[artinfo] Hámos Gusztáv - Fotófilm

Seres Szilvia szseres at c3.hu
Sun Apr 13 15:13:03 CEST 2008


MédiaMix - Nézze április 16-án 00:20-tól az M1-en!

Hámos Gusztáv 1979-ben emigrált Nyugat-Berlinbe, ahol 1979-1983 között a német Filmakadémián tanult. Távozásáig Budapesten főleg konceptuális művészeti kiállításokon vett részt elsősorban fotóival, valamint super 8-as és 16 mm-es filmeket készített. Videófilmjeit, interaktív installációit Párizstól Tokióig számos kiállítóhelyen és fesztiválon mutatták be.

A 2002-es Fremdkörper/Elcserélt testek műfaja fotófilm, melyben egy szerelmi háromszög emberi drámáját láthatjuk álló, fekete-fehér képekkel. Két férfi elveszti a fejét. A fejek visszakerülnek - de sajnálatos módon felcserélve - a testekre. A történet a szereplők láthatatlan, belső világát, az érrendszert, biokémiai folymatokat, idegpályákat tesz láthatóvá. A szereplők belső testi folyamatai élénk mozgásban vannak, és szerves elemei az elbeszélésnek. "A tovasikló "valóságból" a fotográfus célirányosan mozzanatokat vesz fel, amelyek jellemző módon fejezik ki elképzelését. A filmes pedig a montázs segítségével beilleszti őket a kinematografikus kontextusba. A belső kinematográfus a keletkezés késztetésétől hajtva minden irányba ki fogja nyitni ezeket a fényképeket, ezzel pedig bennünket arra késztet, hogy mozit gondoljunk. Igy válik a fotófilm szemlélője (el)gondolkodó nézővé."
A fotófilm speciális, hiszen Hámos a mozgókép felől tér vissza az állóképhez. Hogy hogyan lehet egy fantasztikus történetet mozgóképekkel elmesélni? Mi a különbség a fotó állóképe és a mozi mozgóképe között? Mi történik a fényképpel ha a kinematografia kontextusába kerül?

A műsorban megszólal:
Hámos Gusztáv, videóművész

szerkesztő-rendező: Seres Szilvia
felelős szerkesztő: Kopper Judit

www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=269120
---------------------------------------------------------
Seres Szilvia, Tel.: (30)9894-917
---------------------------------------------------------


More information about the Artinfo mailing list