[artinfo] BPworkshop 2006

Bircsák Eszter eszter at trafo.hu
Thu Jun 22 15:24:43 CEST 2006


A Trafó szeretettel meghívja a 

BPworkshop2006 ROMAworkshop

nyilvános prezentációjára, amely az egy hetes munkafolyamat összefoglalása.

Időpont: 2006. június 24. szombat kb 14 órától 

Helyszín: a Trafó színházterme



BPworkshop2006 ROMAworkshop

a roma kisebbség élettereinek vizsgálata és tervezése



A BPworkshop - nemzetközi építészeti workshop 2006-os állomása egy 4 európai nagyvárosban lebonyolításra kerülő sorozat első, indító rendezvénye. A Budapesten kívüli helyszínek: Barcelona, Bukarest és Róma. 

A ROMAworkshop egy építészek, várostervezők és egyetemi hallgatók részvételével zajló műhelymunka, mely a roma népesség növekvő problémáira keresi a lehetséges szakmai válaszokat.

A különböző városok eltérő szituációit fogjuk vizsgálni: Budapestet, ahol a roma, szegény népesség a belvároshoz közeli területeken koncentrálódik, Barcelonát, ahol a külvárosokban találhatók kisebb, családi közösségek, Rómát, ahol a város területén szétszórva létező ideiglenes, nagy méretű lakókocsi táborokban élnek, Bukarestet, ahol a történelmi belváros jelentős része e kisebbség által lakott.

A munka a sorozat minden állomásán a helyi közösség és adminisztráció bevonásával zajlik.

Az első állomást 2006 június 18-24 között szervezzük Budapesten. Ez egyben a negyedik alkom, hogy a BPworkshop - nemzetközi építészeti workshop sorozat megrendezésre kerül. A műhelymunka és a nyílt-nap helyszíne a hagyományoknak megfelelően a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz.

A nyílt nap alkalmából, június 19-én a Trafó nagytermében a témával foglalkozó szakemberek tartanak előadást (szociológusok, antropolólusok, építészek, várostervezők). Mellette olyan kapcsolódó kultúrális rendezvényeket tartunk, melyek a külföldi és magyarországi résztvevők számára egyaránt segítik a roma kisebbség budapesti helyzetének megismerését. (filmvetítés, kiállítás)

A nyílt-napot követően 6 napos aktív műhelymunka veszi kezdetét, mely egy belvárosi bérház vizsgálatán keresztül keres megoldásokat.

A 30 résztvevő 5-6 fős csoportokat fog alkotni, melyeket témavezetők irányítanak.

A workshop végén a elkészült munkákat nyilvános bemutatón keresztül ismertetjük, melynek keretében közös értékelésre is sor kerül.

Ezek az eredmények, a sorozat további állomásai számára is felhasználható anyagot jelentenek. A négy workshopot követően egy közös dokumentáció kerül publikálásra, mely reményeink szerint elősegítheti az európai roma kisebbségek helyzetének javulását.


More information about the Artinfo mailing list