[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2009. februári hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Fri Feb 6 10:17:25 CET 2009


Műcsarnok februári hírlevélkiállítások 

SLAVEN TOLJ

Retrospektív cím nélkül…

Untitled Retrospective…

ERNST MÚZEUM

2009. február 21 - március 29.

Slaven Tolj 1964-ben született Dubrovnikban és mindmáig hű maradt e különleges hangulatú városhoz, ahol művészként és kurátorként jelenleg is dolgozik. Slaven Tolj pályakezdésére erősen rányomta bélyegét a jugoszláviai háború… 

Kurátor: Michal Kolecek, az Ústi nad Labem-i Jan Evangelista Purkync Egyetem Művészeti és Design Karának dékánja. 

Bevezetőt mond: Michal Kolecek 

Megnyitó: 2009. február 20. 18.00 óra

PIXELEK

A magyar MTV és a Műcsarnok együttműködésében még február 8-ig látható az Ernst Múzeumban!

A magyar MTV és a Műcsarnok 2008 tavaszán közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket – festőket, szobrászokat, fotósokat – mutasson be a nagyközönségnek, s ezáltal a fiatal generációval megismertesse a pályakezdő művészek gondolkodását és alkotásait. 

A május 9-én indult és november 30-áig tartó Pixel Portré című riportsorozat hetente öt percben, illusztrált interjú formájában mutatott be egy-egy fiatal alkotót. A harminc hét alatt bemutatkozó harminc művészről készült összeállítás az interneten is elérhető volt az MTV oldalán, ami lehetővé tette, hogy november végétől december végéig szavazás formájában a nézők is elmondják véleményüket arról, melyik művész személyisége vagy alkotásai voltak a legérdekesebbek a számukra…

Kiállító művészek: Albert Ádám, Asztalos Zsolt, Batykó Róbert, Borsos Róbert, Czene Márta, Fodor János, Galbovy Attila, Hidvégi Áron, Kokesch Ádám, Komlovszky-Szvet Tamás, Kovács Budha Tamás, Orosz Klára, Ötvös Zoltán, Péli Barna, Sipos Eszter, Stark Attila, Sudár Péter, Szabó Eszter 


THOMAS RUFF

Retrospektív kiállítása február 15-ig látható a Műcsarnokban!

“Thomas Ruff (…) nem különbözteti meg a saját készítésű képet az újságkivágástól vagy a talált fotó átfogalmazásától. Nem az egyedi látásról beszél, hanem a képalkotás felelősségéről, és ezzel aligha népszerű a mai művészeti színtéren. De mindenképpen egy új képi gondolkodás egyik első mestere.”

(Götz Eszter, Kultúra.hu) 

“A Műcsarnokban vendégeskedő német kortárs művész, Thomas Ruff egy elkötelezett képanalitikus. A fotográfus cím ugyanis kissé megtévesztő esetében, még akkor is, ha tudjuk, hogy az első művészakadémián képzett fényképész-nemzedék tagjaként indult a nyolcvanas évek legelején. (Nem sokkal azután, hogy megtörtént a fotó művészettörténeti emancipációja az 1977-es Documentán.) A konceptuális fotográfus elnevezés talán közelebb vinne minket művészetéhez, de Thomas Ruffra még ez sem áll igazán, hiszen nem annyira az elvont tartalom izgatja, mint inkább a képrögzítő technológia eszköztára. A közvetítő médium természete, nem a közvetítendő üzenet. Ha festő lenne, elefántcsonttoronyba való l'art pour 1'art szellemiséggel vádolhatnánk, de mivel a vizuális közkultúra mechanizmusát elemzi, joggal nevezhetjük populáris képanalitikusnak.”

(Rieder Gábor, Artportal) 



gyerekprogramok 

ETŰD

Kreatív zenei program 5-10 éves gyermekek számára

2009. február 7.,

szombat 16 óra

A Műcsarnok kiállítóterében

A programban résztvevő gyermekek, közösen gondolkodhatnak, beszélgethetnek, zenéről, hangokról valamint képzőművészeti alkotásokról. Készíthetnek “hangszereket”, rajzolhatnak “kottát”, valamint táncolhatnak a saját maguk által komponált és előadott zenére.

Ez alkalommal saját készítésű jelmezekben játszhatnak, zenélhetnek a gyerekek.

A foglalkozást Kim Katalin zenetörténész és Szabics Ágnes képzőművész vezeti.

A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes.

VASÁRNAPI MATINÉ

Filmvetítés – beszélgetés – alkotás – gyermek-filmklub 8 éves kortól

Február 8., vasárnap11 óra

A Műcsarnok előadótermében és a kiállítótérben

Az októberben elindult foglalkozásra azokat a gyermekeket várjuk, akik szívesen beszélgetnek filmekről, szeretik beleélni magukat izgalmas történetekbe, melyekhez képeket, tárgyakat, díszleteket, jelmezeket készíthetnek.

Ez alkalommal a gyerekek Seherezádé egy újabb történetével ismerkedhetnek meg, majd diakollázst készíthetnek.

Steve Barron: Az ezeregyéjszaka meséi II.

A történet Seherezádéról szól, Jafar nagyvezír bátor lányáról, aki minden éjjel elmesél egy csodálatos és mindenekfelett érdekfeszítő mesét az őrület határán lévő Sahriár szultánnak, aki fondorlatos felesége halála után, a merénylőktől félve, képtelen elaludni. Seherezádé tudja, az életével fizet, ha a szultán ráun a történetekre…

A foglalkozást Szilágyi Kornél filmrendező ás Szabics Ágnes képzőművész vezeti.

Részvétel: 600 Ft 

ALKOSS TE IS!

Thomas Ruff: Retrospektív kiállításhoz kapcsolódó múzeumkommunikációs program iskolai csoportok számára

Emberek–portrék–jellemek

Személyleírás

Képkiegészítés–fotómontázs-“fotórajz”

Tömörített képek–elmosódott jelenetek

Kibontás, részletezés

Olajpasztell–festés

MENJÜNK VILÁGGÁ!

Közös mesélés 7-11 éves gyermekekkel

2009. február 15., vasárnap

Februártól új, az aktuális kiállításunkhoz kapcsolódó programmal jelentkezünk. Havonta egyszer, vasárnap délelőttönként, három órán keresztül közös történeteket találunk ki kisiskolás gyermekekkel, közösen szőjük egy mese fonalát, melynek kezdete mindig egy – az aktuális kiállításon látható – mű.


műcsarnok filmklub 

CSALÁDI TŰZFÉSZEK

A sorozat folytatódik!

Február 11. Szerda 18:00

BILLY WILDER: Hét év vágyódás

A párkapcsolati problémák nagy álomgyári specialistáiként számon tartott két szerző, Billy Wilder (Van aki forrón szereti, Legénylakás) rendező és George Axelrod (Álom luxuskivitelben, Hogyan öld meg a feleséged) forgatókönyvíró egyetlen közös munkája a tévesen elterjedt magyar címverzióval ellentétben a “hetedik évi vágyódásról” szól, arról a menetrendszerű pontossággal jelentkező házassági problémáról, amikor valamelyik fél számára börtönné válik a társas élet. A vitriolos kamaravígjáték egy nyári vakáció idejére magára maradt kispolgár családapa pár napos fellángolásáról szól a frissen fölé költözött szexistennő iránt – a vágy titokzatos tárgyának szerepében Marilyn Monroe-val, és az ő fellebbenő fehér szoknyájával.

Február 18. 18:00 Szerda

GEORG WILHELM PABST: Egy perdita naplója

A Pandora szelencéjével azonos évben Pabst megrendezte a “női áldozatiság” drámáját is: férfi-vágyaknak kiszolgáltatott női sorsokat helyezett egymás mellé, melyek az öngyilkosságtól a szadisztikus lánynevelő intézeten át a “társadalmi erkölcsökkel” szembenálló bordélyházig ívelnek. Igazi freudi vágta, a pszichoanalitikus filmelméletek kedvenc példázata a felejthetetlen Louise Brooks főszereplésével.

Február 25. 18:00 Szerda

LOUIS MALLE:Szívzörej

Az új hullám egyik legeredetibb alakjának 1971-ben készült, Oscar-díjra jelölt filmje önéletrajzi ihletettségű, gazdag munka. Egy jómódú család közegében játszódó történet középpontjában Laurent, egy serdülő fiú áll, aki testvérei közül a legszorosabban kötődik az anyához. A film igen érzékenyen ragadja meg a kamaszban dúló érzéseket, a féltékenységet, és a háború utáni francia nagypolgári miliőt és egyaránt. 



hírek 

ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS

Pixelek – záró tárlatvezetése az Ernst Múzeumban

Február 8., vasárnap, 16 órakor

Thomas Ruff – záró tárlatvezetése a Műcsarnokban

Február 15., vasárnap 16 órakor



minden más 

RE-AKCIÓ

Múzeumkommunikáció felnőtteknek

Február 14., szombat 16 óra

2009-ben minden kiállítás utolsó hétvégéjén egy rendhagyó felnőtt program részesei lehetnek a látogatók. A program nem elsősorban az amúgy is gyakori látogatónak számító szakmai közönségnek szól, hanem a mindenre nyitott nagyközönségnek. A Re-akció során erős kritikai érzékkel megáldott kortárs képzőművészeket kérünk fel, hogy az éppen aktuális kiállításra reagáljanak. A program célja, hogy a nézők egy másfajta megközelítésből, nem feltétlenül verbális úton kerüljenek közelebb a kortárs alkotásokhoz, értsenek meg minél többet a kiállítók és a kurátorok koncepciójából. Az első Re-akcióra a Thomas Ruff-kiállítás utolsó szombatján kerül sor. 

Felkért művészek: Bálint Móni, Reischl Szilvi, SZAF (Mécs Miklós, Fisher Judit), Beöthy Balázs, Igor és Ivan Buharov, Horváth Tibor, Erhardt Miklós, Menesi Attila, Várnagy Tibor 

A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes. 


More information about the Artinfo mailing list