[artinfo] Szolnoki József álfikciós dokumentumfilmjei az Ersnt Múzeumban

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Mon Oct 10 17:46:53 CEST 2011


A krumplibogár titokzatos feltűnése, világvége várás Écsen, a „hallo” kifejezés rövid története, hunok Kölnből…
Szolnoki József álfikciós dokumentumfilmjei csütörtökön 17 órától az Ernst Múzeumban


Szolnoki József HOMEOPATIKUS VALÓSÁG – össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez című kiállításának kísérőprogramjaként október 13-án, csütörtökön 17 órától az Ernst Múzeumban levetítjük az alkotó négy filmjét. 
A program kiállítási belépőjegy megváltásával ingyenes. 

Szolnoki József: Hunvolt, hun nem volt, 2008, filmstill


Vetítési program

• Leptinotarsa, 
avagy privát nyomozati anyag a krumplibogár titokzatos feltűnéséről Magyarországon 
      (Buzás Mihállyal)
Dokumentumfilm, 47 perc, betaSP,1997

„Sokan azt állították, hogy az amerikaiak repülőgépről szórták, mások szerint az oroszok hozták be a háború után. Egyesek a világ végének eljövetelét látták benne, és voltak, akik csak mosolyogtak. Néhány elszánt ember, az ellenállók maroknyi csoportja pedig felvette ellene a harcot... Nem tudni pontosan, mi történt valójában. Annyit azonban biztosan tudunk, hogy 1947. július 19-én Héderváron, egy kis faluban rátaláltak az elsőre..." A film készítői helyismeretük előnyeit kihasználva felkutatták a szemtanúkat, és kiderítették az igazságot.


• Pannon halom
álfikciós dokumentumfilm, 20 perc, betaSP, 2000

A kereszténység ezer éve alapított zászlóshajója, a világörökség része, Pannonhalma. Hőseink az apátsággal szemközti dombtetőn – Nyúl és Ravazd között –, Écsen várják a világvégét. Isten velük, senki ellenük.


• Hallo
dokuanimáció, 6 perc, digiBeta, 2006

A „hallo“ kifejezés rövid története. Doku-videóklip a homeopatikus realizmus jegyében. Rendhagyó etimológiai vizualizáció, amely a nyelvi imperializmus és a kisnemzetekre oly jellemző újnacionalista büszkeség töréspontjában fókuszálódik.


• Hunvolt, hun nem volt
dokuesszé, 51 perc, digiBeta, 2008

Beszélhetünk-e egyáltalán memetikus atavizmusról? Honnan ered a Hungária elnevezés? Miként lehetséges az, hogy míg a németországi Köln környékén csaknem 2000 regisztrált hun él, addig Magyarországon hivatalosan egyetlen egy sincsen? Van-e a finneknek mongolfoltjuk? Hol van Attila sírja? Kutatásaink eredménye: mégnagyobb homály...
Szolnoki József: HOMEOPATIKUS VALÓSÁG – össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez
2011. szeptember 16. – november 13.
ERNST MÚZEUM

Kurátor: Készman JózsefMore information about the Artinfo mailing list