[artinfo] Godot Galeria - Csurgai Ferenc szobraszmuvesz

waiting at godot.hu waiting at godot.hu
Wed Jun 8 15:37:52 CEST 2011


Hírlevelünket erre a linkre kattintva képekkel is megtekintheti: http://godot.hu/kovetkezo_kiallitas/csurgai_ferenc_eso_elott_tuz_utan.html


You can check the english version on our website: http://godot.hu/index.php

A Godot Galéria sok szeretettel meghívja Önt

 
Csurgai Ferenc szobrászművész

Eső előtt tűz után

 
című kiállítására.Megnyitó: 2011. június 16-án 18 óra

Megnyitja: Gaál József
 
Megtekinthető: július 9-igEső előtt tűz után 

A kivárás bizonyosságának az állapota. A tébolyodott gyorsítástól tikkadt világra éltető esőnek kell hullani. A kiszáradásnak vége lesz, akkor is, ha özönvíz söpri el. 
Azt kell mondjam, Csurgai Ferenc a tér alkimistája. Egyszer festőként, merthogy a szín, a tónus és a felület a festő téralakító mágiájának alapeszköze. Szobrászként, mivel az önmagából növekvő forma és az üresség tudatos használata a szobrászat alkímiája. Legfőképpen pedig a szellem embereként, aki a lét ősmozdulatainak meglátását és átélését az önkutatás szolgálatába állítja.
Nézem, mi ez. Mit látok itt? Testet látok? Miféle testet látok? Kinek, minek a teste ez? Hogy került ide, és miért van itt? Miből, ki által és hogyan született? Mit kell tudnom róla? Egyáltalán: kell tudnom róla valamit? Mire hagyatkozhatom? Elő kell vennem az ismereteimet? Kutakodnom kell-e az emlékezetemben fogalmak, jelentések után formáról, térről, ritmusról, egyensúlyról, konvexről és konkávról, statikáról és dinamikáról, fény- árnyékról és faktúráról, tömegről, anyagszerűségről és technológiáról? Vissza kell-e pörgetnem az előzmények képeit a kortársaktól az Istár- kapuig? Fel kell-e idéznem a Dionüszosz-misztériumok álarcait, a tensho kalligráfiát és a Cape Canaveral-i kilövőállomás tornyának képét? A magzatvízben függő-lebegő embriónak, az agykéreg barázdáinak és a csigolyák oszlopának vajon mi köze mindehhez? Hány fúgát kell meghallgatnom, míg felfedezem a negyedik szólam mögött megbúvó rejtett ötödiket? Újra kell-e gondolnom a Sakjamuni Buddha tanítását a függő keletkezésről és a Szentháromság doktrínáját az ind trimurti tükrében? Emlékeznem kell-e Geber értekezésére az elemek körforgásáról? Elő kell-e keresnem az autogenesis  és a heterogenesis fogalmának magyarázatát? Mi mindenről kéne tudnom ahhoz, hogy megérthessem Csurgai Ferenc szobrait?
Ezeket a szobrokat nem kell megérteni. Ellenkezőleg: ezek a szobrok azért vannak, hogy megérthessem azt, amit tudok. Ha van művészet, akkor annak a lényege ez.
A kiszáradásnak vége lesz, és ha özönvíz söpri el, az özönvíz után is állni fog a csigolyáktól védve az eleven, lüktető gerinc.

Verebes György


*******************************************************************************************************
FeliratkozĂĄshoz kattintson ide: http://www.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozĂĄshoz pedig ide: http://www.godot.hu/hirlev/download.php?theme=2
*******************************************************************************************************More information about the Artinfo mailing list