[artinfo] Pink House Budapesten

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Thu Jun 22 15:13:28 CEST 2006


 

PINK HOUSE PROJEKT

2006. június 22 - július 8.

 

 

Helyszín: Jövő Háza Központ (volt Millenáris Park)

Nyitva: 10-22 óráig

 

A Pink House egy 170 m2 alapterületû, nyolc méter magas, görög templom mintájára készült, rózsaszínû felfújható ház. A projekt kurátorai, Aigars Bikse és Kristaps Gulbis lett képzômûvészek szándékosan választották a tartalmi jelentôségét vesztett klasszikus formát és a popkultúra banális színét – eltökélt szándékuk, hogy a magas mûvészetet demisztifikálják, és hogy a látogatókat közelebb hozzák a gyakran érthetetlennek, elitnek tartott kortárs mûvészethez. 
A házat összesen kilenc európai városban mutatják be. Eddig Velencében és Birmingham-ben, majd pedig Budapest után többek között Brémában és Rigában láthatják az érdeklôdôk.

 

A Pink House naponta 10-tôl 22 óráig várja a látogatókat. Valamennyi programja ingyenes.

 

 

2006. június 22 – július 8.

Gerhes Gábor és Lea Dietrich fotókiállítása

 

Májusban a Pink House projekt keretében Gerhes Gábor Brémába, Lea Dietrich Budapestre indult „bevetésre”. A küldetés: a másik életének helyszínét feltérképezni, a várossal való elsô találkozás élményébôl felépíteni mûvüket.

 

Gerhes Gábor
A brémai muzsikusok meséje négy, otthonaik elhagyására kényszerített háziállatról szól. Mielôtt összetalálkoznának és elhatároznák, hogy felcsapnak zenésznek, mindegyikük külön-külön megéli a maga drámáját: a fölöslegessé válást, az elhasználódást a megöregedést. Családok korábbi kedvenceibôl, gazdáik ítélete folytán kimondatik, hogy többé nincs rájuk szükség. A hasonlóan szomorú sorsokat így tereli egybe az élet, és így együtt – a cica, a kutya, a kakas, meg a szamár – úgy döntenek, hogy zenészek lesznek.
A muzsikusok sorsa a mûvésszé válás, mint a kitaszítottság, az elhasználódás és a fölöslegessé válás alternatívája jelenik meg.
GERHES GÁBOR (Budapest 1962) képzômûvész, fontos szerepet játszik a magyar és a nemzetközi kortárs mûvészeti életben. Korábban Soros, Eötvös, és Derkovits-ösztöndíjas, a Fiatal Képzômûvészek Stúdiója volt alelnöke, Munkácsy-díjas. 1997/98-tól egyre inkább a fot,ó mint mûvészeti médium foglalkoztatja. Az utóbbi idoben fotómunkái mellet plexi lemezekbe mart, lézergravírozással készült rajzokat is bemutat.

 

Lea Dietrich
Több oka van, hogy ezt a munkámat szeretném megmutatni, még akkor is, ha a fotókon nem a város konkrét helyszínei, mûemlékei láthatók. A budapesti fürdôk látogatása meghatározó élmény számomra. A fürdôben minden lehetséges: az emberek találkoznak, beszélgetnek, pihennek, sakkozna,k vagy éppen üzletelnek. Helyiek és turisták kedvelt és igen népszerû helyszíne. Érdekesnek tartom, hogy Gerhes Gábor is egy város (az ô esetében Bréma) jól ismert témájával foglalkozik: a brémai muzsikusokkal. A fotók a Budapesten átélt érzéseimet adják vissza: egy ismeretlen városban való „sodródást”, az idôérzék elvesztését, a tömeg koreografált mozgását, valamiféle melankolikus költészetet.
Lea Dietrich (Freiburg 1977) fotográfiákat, videókat, animációs filmeket, színházi díszlet- és jelmezterveket készít. 1997-ben egy évet tölt a nyugat-afrikai Burkina Faso-ban, késôbb beiratkozik a hamburgi Képzômûvészeti Fôiskolára, majd 2000-ben a brémai Képzômûvészeti Foiskolára. 2003-ban egyéves ösztöndíjat kap Marseille-be.

 

 

2006. június 22 – július 8.

EIKE: Összehúzás – videoinstalláció, 2005

 

Domború felületre vetítve, egy réten halad át egy magányos ember… Lassan kinyílik a perspektíva és több száz futó özönlik le kanyarogva egy hegyoldalról, útjukat a gyalogos keresztezi. Majd a domb egy almafa koronájáva válik, a zoomolás végén az egyik fénysugár póknak bizonyul…

 

 

 

2006. június 24., 12.00–24:00 óra / június 28., június 30., július 7., 15:00–21:00 óra

EIKE: Csengô képek Videomix mobiltelefonokra


A videónak már nem csak a tévében, monitoron, vetítésen vagy installációban van helye, hanem az új generációs mobiltelefonokban is. De mi az, amit szívesen látnánk benne? Valami érdekeset, személyeset, eredetit. Erre eddig csengôhangot töltöttünk le. A „Csengô képek” projekttel most már mozgó képeket fel is tudunk tölteni telefonunkra, ráadasul saját magunkról. És persze tovább is küldhetjük ismerôseinknek.

 

 

 

 



More information about the Artinfo mailing list