[artinfo] Godot Galéria - Dániel András: Beszélj, vagy hallgass örökre

Godot Godot
Thu Nov 27 12:01:59 CET 2008



Hírlevelünket erre a linkre kattintva képekkel is megtekintheti: http://www.godot.hu/index.php?ex_id=123


A Godot Galéria meghívja Önt és partnerét


Dániel András

Beszélj, vagy hallgass örökre...

című kiállítására.


Megnyitó: 2008. december 3-án 20 óra
 
Megnyitja: Vörös István, költő

Megtekinthető: december 23-ig, keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között.

Godot Galéria
1075 Budapest, Madách Imre út 8.



Dániel András 2007-ben a hét minden egyes napján készített egy rajzot: napilapokban kereste a témát, az ezekben talált sajtófotók és képfeliratok szolgáltak képi gondolkodásának kiindulópontjául, melyben tág teret engedett a szabad asszociációknak. Egy év alatt komoly tapasztalatokra és tanulságokra tett szert a következetes, munkaterápia jellegű tevékenység során, melyeket aztán vászonképekbe fordított át.

A Godot Galériában most bemutatásra kerülő festmények talányos képek. Az alakok, a tárgyak és a helyszínek egytől egyig ismerősek valahonnan (TV, hirdetések, mozi, képregény, videójátékok, stb.), de mintha egy kollázs öntörvényű logikájával kerültek volna ugyanazon képbe. A vélhetően eredeti környezetükből kiragadott részletekből összeálló festmények új értelmezésre várnak. Mi több! Egyenesen felszólítanak az értelmezésre, mint ahogy azt már a kiállítás címe is nyíltan kimondja: Beszélj, vagy hallgass örökre... Maga a cím vészjóslóan determinativ: mintha azt előlegezné meg, hogy az itt és most egyszeri lehetőségén túl nincs több esély a kommunikációra. De vigyázzunk, mert ravasz címválasztással van dolgunk!

A színházi dramaturgival kölcsönzött kifejezéssel: Dániel András új helyzetbe hozza alakjait, és várja, hogy mi történik a kép és nézője között. A képeken minden egyes részlet saját jogon hozza magával eredeti kontextusának repertoárját, és ezek a motívumok a vizuális kultúránk számtalan rétegét megidézik, pont úgy, ahogy ma a populáris kultúra szabadon és gátlástalanul fel- és kihasználja a művészet-, vallás- filmtörténet, fotográfia, stb. képi világának eszközkészletét.

Másképp: Dániel András képei terhesek az interpretációs lehetőségektől, minden elem egy kulcs egy lehetséges értelmezéshez annak, aki belemegy a játékba, hogy szóra bírja a képeket, vagyis eljön a kiállításra.





More information about the Artinfo mailing list