[artinfo] Múzeumok Éjszakája a Jövő Házában

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Thu Jun 22 19:37:42 CEST 2006


Múzeumok Hosszú Éjszakája

2006. június 24-én 18-tól 02 óráig.

Jövő Háza - volt Millenáris Park

 

Kezdd nálunk a Múzeumok Éjszakáját, és töltsd itt az egész éjjelt!

Jegyek már elővételben is kaphatók a Fogadó és a Csodák Palotája pénztáraiban!

 

Nyitvatartó kiállítások: 

 

- B csarnok: Jövő Háza kiállítás

A kiállítás 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat időről-időre változó és cserélődő bemutatókkal. A kiállítás tematikája széles spektrumon mozog: a génkutatástól az űrhajózáson át a csillagászatig.

Bemutatkozik egy magyar világújdonság is: a látogatókat egy intelligens, a Jövő Háza számára kifejlesztett "hostess robot" fogadja és segíti az eligazodásban.

 

A kiállítás lehetőséget ad a jövővel való találkozásra, ahogyan azt ma láthatjuk. Játszva, szórakozva és kipróbálva orientál. Kellemes szórakozást ígér mindazoknak, akik érdeklődnek valamely tudományág eredményei, újdonságai iránt; bemutatja a főbb irányokat, amelyek ma a világ kutatóit leginkább foglalkoztatják. Megismerkedhetünk agyunk rejtelmeivel, a genetika távlataival, Mars utazáson vehetünk részt egy bolygóközi űrhajóval, irányíthatjuk a Mars-járót, és igazi pilótává is kiképezhetjük magunkat a repülőgép szimulátorban.

Az oktatási stúdiókban- és ez alkalommal a szabadtéren is - fejleszthetjük tudásunkat, például a napforduló csillagászati vonatkozásaival kapcsolatban. 

 

A Jövő Házában helyet kap számos kortárs magyar médiaművészeti alkotás is, amelyeket a Nemzeti Kulturális Alap külön e célra kiírt pályázatának nyertesei hoztak létre. A kiállításon látható Rutkai Bori 

"Szív-oltára", mely jósda is egyben, hisz a szív kifürkészhetetlen útjain segít eligazodni, most a Múzeumok Éjszakáján az alkotó tárlatvezetésével és zenekara, a Specko Jedno koncertjével, nem utolsó sorban szentivánéji szerelmi varázslatok megidézésével, melyhez a Medence Csoport VJ-inek vetítése adja a látványt.

 

- D csarnok: Csodák Palotája interaktív játszóház - nem csak gyerekeknek

 

A Csodák Palotája nem hagyományos múzeum, nem is iskola, nem játszóház, nem fedett vidámpark, nem művelődési ház és nem is szórakoztató központ, viszont ezek mindegyikéből tartalmaz valamit, és ez egy határozott, sajátos arculattá áll össze. 

 

Látogatóinkat elsősorban arra biztatjuk: a kiállított tárgyakhoz nyúlni - ha nem is kötelező, de, - érdemes! Kiállítóterünkben olyan eszközöket helyeztünk el, amelyek a természettörvények valamelyikének működését mutatják be, és amelyek segítségével a látogatók ezt saját maguk tapasztalhatják meg.

Ezen az éjszakán Öveges professzorról elnevezett előadótermünkben igazi nagyüzem lesz. Folyamatos bemutatóinkon a tudomány megelevenedik, itt mindenképpen show-vá tesszük a laboratóriumok világát. Ülj be egy előadásunkra és ismerkedj meg a kísérleti fizikával úgy, ahogy ezt sehol máshol nem teheted!

Ezen a kivételes éjszakán a parkban is mutatunk be látványos fizikai kísérleteket. Olyanokat is, amikhez az Öveges terem "kicsi". Például játszadozunk vizes rakétával és egyéb, nagyobb helyigényű eszközökkel is. Nagy durranás lesz, el ne mulaszd!

 

- Pixel Galéria: Peter Callas ausztrál videó-művész kiállítása

- Teátrum, Piros-fekete Galéria: Peter Callas ausztrál videoművész kiállítása

 

Két helyszínen mutatjuk be a világ egyik legjelentősebb videó-animáció készítőjének életművét. Az ausztrál művész munkáiban az aboriginál motívumok, a japán kultúra vizuális lenyomatai a fametszetektől a mangáig, a reneszánsz freskók világa rétegződik egymásra a tömegkultúra, a mass media ikonjaival elegyítve; egy különleges, izgalmasan vibráló tablót létrehozva. Callas már a 80-as évek elején a ma oly népszerű VJ-k hangulatát, képi világát előlegezte meg egyedi számítógépes technikával alkotott képözönével. A pixelek esendő szépségét vállaló videói sosem voltak oly aktuálisak számunkra mint most: egy ausztrál világutazó mindent szkennelő szemével hogyan néz ki a globalizálódó világ, Ázsia vagy Európa történelme az elmosódó kulturális határvonalak közepette:

 "- Mi vész el az eredetiből a fordítás közben?" teszi föl a kérdést Callas...

A Pixel Galéria 20 plazmaképernyőjén legfontosabb munkáit, a Teátrum galériáján legújabb digitális óriásnyomatait mutatjuk be. 

 

- Csiga Galéria: Bácsi Róbert fotókiállítása, 

Budapest képekben kiállítás-sorozat 4.

 

Bácsi Róbert fotóművész képei is, a sorozat többi kiállításához hasonlóan nem a megszokott oldalról, a turisztikai kiadványok szemszögéből mutatják be a várost, hanem egy más perspektívát keresnek a rejtőzködő látványok megidézésére.

 

- Fogadó, Padlás Galéria: Gondolkodni Tilos!  - Oliviero Toscani fotóinstallációja

 

A Freedom House szervezésében Budapestre látogató vándorkiállítás a világhírű fotós kubai portréit mutatja be. Még a nagy világcégek megrendelésére készített munkáiban is gondolkodásra késztető művész a szólásszabadság elkötelezettje. A közép-amerikai szigetországban még mindig jelen lévő elnyomás, a szabadságjogok csorbítása ellen emeli fel szavát fotóinstallációjával, mely csak egy hétig tekinthető meg Magyarországon. A Múzeumok Éjszakáján máshol nem látható kubai témájú filmek vetítése, egy kerekasztal-beszélgetés és igazi kubai muzsika kíséri a kiállítást.

 

- Fekete Galéria, Padlás előtér: Sóhajtenger, Vancsó Zoltán fotókiállítása

A fiatal generáció egyik legtehetségesebb alkotójának képei vezetik be Toscani installációját, Kuba igazi arcát kutatva.

 

- Szabadtéri fotókiállítás a Parkban: Ezerarcú Portugália

Luzitán tájak, különleges ízek, azulejo borította templomok, óceánparti kikötővárosok csábítanak utazásra Európa dél-nyugati csücskére Portugáliába.

 

- Szabadtér, Zöld Péter Játszótér melletti terület: Pink House projekt 

  a Ludwig Múzeum, Kortárs Művészeti Múzeum szervezésében

 

A Pink House egy 170 m2 alapterületű, nyolc méter magas, görög templom mintájára készült, rózsaszínű felfújható ház. A projekt kurátorai, Aigars Bikse és Kristaps Gulbis lett képzőművészek szándékosan választották a tartalmi jelentőségét vesztett klasszikus formát és a popkultúra banális színét - eltökélt szándékuk, hogy a magas művészetet demisztifikálják, és hogy a látogatókat közelebb hozzák a gyakran érthetetlennek, elitnek tartott kortárs művészethez. 
A házat összesen kilenc európai városban mutatják be. Eddig Velencében és Birmingham-ben, majd pedig Budapest után többek között Brémában és Rigában láthatják az érdeklődők.

 

 - Gerhes Gábor és Lea Dietrich fotókiállítása

Májusban a Pink House projekt keretében Gerhes Gábor Brémába, Lea Dietrich Budapestre indult "bevetésre". A küldetés: a másik életének helyszínét feltérképezni, a várossal való első találkozás élményéből felépíteni művüket.

 

Gerhes Gábor (Budapest 1962) képzőművész, fontos szerepet játszik a magyar és a nemzetközi kortárs művészeti életben. Korábban Soros, Eötvös, és Derkovits-ösztöndíjas, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója volt alelnöke, Munkácsy-díjas. 1997/98-tól egyre inkább a fotó mint művészeti médium foglalkoztatja. Az utóbbi időben fotómunkái mellet plexi lemezekbe mart, lézergravírozással készült rajzokat is bemutat.
A brémai muzsikusok meséje négy, otthonaik elhagyására kényszerített háziállatról szól. Mielőtt összetalálkoznának és elhatároznák, hogy felcsapnak zenésznek, mindegyikük külön-külön megéli a maga drámáját: a fölöslegessé válást, az elhasználódást a megöregedést. Családok korábbi kedvenceiből, gazdáik ítélete folytán kimondatik, hogy többé nincs rájuk szükség. A hasonlóan szomorú sorsokat így tereli egybe az élet, és így együtt - a cica, a kutya, a kakas, meg a szamár - úgy döntenek, hogy zenészek lesznek.
A muzsikusok sorsa a művésszé válás, mint a kitaszítottság, az elhasználódás és a fölöslegessé válás alternatívája jelenik meg.

 

Lea Dietrich (Freiburg 1977) fotográfiákat, videókat, animációs filmeket, színházi díszlet- és jelmezterveket készít. 1997-ben egy évet tölt a nyugat-afrikai Burkina Faso-ban, később beiratkozik a hamburgi Képzőművészeti Főiskolára, majd 2000-ben a brémai Képzőművészeti Főiskolára. 2003-ban egyéves ösztöndíjat kap Marseille-be.
Több oka van, hogy ezt a munkámat szeretném megmutatni, még akkor is, ha a fotókon nem a város konkrét helyszínei, műemlékei láthatók. A budapesti fürdők látogatása meghatározó élmény számomra. A fürdőben minden lehetséges: az emberek találkoznak, beszélgetnek, pihennek, sakkoznak vagy éppen üzletelnek. Helyiek és turisták kedvelt és igen népszerű helyszíne. Érdekesnek tartom, hogy Gerhes Gábor is egy város (az ő esetében Bréma) jól ismert témájával foglalkozik: a brémai muzsikusokkal. A fotók a Budapesten átélt érzéseimet adják vissza: egy ismeretlen városban való "sodródást", az időérzék elvesztését, a tömeg koreografált mozgását, valamiféle melankolikus költészetet. 

 - Összehúzás - Eike videoinstallációja

Domború felületre vetítve, egy réten halad át egy magányos ember... Lassan kinyílik a perspektíva és több száz futó özönlik le kanyarogva egy hegyoldalról, útjukat a gyalogos keresztezi. Majd a domb egy almafa koronájáva válik, a zoomolás végén az egyik fénysugár póknak bizonyul...

 

 - Csengő képek videmix mobiltelefonra - Eike médiaművészeti performansza 12.00 -tól 24.00-ig

A videónak már nem csak a tévében, monitoron, vetítésen vagy installációban van helye, hanem az új generációs mobiltelefonokban is. De mi az, amit szívesen látnánk benne? Valami érdekeset, személyeset, eredetit. Erre eddig csengőhangot töltöttünk le. A "Csengő képek" projekttel most már mozgó képeket fel is tudunk tölteni telefonunkra, ráadásul saját magunkról. És persze tovább is küldhetjük ismerőseinknek.

 

 

A kiállításokhoz kapcsolódó programok:

 

Tudományos előadások, oktatási programok:

 

- Oktatási stúdiók a Jövő Házában és a parkban

- Látványos természettudományi kísérletek bemutatása az Öveges teremben, a Csodák Palotájában és a Szabadtéri Színpadon

 

Tárlatvezetések:

 

- Tárlatvezetés Peter Callas kiállításán 22.00 órától a Pixel Galériában

- Rutkai Bori szerelmi varázslásai és tárlatvezetése a Szív kiállításon 23.00 órától

 

Kuba est a Padlás Galériában, 

Oliviero Toscani kiállításához kapcsolódóan:

 

Filmvetítés18 órától a Padláson:

Eper és csokoládé (Fresa y chocolate) 110' Rendezte: Tomás Gutiérrez Alea és Juan Carlos Tabío

Sóhajtenger - Kuba Vancsó Zoltán filmje 5'

CUBA  rendezte: Szemző Tibor 32' (8 / 16mm, fekete-fehér) - BBS 1993

The Cuban Spring (r: Carlos Gonzalez, Pablo Rodriguez) 20'

The Dissident (NDI) 40'

 

Kerekasztal-beszélgetés a Padláson 

Gondolkodni tilos! 

19.30-től a Fogadó Padlásán

Meghívottak:

Dömötör Csaba, Takács Flóra, Kovács András, 

H. Nagy László, Haraszti Miklós, Galló Béla, Szüts Miklós, Orbán Anita

 

Koncert: Latin Combo Cuban Septeto, szólista Lili Garces - Fogadó  21.30 

 

 

Koncertek, tánc és színház:

 

- A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház: Álom-álom, kitalálom! c. előadása Palya Bea dalaira  - Teátrum  20.00

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház előadása, kicsiknek és nagyoknak. Az előadás egy énekelt, táncolt mese: dalai önállóak, de együtt mesévé állnak össze az alkotók elbeszélésében a különféle történetek, versek, álmok és főként saját élményeik alapján.

 

- A Latin Combo Cuban Septeto koncertje, 

szólista Lili Garces - Fogadó 21.30-tól

A Fogadó kubai estjéhez kapcsolódva teremtenek forró hangulatot muzsikájukkal a latin combo hazai királyai.

 

- Korai Öröm  koncert  - Teátrum 22.30 óra

A tavalyi Múzeumok Éjszakájához hasonlóan egy sztárzenekart hívtunk meg idén is. Ütőseikkel igazi Szentivánéji hangulatot teremtenek zsonglőregyesület tüzes akrobatáival együtt!

 

- A zsonglőregyesület tüzes akrobatáinak előadása a parkban 22.00 órától

 

- Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar koncertje, 

látvány: a Medence csoport VJ-i,  a Szív kiállításnál a 

B csarnokban, a Jövő Háza kiállításon 24.00 órától

Szerelmi varázslások, jóslások, dobbanás-özön és retro-hangulat a szív rejtett zugaiból éjféltől.

 

Szentivánéji tűzugrás 23.00-tól a parkban

Bab Társulat - óriásbábos komédia: Jelenetek egy házasságból

tűz élesztése, tűztánc, tűzugrás, rutafa tűzbevetése, a néphagyomány rítusai Szentivánéjkor.

 

 

Videó vetítések a parkban:

 

- Steina Vasulka médiaművész "Szférák" című munkájának vetítése a ledfalon a meccsek szünetében.

A férjével Woody Vasulkával dolgozó Steina a videó-művészet egyik világsztárja. Az ősszel a Pixel Galériában sorra kerülő kiállításának előzeteseként nagyteljesítményű projektorral vetítjük ki a napfordulóhoz kapcsolódva Szent-Iván éjjelén munkáját, melyen egyedi technikával létrehozott bolygókép-animációi az este tüzes hangulatát fokozzák, elgondolkodtatva a mi kis kék sárgolyónk ökoszisztémáiról.

- Peter Callas munkái a Pink House sátorban

A Pixel galériában látható videoanimációs munkák közül válogatunk, hogy nagy méretben is bemutassuk Callas egyéni történelem-értelmezéseit.

 

 

FOCI VB ÓRIÁSKIVETÍTŐN A PLACCON!

A Múzeumok Éjszakáján sem kell lemondania a világbajnokságról, nálunk a sport is a kultúra része.

Meccsek: 17.00- és 21.00 órai kezdettel!

 

Ételről és italról négy vendéglátóegység gondoskodik.

 

A Múzeumok Éjszakáját nálunk a NKÖM, a British Council és a Budapest Bank Rt. támogatja

 More information about the Artinfo mailing list