[artinfo] Kortárs Művészeti Szabadegyetem - Konstruktivizmus és építészet - Szalai András előadása a Bálint Házban

Zsófi Somogyi Somogyi.Zsofi at balinthaz.hu
Thu Jan 5 14:20:39 CET 2012


KORTÁRS MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM

A Bálint HázbanA következő előadás:
2012. január 11. szerda, 18 óra
Konstruktivizmus és építészet
"Vannak konstruktivista építmények patinás városokban, és konstruktivista műalkotások múzeumi gyűjteményekben. A konstruktivizmusnak ez az értelmezése azonban nem felel meg az eredeti, legalábbis orosz konstruktivista szándékoknak. E projektum alapvető értelme épp az volt, hogy formateremtésen a forma megszüntetése értendő, ami az egész kultúrtörténetben ugyan nem, de a művészettörténetben mindenképpen úttörő elképzelésnek számított." (Boris Groys: A konstruktivizmus filozófiája)
Az előadás a fenti gondolatmenetből kiindulva vizsgálja a konstruktivista építészet változatait, konstruktivizmus és építészet viszonyának bizonyos aspektusait.

Szalai András -egyetemi adjunktus, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

A programról:Az előadássorozat egyik fontos célja, hogy közelebb hozza a művészet iránt fogékony közönséget a mai kor művészetéhez. A kurzus 12 egyetemi szintű előadásból áll. Az előadások minden második szerdán, 18.00 órakor kezdődnek.
Ha megértjük ezt a még ismeretlen nyelvet, akkor közelebb tudunk kerülni egy olyan világhoz, amire korábban csodálkozva tekintettünk, gyakran idegenül álltunk előtte, pedig a mai korunk legmodernebb vizuális nyelve velünk együtt és mellettünk alakul. Kiderül, hogy nekünk is szól - olyasmit mond korunkról és világunkról, amely mindenki számára fontos és érdekes.

Éppen ezért nem mehetünk el saját korunk művészeti törekvései mellett közömbösen, mert a művészet a maga érzékenységével sok rejtett kérdést tud megfogalmazni saját magunkról.

Az előadássorozat a jelenkori művészet legizgalmasabb tendenciáit mutatja meg, legfontosabb törekvéseit segít megérteni, legizgalmasabb filozófiai kérdéseit szeretné megválaszolni.

Az előadássorozat második évadában a kortárs művészet olyan új ágait is megismerhetjük, amelyek közelebbi vizsgálatára az elmúlt évben nem volt idő és alkalom.

Emellett olyan új témák is bekerültek a kurzusba, amelyek a Bálint Ház egyes kiállításához, vagy épp szellemi örökségéhez kapcsolódnak.

Az előadáson való részvétel alkalmanként: Felnőtteknek 1.000 Ft, Bálint tagságival:750 Ft, Diákoknak, nyugdíjasoknak: 500 Ft.

A 12 előadásból álló kurzusra bérlet váltható kedvezményesen 10.000 Ft-ért, Bálint Ház tagoknak 8.000 Ft-ért, Diák és nyugdíjas kedvezménnyel 5.000 Ft-ért.Házigazda: Simongáti Eszter: szabadegyetem at balinthaz.hu<mailto:szabadegyetem at balinthaz.hu>Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. www.balinthaz.hu<http://www.balinthaz.huTematika>Hátralévő tematika:

2012. január 25.
Holokauszt-emlékezet a kétezres évek művészetében
Kékesi Zoltán - tanársegéd, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Képzőművészet-elmélet Tanszék

2012. február 8.
Az identitás, önazonosság, hovatartozás művészettörténeti vonatkozásai
Várkonyi György - főmunkatárs, Janus Pannonius Múzeum

2012. február 22.
A művészettörténet vége?
Tatai Erzsébet - tudományos munkatárs, MTA Művészettörténeti Kutatóintézet

2012. március 7.
Hogyan oktassunk művészetet?
György Péter - intézetvezető, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet

More information about the Artinfo mailing list