[artinfo] Platán Galéria / Kamil Kuskowski / Neue Dada / május 23 - augusztus 23.

Viktoria Kellermann viktoria.kellermann at instytutpolski.org
Thu May 23 15:38:25 CEST 2013


Kamil Kuskowski

NEUE DADA



Kiállításmegnyitó: 2013. május 23. (csütörtök), 19.00

Megtekinthető: 2013. augusztus 23-ig

Platán Galéria – Budapest, VI. Andrássy út 32.





"A művészetben - nem csak Lengyelországban, hanem az egész világon - létezik egy olyan trend, hogy visszanyúlunk a korábbi stíllusokhoz. Én például a dadaizmushoz - innen származik a kiállítás címe is -, de ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül.

A NEUE DADA című kiállítás a dadaizmus eszméjének továbbgondolására tett kísérlet, egyrészt magának a művészeti mozgalomnak a megidézése révén, másrészt a felfedezés benne rejlő lehetőségeinek kiaknázása által.

A kiállításon bemutatott munkák két művész, Marcel Duchamp és René Magritte műveire tett direkt utalások.

A címadó Neue Dada tehát nem más, mint olyasfajta gondolati recycling, mely az említett két művész – nagy általánosságban a kortárs művészet alapjának tekintett – munkásságában is megtalálható.

Az a művészi gesztus, mely bizonyos szempontból a megtévesztés segítségével ruházza fel új jelentéssel a tárgyakat, a kortárs művészet egyik legmeghatározóbb elemének tekinthető.

– Kamil Kuskowski –





Kamil Kuskowski (1973) – lengyel művész, festő, kurátor, számos videoinstalláció szerzője.

A Lodzi Művészeti Akadémián szerzett diplomát 2000-ben. Később, 1999 – 2005 között Tadeusz Śliwiński professzor asszisztenseként dolgozott a Festő és Rajz Műteremben. 2005-ben szerzett doktori címet, azóta a műterem adjunktusa, ezenkívül a Lodzi Művészeti Akadémia Nyitott Műhelyének egyik vezetője, majd 2011-től az Új Média Tanszék vezetője a Szczecini Művészeti Akadémián.

Munkáiban a tradícionális művészeti ideológiákat állítja szembe a kortárs művészi stratégiákkal. Az eltérő esztétikai elvek konfrontációja által folyamatosan megkérdőjelezi a kanonikusnak tekintett művészettörténetet, rámutatva az elfogadott művészettörténeti narratívák művi voltára. Keresztrefeszítés/ Ukrzyżowania (2001) című ciklusában a későgótika vallásos ábrázolását állítja párba minimalista monokróm sík felületekkel, megbontva az ábrázolás értéketikai egyensúlyát. A Dekonstrukciók/ Dekonstukcje (2000) című sorozatban a posztimpresszionizmust konstruktivista kompozíciókkal konfrontálja. A két művészeti hagyomány ütköztetése azonban itt inkább gyerekjátéknak tekinthető mintsem két eltérő diszkurzus komoly szembeállítására tett próbának. A művész ezen a vonalon halad tovább a Fogyasztói Képek/ Obrazy Konsumpcyjne (2002) című, különféle érzékekhez kötődő esztétikákat szembeállító, különféle színű instant porleveseket felhasználó projekttel. A Múzeum/ Muzeum (2004-2005) című aranykeretes monokróm sorozatban Kuskowski a festészet hagyományos témáira reflektál, ezekhez készít lábjegyzeteket, gondolkodásra ösztökéli, provokálja a befogadót, megkérdőjelezi a világ rendszerezésére tett koncepciókat, pillantásunk tisztaságát, rámutatva a mindenkori művészetről való gondolkodás sematikusságára.

Kamil Kuskowski munkái megtalálhatók a lodzi Művészeti Múzeum, a gdanski Sziget Művészeti Intézet valamint a poznani Piekary Galéria gyűjteményeiben. A művész Jarosław Lubiakkal együtt tematikus kiállítások kuratora a Piekary Galériában. A 4. és 5. Orońsko-i Triennálé kuratora volt. Állandó együttműködésben áll a varsói galerią m2<http://pl.wikipedia.org/wiki/Galeria_m2> -vel.

Kamil Kuskowski pályája során számos szakmai elismerést szerzett, többek között 2005-ben megkapta az Arteon-díjat, 2004-ben a fiatal művészeknek odaítélt NBP díjat, 2004-ben a Művészeti Akadémia rektori díjjal tüntette ki kiváló művészeti és szervezőeredményeiért, továbbá megkapta a Format művészeti lap díját.



www.kuskowski.pl<http://www.kuskowski.pl/>

www.lengyelintezet.hu<http://www.lengyelintezet.hu>

www.facebook.com/PlatanGaleria<http://www.facebook.com/PlatanGaleria>


More information about the Artinfo mailing list