[artinfo] Írószervezetek nyílt levele Hiller Istvánhoz

szif at frugo.docca.hu szif at frugo.docca.hu
Thu May 3 19:30:00 CEST 2007


A magyar irodalmi szakmai egyesületek
nyílt levele Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez  
 

Miközben a magyar irodalom a magyar kultúra és az ország egyik leghatékonyabb nagykövetévé notte ki magát, az Európa-szerte kimagaslóan népszeru és elismert kortárs magyar irodalom az ország potenciális reklámhordozójává lett, a 2007-es állami költségvetés nem tartalmazza a háttérben dolgozó irodalmi egyesületek támogatását.

A kulturális tárca megszüntette a forrást, mely ezeknek a kiemelten fontos, közhasznú kulturális egyesületeknek a muködését lehetové tenné. 

Az alábbi irodalmi szervezetek egységesen tiltakoznak ez ellen az egyoldalú döntés ellen, egyúttal megfogalmazzák azt az álláspontjukat, hogy egy szakminisztériumnak az a feladata, hogy ha adott forrásokból nem tudja támogatni a szakmai egyesületeket, érdekképviseleteket, alternatív lehetoségeket keressen.

Fontos kijelenteni, hogy más támogatási tételekhez képest (pl. film, színház) csekély összegekrol van szó.

Ezért az alulírott egyesületek arra kérik Hiller István miniszter urat, hogy míg ez a lehetetlen helyzet meg nem szunik, és az irodalmi szervezetek támogatása a 2008-as költségvetésbe vissza nem kerül, igyekezzék minden lehetot megtenni az egyéb források biztosítására. 

Az alulírott irodalmi egyesületek ezért szükségesnek tartják, hogy az oktatási és kulturális tárca vezetoje minél elobb lehetoséget találjon a szépirodalom állami finanszírozásáról folytatandó megbeszélésre, különös tekintettel az említett forrásokra, melyek miniszteri közremuködés nélkül nem  jelentenek elérheto, reális megoldást számukra.

Megkeresésüket azért nyílt levélben teszik közzé, mert eddigi tárgyalási kezdeményezéseikre csupán halogató választ kaptak.

 

 Budapest, 2007. április 26.

Drámaírók Kerekasztala

Fiatal Írók Szövetsége

Írók Szakszervezete

József Attila Kör

Magyar Írószövetség

Magyar Mufordítók Egyesülete

Szépírók Társasága

-------------- next part --------------
_______________________________________________
Szif mailing list
Szif at frugo.docca.hu
http://212.40.96.88/mailman/listinfo/szif


More information about the Artinfo mailing list