[artinfo] A Liget beszélgetés-sorozata a Műcsarnokban folytatódik

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Tue Sep 18 18:22:49 CEST 2007


Tisztelt Cím!

A Liget folyóirat 2007 tavaszán elindított előadás- és beszélgetés-sorozata szeptember 20-tól a Műcsarnokban folytatódik, amelyre szeretettel várjuk. Úgy gondoljuk, hogy ez a sorozat hűen reprezentálja azt a valódi műhelymunkát és szellemiséget, ami a Liget folyóirat sajátja, és mint ilyen szervesen illeszkedik ahhoz az ars peticához, amit a Műcsarnok a jövőben is képviselni kíván. Ezért kérem, amennyiben módjukban áll, adjanak hírt, tudósítsanak az eseményről, illetve foglalkozzanak a beszélgetéseken felvetett témákkal, a beszélgetés résztvevőivel . 

Üdvözlettel:

CSEJDY Réka
sajtókapcsolatok, kommunikáció

Tel: 36 1/460 7017
Fax: 36 1/363 8149 
mobil: 36 70/537 6015
email: rcsejdy at mucsarnok.hu

Műcsarnok Nkft.
1146 Budapest, Dózsa György út 37.


VAN FOGALMAD?

a Liget előadás- és beszélgetés-sorozat őszi szemesztere

a

MŰCSARNOK Előadótermében

(Budapest, XIV. Hősök tere)


2007 szeptember 20-tól 

7 alkalommal, mindig csütörtökön, 18 órától


és a Budapesti Őszi Fesztivál keretében

október 12-én, pénteken 18 órakor




  "Egy új Bábelt élünk - a fogalmak pokoli zűrzavarát: mert már azon is csodálkozom, ha az 'asztal' szó alatt ugyanazt a fogalmat érti két ember. Isten, becsület, művészet, haza, ember, nő, világ - hol talál két lelket, akik együtt, egyformán érzik és nézik ezeknek a szavaknak jelentőségét?"

  Karinthy Frigyes gondolatai indították el a Liget folyóirat idén útjára bocsátott kezdeményezését, amely már első "szemeszterén" is túl van. 2007 tavaszán neves művészek és tudósok kíséreltek meg tisztába tenni olyan fogalmakat, mint arányérzék, lélek, gép, környezet, növekedés, kulcsfogalom, mítosz. A szellemi pelenkázás az őszi félévben is folytatódik, ezúttal hét alapfogalom kerül terítékre: név, tudás, képzelet, munka, humor, hatalom és történet. És egy nyolcadik, a Budapesti Őszi Fesztivál tiszteletére és alkalmából, a "kortárs művészet".

  Az előadások szövegei a Liget folyóiratban nyomtatásban is megjelennek.

  szeptember 20.
  NÉV
  Kállay Géza, Kiss Lajos András

  Nevenincs Királyfinak egyszer jelentkeznie kellett a Névügyi Hivatalban.
  Neve? - kérdezte egy szúrós bajszú hivatalnok, akinek névtábla lógott a mellén: "Pista".
  - Nevenincs - felelte a Királyfi szerényen.
  - Olyan nincs. Születéskor csak kapott valami nevet!
  - Nekem ez a nevem. A tulajdon nevem.
  "Pista" azonban türelmetlenül olvasta a kitöltetlen rovatokat:
  - Vezetéknév? Keresztnév? Utónév?
  - Az utónév olyasmi, mint a névelő?
  - Nem! Olyan, mint az, hogy "Pista". Ha önmagáról beszél, milyen nevet használ?
  - Hát azt, hogy "én".
  - Az nem tulajdonnév, hanem névmás - horkant fel a hivatalnok.
  - De személyes - vágta rá Nevenincs Királyfi.

  szeptember 27.
  TUDÁS
  Mund Katalin, Somlai Péter
  Vajon a társadalom meghatározóan hat a tudásra? Vagy csak befolyásolja azzal, hogy növeli bizonyos elképzelések vagy nézőpontok megjelenésének, elfogadásának vagy elutasításának a valószínűségét? Ha valamely vélekedést széles körben igaznak tartanak, az valósággá is válik? Vajon az a tudás, amit mindenki tud és elfogad, vagy amit egy szűk elit képvisel? Milyen a hétköznapi tudás és a tudományos tudás viszonya? És legfőképpen: elférhet-e két tudás egy csárdában?

  október 4.
  KÉPZELET
  Jámborné Balog Tünde, Levendel Júlia
  Képzelet és Valóság sziámi ikrek, egyik sem létezhet a másik nélkül, s ha mégis, az kész katasztrófa. Ha bajba visz Valóság, Képzelet siet szabadításodra, s ha Képzelet ragad el és netán veszélyes terepre tévedsz, Valóság rúg bokán, hogy észhez térítsen. Valóság lerombolja Képzelet segítségével épült légváraidat, mielőtt megpróbálsz beléjük költözni, de Képzelet kínál egérutat, ha foglyul ejt és megnyomorít Valóság.
  Valóság és Képzelet néha velünk is, egymással is játszik: mikor Nakonxipán valódinak tűnik vagy Orwell világa kitaláltnak, vigyázzunk, mert életünk a tét. 

  A Budapesti Őszi Fesztivál keretében:
  október 12., péntek 18 óra 
  KORTÁRS MŰVÉSZET
  Hollós Máté, Levendel Júlia, Mújdricza Péter, Horgas Judit
  Egy zeneszerző, egy író és egy építész járja körül a témát, arról beszélgetve, mit jelent ma a kortársiasság, és jelent-e még valamit napjainkban a szó: művészet.

  október 18.
  MUNKA
  Horgas Judit, Farkas Attila Márton
  Egy napsütötte szombat délelőtt Tom Sawyer büntetésből kerítést meszel. Ravaszul úgy tesz, mintha remekül szórakozna, majd a környékbeli kisfiúk könyörgésére, és némi anyagi javak, egy fél szájharmonika, egy lakat nélküli lakatkulcs, egy kutya nélküli nyakörv és egy rézkilincs ellenében kegyesen átadja a meszelőt a sorban állóknak. Így lesz a nyűgös munkából a legkiválóbb szórakozás, sőt: kiváltság, ami minden kincset megér. És minél fehérebb a kerítés, annál aggasztóbb a kérdés: mi lesz, ha egyszer elfogy a mész?

  október 25.
  HUMOR
  Kállay G. Katalin, Bécsy Ágnes
  A humor nem a "mi?", hanem a "hogyan?" régiójába penderít, és mindig nagy a tét, megmarad-e humorérzékünk. Mennyire univerzális ez az érzék, és melyik érzékszervünk fogja fel? "Az élet nedve" - írja Kosztolányi -, tehát oldószer; de oldott állapotunkban felsejlik-e, hogy éppen egymáshoz köt? Mi mindent itathat át ez a nedv anélkül, hogy feláztatná a világot? Meddig tudunk nevetni magunkon? És nevetünk-e a végén?

  november 15.
  HATALOM
  Kovács Gábor, Ács József
  A pusztában böjtölő Jézust megkísérti a sátán, s finom koreográfiával a gyengébbtől halad az egyre erősebb felé. Az első a test kísértése, a második a hiúságot és dicsőségvágyat használja eszközül. A harmadik kísértés, a világ feletti uralom elutasítása a legnehezebb. Itt már valóban emberfeletti önuralomra van szükség, s erre csak Jézus képes - sugallja az evangéliumi történet, amely szerint a hatalomvágy az emberi lélek legerősebb mozgatórugója.

  december 6.
  TÖRTÉNET
  Kelemen János, Horgas Béla
  Rókafogta csuka, csukafogta róka lesz az ember egy idő után. Egyszer csak észreveszi, hogy benne van a történetben, s már nincsen visszaút. Kérdés, hogy a részvétel tudata változtat-e a részvétel arányán és értelmén. Ha van értelme egyáltalán, akkor változtat. Sokszor nem is jut más, mint a saját részvétel tudása, a dolgokhoz fűző viszony megértése. Vagy legalább a megértés szüntelen próbálása. Még szerényebben: igényének fenntartása.


  További információ:
  Horgas Judit - Liget, 06-20-322 6869
  Nagy Gabi - Műcsarnok, nagygabi at t-online-hu, 06-30-435 7306
  Csejdy Réka - Műcsarnok, sajtó, rcsejdy at mucsarnok.hu, 460-7017, 70/537 6015


More information about the Artinfo mailing list