[artinfo] tranzit.hu info_Periferic biennale tajekoztato es filmvetites_Matei Bejenaru - Hegyi Dora_20080530

tranzit.hu office office at tranzitinfo.hu
Mon May 26 15:35:18 CEST 2008


A tranzit.hu által kezdeményezett Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola májusi szemináriumának keretében, a budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával 

 

>>>>> 

 

A Periferic Biennálé

Tájékoztató a szakma és a sajtó részére

 

Matei Bejenaru, képzőművész, a Periferic kezdeményezője és művészeti igazgatója

Hegyi Dóra, 2008 októberében megrendezésre kerülő a Periferic 8 Biennálé kurátora 

 

A Periferic-et 1997-benn Matei Bejenaru képzőművész performansz fesztiválként indított útjára Románia észak-keleti, a moldáviai határ közelében fekvő Iasi-ban, amely, 2001 óta nemzetközi képzőművészeti biennáléként működik.

A Periferic célja a centrum-periféria viszony és marginális kulturális kontextusban működő művészeti produkció feltételeinek folyamatos újragondolása különböző művészeti pozíciók és elméleti diskurzusok bemutatása révén.

A tájékoztatón szó lesz a Periferic 8 - A művészet mint ajándék koncepciójáról is. 

 

Az előadást filmvetítés követi:

Matei Bejenaru: Maersk Dubai (7,30'), 2007

"1996 tavaszán 3 román fiatalt a tengerbe dobtak a tajvani Maersk Dubai fedélzetéről, mivel illegálisan, potyautasként próbáltak az Atlanti-óceánon át Kanadába jutni. A TV-ben hallottam a három román fiatal haláláról szóló híreket. 10 évig tartott, mire megértettem, hogy tragédiájuk a 90-es évek Romániájának szimbóluma, egy tönkretett országé, amelyik igyekezett a kommunista diktatúrát maga mögött hagyni."

 

Stefan Constantinescu: El Pasaje (Az utazás) (62'), 2005, Stockholm

Az El Pasaje három chilei története, akiket arra kényszerítettek, hogy elhagyják Chilét az 1973-as Pinochet puccs után. Mindhárman a Nicolae Ceausescu vezette kommunista Romániába kerültek, amely megfelelt politikai eszményeiknek, és évekig éltek a diktatúrában. Idővel ketten elhagyták Romániát, és Svédországban telepedtek le. Az El Pasaje egy film menekültekről, idegenekről, a múltról, előítéletekről és a magányról.

 

Időpont: 

2008. május 30. 17 óra

Helyszín: 

Román Kulturális Intézet, 1146 Budapest, Izsó u. 5.

 

Matei Bejenaru képzőművész a romániai Iasiban rendezett Periferic Biennále (www.periferic.org) kezdeményezője. Bejenaru Iasi-i művészek és filozófusok egy csoportjával 2001-ben megalapította a Vector Egyesületet, majd  a Vector - art and culture in context magazint, melynek szerkesztőségi tagja.

 

Stefan Constantinescu (sz. 1968, Bukarest) a stockholmi Királyi Művészeti Akadémián tanult, ahol 1997-ben diplomázott. Rendszeresen részt vesz csoportos és egyéni kiállításokon Németországban, Olaszországban, Dániában, Litvániában, Svájcban, Svédországban és Romániában. Az utóbbi években érdeklődése elsősorban a videófilmek felé fordult. 

 

 

Május 31-én és június 1-én Matei Bejenaru, Simona Nastac, Catalin Gheorghe és Vlad Morariu a Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében tart szemináriumot a kortárs román képzőművészetről (a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges). www.tranzit.org      www.periferic.org

A szeminárium helyszínének biztosításáért külön köszönet a d24 Fónagy Dóra építészirodának.
A tranzit kortárs művészeti kezdeményezést az Erste Bank Csoport támogatja.

 


More information about the Artinfo mailing list