[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2009. decemberi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Fri Dec 11 08:09:06 CET 2009


Műcsarnok novemberi hírlevél
kiállítások 

BBS 50
Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek)
A Balázs Béla Stúdió ötven éve
MŰCSARNOK
2009. december 16 – 2010. február 21.



A Balázs Béla Stúdió, a „BBS” a 80-90-es évekig megkerülhetetlen fogalom volt értelmiségi és művészkörökben. Most lép felnőttkorba azonban az a generáció, amelyik már nem tudja, mi az a BBS, és nem is sejti, hogy a Stúdió a világ filmművészetének páratlan, egyedülálló műhelye volt. 271 rendező, 50 év, 511 film – ez a BBS számokban kifejezve. A számok azonban nem mutatják azt a művészi és szellemi nyitottságot, amely a Stúdiót különlegessé tette. 
Tovább 

A kiállítás kísérőprogramjaként filmvetítésekkel, BBS-estékkel, könyvbemutatóval és csütörtökönként hosszabb nyitva tartással várunk a Műcsarnokban. A kiállításra karszalagos belépőjegyet biztosítunk, mellyel minden kísérőrendezvényen részt vehetsz és február 21-ig bármikor visszalátogathatsz. 


 
LEGKISEBB KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS
December 13-án zár KissPál Szabolcs egyéni kiállítása
ERNST MÚZEUM
2009. december 13-ig

KissPál Szabolcs egyéni kiállítása pályaközépi áttekintés, ahol a művész néhány, referenciapontként szereplő, régebbi munka mellett javarészt új műveket mutat be. Ennek indoka az, hogy alkotói figyelme az önreflexióról és a művészet formai nyelvezetének vizsgálatáról a társadalom, a politika és történelem irányába fordult, a médiaművészethez kötődő percepciós kérdések után a médián keresztüli észlelés kritikai elemzését helyezi a középpontba. 
A kiállítás utolsó napján, 16 órakor, záró tárlatvezetést tartunk, amelyen a belépőjegy megváltásával ingyenesen vehetsz részt. 


 
KÖZTES IDŐ: AD HOC (ET NUNC)
Erhardt Miklós és a MOME média-dizájn szakos hallgatóinak közös kiállítása.
DOROTTYA GALÉRIA
2009. november 25 – december 18.



Képzeljük el, hogy a Dorottya Galéria változatlanul fennmarad. A jövőjével kapcsolatban eleddig döntésképtelennek bizonyuló erők rálegyintenek, a profilját kialakítani igyekvő kulturális munkások érdeklődése kifullad. Ezt a lehetetlen helyzetet igyekszik konceptuálisan hasznosítani az Ad Hoc (et Nunc), a Köztes idő sorozat záró kiállítása. Dorottya, nem találván urat (üzemeltetőt) magának, kis performansszal igyekszik lendületbe hozni a sorsot: egy éjjeliedényből és emlékeiből installációt épít, majd a hajfürtökből, táncrendekből, bolhákból és mirtusz-koszorúkból rakott máglyát kéngyertyákkal meggyújtja, kártyát vet, és erősen fogadkozik… 

Ámor ezt hallgatta, nevette, és jelűl
Egy kisded mennydörgést durranta balfelűl,
Mellyre az áerbe magát felemelte
Éris, s az áldozat tüzét elpeselte.
(Csokonai Vitéz Mihály) 


facebook 

A facebookon is megtalálod a Műcsarnok oldalát, minden aktuális programmal, kulisszatitkokkal, képekkel és videókkal. Minden, ami a programfüzetből kimaradt.

 
 
 
karácsony 

Karácsonyi Művészeti Könyvvásár
MŰCSARNOK AULA
2009. december 5-13-ig.

A december második hetében rendezett könyvvásáron kedvezményes áron szerezhetők be a Műcsarnok művészeti kiadványai. Az aulában felállított standnál a Műcsarnok közelmúltban kiadott 100 kiadványából – katalógusok, tanulmánykötetek, ismert nemzetközi művészetelmélet írók könyveinek magyar fordításai –, valamint korábbi közkedvelt plakátok, képeslapok közül válogathatnak az érdeklődök. 



 
múzeumkommunikáció 

ALKOSS TE IS! – SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG
Képzőművészeti program óvodai és iskolai csoportok számára
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR
2009. december 16-tól



A BBS 50 kiállítás része a Műcsarnok egyik terében kialakított mozi és előadóterem. Ebben a teremben rendhagyó múzeumkommunikációs program keretében 5–12. évfolyamos iskolai csoportok számára szervezünk filmvetítéseket a Balázs Béla Stúdió archívumából a kiállítás ideje alatt. A filmek megtekintése után számukra izgalmas, a filmben felvetett társadalmi, művészi és szociális kérdésekről beszélgethetnek, vitatkozhatnak, valamint véleményt alkothatnak a látottakról. 
 
 
 
műcsarnok filmklub 

Folytatjuk ősszel megkezdett válogatásunkat, melynek sorozatcímét Ingmar Bergman egyik játékfilmje nyomán választottuk. Az eltérő problémákra reflektáló művek különböző stílusban, hangulatban közelítenek tárgyukhoz, de közös vonás, hogy egy-egy, a főszereplők életét meghatározó módon befolyásoló szenvedély kap bennük kitüntetett szerepet. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket
JANE CAMPION: Zongoralecke
(The Piano, 1993, 120’)
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2009. december 16. 18.00
Előadó: Cieklinski Sándor


irodalmi estek 

A Parnasszus költészeti folyóirat estje: téli lapszámbemutató
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2009. december 14,
hétfő 18 óra

Centrumban: Borbély Szilárd 
Újraolvasó: Szabó Lőrinc 
A legfrissebb Parnasszus-kötetek bemutatója 
Svébis Bence: Biztos talaj (Új vizeken sorozat) 
Imre Flóra: A hegyről lefelé (P'Art sorozat) 
Az est házigazdája: Turczi István, a Parnasszus főszerkesztője

tárlatvezetések 

A kiállítások megnyitóját követő hétvégén, illetve a kiállítások zárónapján a kiállítások kurátorai tárlatvezetést tartanak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A programon belépőjegy megváltása után vehetsz részt.

Következő tárlatvezetéseink 
2009. december 13., vasárnap 16 óra – záró – Ernst Múzeum (KissPál Sz.: Legkisebb…) 
2009. december 27., vasárnap 16 óra – nyitó – Műcsarnok (BBS 50)

a műcsarnok ajánlja 

MikulásGyár! A legnagyobb hazai jótékonysági rendezvénysorozat december 11. és 22. között tart nyitva a Felvonulási téren, a Műcsarnok mellett és országszerte 12 Plazában a Vöröskereszt közreműködésével. Hozz tartós élelmiszert, tisztítószert, ruhát, játékot, segíts Te is a rászorulókon!
www.mikulasgyar.hu

éves belépő 

A névre szóló kártya a Műcsarnok 2010-es kiállításaira biztosít korlátlan belépési lehetőséget tulajdonosának, 30%-os kedvezménnyel, 5000 forintért. Kiváló karácsonyi ajándék művészetkedvelőknek!
A kártya a megrendelést követően 10 napon belül átvehető a Műcsarnok pénztárában nyitva tartási időben helyszíni fizetéssel, vagy eljuttatjuk postai úton utánvétes fizetéssel. Kérjük, a megrendelést válaszlevélben küldje el megjelölve a kártyabirtokos nevét és az átvétel módját.
2010-es tervezett kiállításaink:
BBS 50
Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek)
A Balázs Béla Stúdió ötven éve / kiállítás és vetítések a Műcsarnokban
2009. december 16 – 2010 február 21.
Kortárs műgyűjtemények 2.
2010. április 3 – május 23.
Krízis (munkacím)
2010. június 18 – szeptember 19.
Aviva Képzőművészeti Díj 2010
2010. október 8 – november 14.
Tajvani kiállítás (munkacím)
2010. december 11 – 2011. február 20.
 
A Műcsarnok főtámogatója: a MasterCard, a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója

 
 
 
 


More information about the Artinfo mailing list