[artinfo] HUNIVERSUM - egy meglepő installáció és film a hunokról

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Mon Apr 27 10:31:59 CEST 2009


HUNIVERSUM 
dokumentumfilm /szabadtéri installáció 
2009. május 3., vasárnap, 16-18 óra - Hősök tere és 18 óra - Műcsarnok Előadóterem
 
 
Egy valódi hun sámánnal találkozhat az, aki május 3-án délután 4 és 6 óra között a Hősök terén sétál. A Műcsarnok épülete mellett látható meglepő szabadtéri installációban a kiállítás tárgya maga az élő ember, egy kölni illetőségű hun sámán. Az IMPORT HUN című mű Szolnoki József Hun volt, hun nem volt című dokumentumfilmjét kísérő installáció. 
Közreműködik: Kása Béla fotográfus
 
A dokumentumfilm és az ezt követő beszélgetés 6 órakor kezdődik a Műcsarnok előadótermében. 
 
A beszélgetés résztvevői: Szolnoki József filmrendező/médiaművész, Tilmann József A. filozófus, Gyenge Zsolt filmkritikus, Eörsi Sarolta újságíró
 
 
Beszélhetünk-e egyáltalán memetikus atavizmusról? Honnan ered a Hungária elnevezés? Miként lehetséges az, hogy míg a németországi Köln környékén csaknem 2000 regisztrált hun él, addig Magyarországon hivatalosan egyetlen egy sincsen? Van-e a finneknek mongolfoltjuk? Hol van Attila sírja? Kutatásaink eredménye: még nagyobb homály. 
A Kölni Médiaművészeti Főiskolán végzett Szolnoki József a hun "kisebbség" nyomába ered filmjében. Az egykori világhódító nép németországi leszármazottai felvették a kapcsolatot a hazánkban élő hunokkal, akik már hivatalosan is megkísérelték, hogy itthon - más nemzetiségekhez hasonlóan - őket is kisebbségként kezeljék.
 
"Derűs ez a film, de nem azért, mintha kinevetné a hunok elismeréséért lobbizó politikust, a magyar nevet zűrzavaros etimologizálással egyetemessé avató botcsinálta tudóst, a sramlizenére táncoló, bőrökbe öltözött germán-hunokat, a (már jól ismert) hungarista rockénekest. Megmutatja őket, megkérdezi őket, ugyan, mondanák el a saját verziójukat: mik vogymuk?" (Nagy Gergő, hvg.hu)
 

 
Hun volt, hun nem volt 
Videó, super8, 51 perc, 2009
Rendezte: Szolnoki József
Társalkotó: Katharina Roters
Produkció: Academy of Media Arts, Cologne 
Gyártó / Executive production: Duna Műhely, Élményterápia
 
 
Kooperációs partnerek: Goethe Institut Budapest, Robert Bosch Kulturmanager Program Pécs, Mediawave, Közelítés Galéria Pécs
 


More information about the Artinfo mailing list