[artinfo] Zelimir Zilnik a CEUn

Center for Arts and Culture cac at ceu.hu
Fri Feb 8 16:01:48 CET 2008


Kedves Mind!

A Közép-európai Egyetem Center for Arts and Culture központja szeretettel hív minden érdekl*d*t következ* rendezvényére 2008. feburár 12. és 14-e között a CEU Auditóriumában (Bp., Nádor u. 9.) 
A belépés ingyenes! 

3 film + 3 beszélgetés *elimir *ilnik filmrendez*vel

2008. február 12., kedd, 17.30 - CEU Auditorium

KENEDI HAZAMEGY (KENEDI GOES BACK HOME)
(2003, német, szerb nyelv*, angol feliratos doku-dráma, 75 min., írta és rendezte: *elimir *ilnik)
A történet azokról a jugoszlávokról szól, akik a háború idején elhagyták országukat, s több mint tíz évig menekültként Nyugat-Európában éltek. Az Európai Unió 2002 második felében családjukkal együtt visszaküldte *ket Szerbiába, Montenegróba, mondván kint tartózkodásuk oka megsz*nt. A kiutasítás rendszerint nagyon szigorú volt. Éjjel gy*jtötték össze és szállították a családokat a repül*terekre, ahonnan az els* géppel Belgrádba küldték *ket. A gyerekek helyzete még nehezebb, többségük Nyugat-Európában született, s jobban beszél, ír, olvas az adott ország nyelvén, mint anyanyelvén. Mivel mindent eladtak, amijük volt, mikor elhagyták az országot, olyan helyzetbe kerülnek, amelyben gyakorlatilag lehetetlen a normális élet folytatása.

A vetítés után Zelimir Zilnikkel Dragan Klaic beszélget.

2008. február 13., szerda, 17.30 - CEU Auditorium

KENEDI, ELVESZETT ÉS MEGKERÜLT (KENEDI, LOST AND FOUND)
(2005, német, szerb nyelv* angol feliratos doku-dráma, 26 min., írta és rendezte: *elimir *ilnik)
Két évvel a “Kenedi hazamegy” befejezése után Zelimir Zilnik Bécsben újra találkozik a f*szerepl*vel, Kenedi Hasani-val, s nyugat-európai útja végén követi *t újra Szerbiába.

A vetítés után Zelimir Zilnikkel Dragan Klaic beszélget.

2008. február 14., csütörtök, 17.30 - CEU Auditorium

KENEDI HÁZASODIK (KENEDI IS GETTING MARRIED)
(2007, német, szerb nyelv* angol feliratos doku-dráma, 80 min., írta és rendezte: *elimir *ilnik)
Kenedi miután házat épített családjának, óriási adósságot halmozott fel. Munkát keres, bármi legyen az. Elfogad napi 10 EUR-t is, noha ezzel aligha könnyíthet adósságán. Végül úgy dönt a szex üzletben keres pénzt. Kezdetben egy id*sebb n*nek, egy özvegynek ajánlja fel szolgálatát, kés*bb kiterjeszti üzletét a gazdag férfiakra is. Amikor megismeri az új, európai, liberális, homoszexuális házasságra vonatkozó szabályokat, Kenedi úgy gondolja, egy házassággal végre megszerezheti a régóta vágyott legális európai letelepedést. Az EXIT Fesztivál alatt alkalom is adódik erre, találkozik Max-szal, egy müncheni fiúval. Vajon ez a kapcsolat megoldhatja Kenedi problémáját? 

A vetítés után Zelimir Zilnikkel Dragan Klaic beszélget.

Zelimir Zilnik (sz.: 1942, lakóhely: Novi Sad, Serbia).
A hatvanas évek végét*l kezdve Zilnik szociálisan érzékeny filmjei, dokumentumfilmjei és sajátos vizuális stílusa számos kritikai elismerést szerzett (Munka nélkül (The Unemployed), 1968, Legjobb dokumentumfilm az Oberhausen Fesztiválon, 1968; Korai munkák (Early Works), 1969, Legjobb film a Berlini Filmfesztiválon),  ugyanakkor a kormányzat rendíthetetlen kritikájával a ’70-es években a cenzúra figyelmét is kiváltotta. Alacsony költségvetés* filmek és állásfoglalásra késztet* politikai témák jelzik Zilnik termékeny pályáját, amely több mint 40 játék-, dokumentum- és rövidfilmet foglal magába. A ’80-as évekt*l Zilnik kifejlesztette sajátos doku-dráma nyelvét, amellyel reflektált a ’90-es évek politikai feszültségeire: EU szankciók, NATO bombázás, Milosevic rezsim. Dokumentumfiljeiben és doku-drámáiban hétköznapi emberek életében figyel meg és bont ki megrendít* erej* történeteket. Az utóbbi id*ben a hangsúly egyre inkább a megosztott Balkánon kívülre tolódik, s a volt jugoszláv országok kapcsolatát vizsgálja az egyre szorítóbb európai határellen*rzések mellett, napfényre hozva a menekültek és a kivándorlók problémáit a “Európa er*d” (Fortress Europe (2000), “Kenedi hazamegy” (Kenedi Goes Back Home (2003), “Kenedi, elveszett és megkerült” (Kenedi: Lost and Found (2005) c. filmjeiben, és a trilógia legutóbbi darabjában, a “Kenedi házasodik”-ban (Kenedi Is Getting Married (2007).

-----------------------------------------

Dear All,

Some of the following film screenings and discussions to be held at CEU next week might be of interest to some of you. Please find the program attached.

Best regards,
Lilla Földy 


More information about the Artinfo mailing list