[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2010. júniusi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Mon Jun 7 11:03:39 CEST 2010


kiállítások 

A PULT MÖGÖTT
A posztszocialista gazdaság jelenségei a kortárs művészetben
MŰCSARNOK
2010. június 18 - szeptember 19.

Matei Bejenaru, Bukta Imre, Mircea Cantor, Olga Chernysheva, Anetta Chişa, & Lucia Tkáčová, Erhardt Miklós, Andreas Fogarasi, Kristina Inčiūraitė, Intertájék, Keserue Zsolt, Margareta Kern, Johanna Kandl, Yuri Leiderman, Kristina Leko, Anna Molska, Deimantas Narkevicius, Nemes Csaba, Lucia Nimcova, Uriel Orlow, Dan Perjovschi, REINIGUNGSGESELLSCHAFT, R.E.P., Katerina Sedá, Société Réaliste, Mladen Stilinovic, Lukasz Skapski, Kamen Stojanov, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Clemens von Wedemeyer 

A pult mögött abból a sokunk által tapasztalt jelenségből indul ki, hogy bár „nyugati” viszonyok közt élünk, a gazdasági változásokra mégis igen jellegzetes, „kelet-európai” módon reagálunk. A kiállítás, mely a kortárs művészet eszközeivel láttatja mindennapi életünk gazdasági aspektusait, Csehországtól Örményországig, Észtországtól a volt Jugoszlávia területéig vonultat fel kiemelkedő hírű kortárs művészeket. Ukrán falfestészet, orosz fotó, magyar és német videóinstallációk, a rendszerváltás, mint a jövő ígérete, vagy az azóta eltelt néhány évtized csalódása; homogén kontextus heterogén technikával. A nagyszabású kiállításon több mint harminc művész próbálja kielégíteni posztszocialista, poszttraumás kíváncsiságunkat, és segít rájönni, manapság ki is áll a pult mögött.


VÁRNAI GYULA: Ugyanaz a patak
(egyéni kiállítás)
ERNST MÚZEUM
2010. augusztus 29-ig

„Várnai Gyula találékony művész, többnyire hozott anyagból dolgozik. Van egy nagy belső világa, amiben jól elfér egymás mellett a tudás és feltételezés, néhány paradoxon és a képzelet. A videó, a saját ruha, a digitálisan módosított fotó, a fény megdicsőítése, a lehetséges és lehetetlen rétegeinek összemosása egy tipikusan ’várnais’ összhatást, speciális „aha” élményeket szolgáltat, ami a túldimenzionált, koncepciókkal terhelt kortárs képzőművészeti kiállításokról úgy kikopott manapság.” (Baglyas Erika, Kultúra.hu, 2010. május 23.) 
Tovább
 
 
 
múzeumok éjszakája 
MŰCSARNOK ÉS ERNST MÚZEUM
2010. június 19, 17-02 óráig

Mint minden évben, a Műcsarnok idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozatához. Idén a Műcsarnok épületében a Pult mögött kiállítással, az Ernst Múzeumban pedig Várnai Gyula egyéni kiállításához kapcsolódó programokkal várjuk látogatóinkat. Kiállítás, divatbemutató, tánc és koncertek két helyszínen.
Részletes program a honlapunkon található.


kerekasztal-beszélgetés 

MÚZEUMI SZEREPEK
A modern és a kortárs művészet gyűjtése, kutatása, kiállítása.
Kerekasztal-beszélgetés magyar művészeti múzeumok vezetőivel
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. június 10. 19 óra

Az AICA, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozatának rendezvénye 

A beszélgetés témája a mai magyar múzeumi identitás kérdése. Milyen szerepeket vállalnak a nagy magyar állami múzeumok a modern és a kortárs művészet gyűjtése, kutatása, bemutatása terén? Vannak-e átfedések a szerepek között? Milyen lehet a közeljövő szereposztása? Átalakul-e az intézményi struktúra, s ha igen, ez milyen hatással lehet az egyes múzeumok feladatköreire? Milyen szerephez juthatnak a közeljövőben a magángyűjtemények? Lehet-e a múzeum egyszerre közönségvonzó kiállítások helyszíne és tudományos kutatóműhely? 

Résztvevők:
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója
Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

A beszélgetést vezeti: Tatai Erzsébet
Bevezető: Mélyi József 
 
 
tárlatvezetés 

Ha többet szeretne megtudni a Műcsarnok és az Ernst Múzeum kiállításairól, a kiállító művészekről, ha érdeklik a kiállítások kulisszatitkai, vegyen részt tárlatvezetéseinken! A kiállítások megnyitóját követő hétvégén, illetve a kiállítások zárónapján a kiállítások kurátorai tárlatvezetést tartanak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Előre bejelentett csoportok részére tárlatvezetést biztosítunk a Műcsarnok kurátorai, illetve szakértők közreműködésével. Tárlatvezetés iránti igényét kérjük, a tervezett látogatás előtt legkésőbb 1 héttel jelezze a mucsarnok at mucsarnok.hu e-mail címen.

A pult mögött – nyitó tárlatvezetés
MŰCSARNOK
2010. június 27.
vasárnap 16 óra

 
irodalmi programok 

FALCSIK MARI: A SORSVADÁSZ – KÖTETBEMUTATÓ EST
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. június 7. 19 óra
A Jelenkor Kiadó és a Műcsarnok rendezvénye a 81. Ünnepi Könyvhét záró estéjén 

A költővel beszélget: Koszta Gabriella 
Közreműködik: Ráckevei Anna és Epres Attila
Zene: Láposi Farkas, hangfelvételről
Az est a Szépírók Társasága „A könyv utóélete” című sorozatának része.

 
PARNASSZUS-EST
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. június 16.
szerda, 18 óra

A Parnasszus költészeti folyóirat nyári lapszámának bemutatója.
Centrumban: Rakovszky Zsuzsa. Füst Milán-redivivus.

A legfrissebb Parnasszus Könyvek bemutatója
Az est házigazdája és műsorvezetője: Turczi István, a Parnasszus főszerkesztője

 


More information about the Artinfo mailing list