[artinfo] Na, mi van? Kortárs magyar művészeti körkép 14 helyszínen

Szarvas Krisztina kszarvas at mucsarnok.hu
Fri Jun 13 13:30:11 CEST 2008


        Na mi van? Kortárs magyar művészeti körkép                              

Na, mi van? Ezt a kissé provokatív kérdést tette fel a Műcsarnok hazai képzoművészeknek, valamint kortárs képzoművészeti szervezeteknek és intézményeknek. Azaz, mi foglalkoztatja művészeinket manapság? Mennyiben aktuálisak, újszerűek, eloremutatóak a kortárs magyar művészet által megfogalmazott problémafelvetések? A kérdésre összesen 14 válasz érkezett. A Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, 9 budapesti galériában és a Miskolci Galériában látható kiállítások, valamint egy interaktív internetes és egy rádióprojekt által nyújtott kép természetesen korántsem átfogó, de aki felkutatja a kiállításokhoz megjelentetett térképen szereplo helyszíneket, bejárhatja a mai magyar kortárs képzoművészet egyik lehetséges útvonalát.

A Műcsarnok húsz, különböző generációhoz tartozó hazai művészt kért fel olyan munkák létrehozására, amelyek bemutatják az őket művészként foglalkoztató kérdéseket és egyben reflektálnak is azokra. A Na, mi van? Kortárs magyar művészet című kiállításon a művészek - Braun András, Bukta Imre, Csáki László, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor, Horváth Tibor, Kaszás Tamás Tibor, Kis Varsó, KissPál Szabolcs, Kudász Gábor Arion, Lakner Antal, Lovas Ilona, Société Réaliste, Szacsva y Pál, SZ.A.F., Szász György, Szíj Kamilla, Szörényi Beatrix, Türk Péter és Várnai Gyula - több munkával is szerepelnek, így sajátos műegyüttesek jönnek létre. Láthatunk rajzokat, festményeket, szobrokat, fotósorozatokat és videókat, mégis az installáció az, ami e nagyszabású és sokszínű kiállításra leginkább jellemző. A kiállításhoz kapcsolódik Menesi Attila és Christoph Rauch projektje, az index - a művészet helyszínei kiadvány július-augusztusi speciális melléklete.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület a Stúdió Galériában megrendezett 50 éves jubileumi kiállítássorozat keretében egy naponta változó kiállítási struktúrát alkotva mutatja be erre a célra jelentkező művészeit. Ugyancsak a FKSE közreműködésével kerül megrendezésre az Ernst Múzeumban a Lenmechanika című kiállítás. A kiállítás a festészetnek és a táblakép formátumnak a magyar művészeti szcéna legfiatalabb generációinak munkásságában betöltött szerepével foglalkozik. Három, egymástól távoli kulturális közegben élő fotográfusnő – Lei Ben Ben (Peking), Elek Judit Katalin (Budapest) és Hangay Enikő (New York) – fotónaplóját ismerhetjük meg a Műcsarnok Menü Pont Galériájában és a Liget Galériában látható 1 day 1 photo kiállításon. Az acb Galéria Tarr Hajnalka grafikáiból, az Inda Galéria Szabó Ádámnak az elmúlt években készített munkáiból, a 2B Galéria pedig két egykori Indigó csoport tag, Bori Bálint és Lábas Zoltán munkáibóla rendez kiállítást. A Kisteremben három fiatal képzőművész, Fodor János, Follard Barbara és Vécsei Júlia állít ki. Lakner Antal és műszaki egyetemista csoportja helyspecifikus installációkkal teremtenek kapcsolatot a galéria és az előtte elhaladó, rövid sétáló utca között. 
A Videospace Budapest Galériában egy virtuális-múzeum “nyílik”, mely az elmúlt évtizedben Magyarországon létrejött médiaművészeti munkák néhány kiemelkedő példáját teszi hozzáférhetővé. László Zsuzsa és Hegyi Dóra Képzeletbeli Gyűjtemény című internetes projektjének célja egy kortárs művészeti térkép megrajzolása közösségi módszerekkel. A magyar művészeti társadalmat friss szemléletben láttatni kívánó  RádióMű Fm 107.4 műsorában a Na, mi van? kiállításegyüttes látogatói a rádión keresztül betekintést nyerhetnek az alkotások létrehozásának folyamatába.

Na, mi van? Kész választ a kérdésre senki sem találhat a kiállításokon. De támpontokat és további kérdéseket reményeink szerint igen.


A Na, mi van? Kortárs magyar művészeti körkép kiállítássorozat a Műcsarnok szervezésében, a Reneszánsz Év - 2008 keretében jött létre.

www.reneszanszev.2008.hu
www.mucsarnok.hu


Főámogatók: Reneszánsz Év – 2008, Oktatási és Kulturális Minisztérium, Hungarofest Nemzeti rendezvényszervező Kht.
Kiemelt támogató: Concorde Értékpapír Zrt.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, ACAX – Agency for Contemporary Art Exchange, ZARF, Digital Fotó Labor Kft.
Médiatámogatók: Art-magazin, MindShare
Mobilkommunikációs partner: T-Mobile
Külön köszönet: Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, Millenáris, Trafó



More information about the Artinfo mailing list