A PRAE FOLYÓIRAT ÉS MŰVÉSZETI PORTÁL ESTJE
MŰCSARNOK BISZTRÓ
2009. március 25., szerda 19 óra
PATRJOSKA - Mi az orosz ma? 
Lapbemutató vitával, előadásokkal és felolvasással. Házigazda: a Prae főszerkesztője, Balogh Endre  

A PARNASSZUS KÖLTÉSZET FOLYÓIRAT ESTJE 
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2009. március 30., hétfő 18 óra
A lap tavaszi számának és a Parnasszus Könyvek új darabjainak bemutatója zenével, felolvasással. 
Centrumban: Takács Zsuzsa 
Újraolvasó: Sziveri János 
Házigazda: Turczi István főszerkesztő 

minden más 

MI VIDA – MENNY ÉS POKOL
Megnyitó Art Party az A38-on
A38
2009. március 26-án, csütörtökön 22 órától
Dj sets: Esprit d’ Escalier (Kupcsik Ardián & Petrányi Zsolt)
Mortensen Associates (Tollo Canellas & Agustin Pérez Rubío)
Congosound DJ (Carles Congost )
Ha érdekel, hogy mi történik, ha képzőművészek és kurátorok zenei területre merészkednek... 

 
ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS
Slaven Tolj: Retrospektív cím nélkül
ERNST MÚZEUM
2009. március 29.,
vasárnap 16 óra


A CORVINA KIADÓ KÖNYVBEMUTATÓJA
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2009. március 31, kedd 16 óra
Kernács Gabriella: az agyag hangja / the sound of clay – Bán Mariann
A könyvet bemutatja: Kovalovszky Márta művészettörténész
A kötetét Kernács Gabriella írta, Flohr János tervezte és Máté Gábor fotózta.
A bemutatón elhangzik W. A. Mozart: G-dúr duó K423
Közreműködik: Deés Attila – hegedű, Péter Benjámin – brácsa
A kiadvány a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolható. 


 
 
 


More information about the Artinfo mailing list