[artinfo] Godot Galeria

Godot Galeria waiting at godot.hu
Mon Feb 14 05:23:19 CET 2005


 A Godot Galéria következő kiállítása: 
 http://godot.hu/kovetkezo.htm

 A Dumaszínház műsora
 http://www.godot.hu/dumaszinhaz
 


A Godot Galéria szeretettel meghívja Önt a

Gaál József képzőművész 
Álomban létező II. című kiállítására

Megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész. 

A vernisszázson Bali János Álomban létező című zenei kompozícióját, melyet a kiállítás képei ihlettek, előadja Bodrogi Éva és Kiss Noémi énekművészek.

Megnyitó: február 16-án 20 óra.


'Gaál Józsefnek átjárása van álom és valóság, e világ és túlvilág, tudati és tudatalatti szféra között, mintha észre sem venné, mikor halad át - Hölderlin szavával élve - a 'könnyű kötésű hídon'. Írországi kiállításának címe is -'Álomban létező' - ezt az áttűnést sugallja, a megfoghatatlan álom és a felfoghatatlan létezés látszólagos ellentéte nála összeolvadni látszik. Művészetével a kollektív emberi szellemet idézi meg, mintha minden mítoszok elődjét, az ősmítoszt keresné, mert ahogy ő maga mondja: 
'A tudatalatti s a tudat feletti, a tudatos és a tudattalan a művészetben szétválaszthatatlan. Az ihlet éteri és ösztönös egyszerre, esendőség és tökéletesség, alászállás és felemelkedés.'Gaál festményei a jungi értelemben vett 'belső képek, a secundum naturam akaratlagos előhívásai'. A művész egyre mélyebbre hatol önmagában, vásznai ennek az önfeltárásnak, az önmagába hatolásnak a stációi. Művészete az önnön énjét kitapogató ember szellemi kalandja. 

Gaál József művészetében gyakran találjuk nyomát a pogány és keresztény hagyományoknak, de a művész mindig újabb és újabb maga teremtette maszkokat ölt magára, hogy megidézze, vagy éppen elriassza a démonokat. Énekét hallgatva, képeit, szobrait nézve, az embernek sokszor az az érzése, hogy az a bizonyos 'könnyű kötésű híd', valójában egy-egy mű, melynek elkészültével a művész visszatér az evilágba, hogy aztán újra nekivágjon annak a bizonyos útnak, amit alkotásnak nevezünk. A Godot Galéria Álomban létező II. című kiállításának anyaga a Kiscelli Múzeumban és a Cork Vision Centre-ben kiállított tíz nagy méretű vászonkép aurájában született. Egy részük megelőzte a nagy sorozatot, letapogatható bennük a művészi stíluskeresés minden szépsége és feszültsége, másik részük a megnyitó utáni talán egy kicsit felszabadultabb, de már új utat fürkésző lelkiállapotban született, a vonatúton Cork és Dublin között vagy éppen a repülőn hazafelé.' Nagy T. Katalin 



Nyitva: március 12-ig keddtol péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között. .

Godot Galéria
cím: 1075 Budapest, Madách út 8., Tel./fax: (+36 1) 322-5272, www.godot.hu / e-mail: waiting at godot.hu


*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.godot.hu/hirlev/download.php?email=artinfo@lists.c3.hu&theme=2
*******************************************************************************************************



More information about the Artinfo mailing list