[artinfo] Arany Oroszlánt kapott a Magyar Pavilon Velencében

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Wed Oct 17 15:33:29 CEST 2007


SAJTÓKÖZLEMÉNY
2007. október 17.

A Magyar Pavilon nyerte az 52. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti pavilonjának járó Arany Oroszlán díjat!

Nagy örömmel tudatjuk, hogy a Velencei Biennálék történetében idén először a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán díjat a Magyar Pavilon nyerte el Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) projektjével, Timár Katalin kurátor rendezésében. 


"A kiemelkedő nemzeti kiállításért járó Arany Oroszlánt egy olyan pavilon kapja, ahol az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkodtató és költői kapcsolatokat hoztak létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája közt. A zsűri elismerésre méltónak tartja a művész megközelítését is, amellyel a modernitást, illetve annak utópiáit és kudarcait vizsgálja közös történelmünk kontextusában."

A díjat ma 12 órakor az Arsenaléban, a Teatro alle Tese-ben Davide Croff, a Velencei Biennále elnöke és Robert Storr, az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora adta át dr. Petrányi Zsoltnak, a Magyar Pavilon nemzeti biztosának, Timár Katalin kurátornak és Andreas Fogarasinak. 

A Velencei Biennále öt kategóriában kiosztott Arany Oroszlán díjait az 52. Velencei Biennále igazgató főkurátora, Robert Storr által felkért nemzetközi zsűri ítéli oda. Az idei Biennálé zsűritagjai: 

  a.. Manuel J. Borja-Villel (elnök), a Museu d'Art Contemporani de Barcelona igazgatója 
  b.. Iwona Blazwick, a londoni Whitechapel Gallery igazgatónője 
  c.. Ilaria Bonacossa, a torinói Fondazione Sandretto Re Rebaudengo kurátora 
  d.. Abdellah Karroum, Párizsban és Rabatban tevékenykedő független kurátor 
  e.. José Roca, a bogotai Banco de la República, valamint a philadelphiai Philagrafika 2010 művészeti igazgatója
A 52. Velencei Biennále egyéb díjazottjai:

  a.. Malick Sidibé - Arany Oroszlán Életműdíj 
  b.. León Ferrari - a központi kiállítás legjobb művészének járó Arany Oroszlán 
  c.. Emily Jacir - a legjobb 40 év alatti művésznek járó Arany Oroszlán 
  d.. Benjamin Buchloh - a kortárs művészet területén tevékenykedő kritikusnak vagy művészettörténésznek járó Arany Oroszlán 
  e.. Nedko Solakov - Különdíj 
  f.. Lithuanian Pavilion - Különdíj
A Biennálé történetében eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly (1905, Festészeti Arany Érem), László Fülöp (1907, Festészeti Arany Érem), Aba Novák Vilmos (1940, a Legjobb Külföldi Festőművész Díja), Joseph Kosuth (1993, a Biennále különdíja). A Magyar Pavilon most nyert először Arany Oroszlán díjat.

A 52. Velencei Biennále Magyar Pavilonjának sajtó- és képanyaga letölthető a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának weboldaláról (http://www.biennale07.hu/press_c.html), illetve a Műcsarnok weboldaláról: http://www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&cm=sajto&curmenu=501


A Magyar Pavilon katalógusának magyar és angol nyelvű kiadása megvásárolható a Vince Kiadó könyvesboltjában a Műcsarnokban és a Ludwig Múzeumban, illetve megrendelhető a Biennále Irodán keresztül (biennaleoffice at mucsarnok.hu) és a www.amazon.de weboldalon (angol nyelven).




További információ: 
CSEJDY Réka 
Sajtókapcsolatok, Műcsarnok Nkft. 

Tel: 36 1/460 7017 mobil: 36 70/537 6015 
email: rcsejdy at mucsarnok.hu 

GÁSPÁR Júlia
Koordinátor
Biennále Iroda, Műcsarnok Nkft.

Tel: 36 1/460 7000/123
mobil: 36 30/340 7849
e-mail: biennaleoffice at mucsarnok.hu


More information about the Artinfo mailing list