[artinfo] Meghivo_Millenaris_ American Roadside Architecture

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Mon Aug 27 16:30:34 CEST 2007


A Millenáris új kiállítására szeretnénk felhívni szíves figyelmét:

 

American Roadside Architecture

Amerika út menti építészete - Válogatás John Margolies fotóiból

Teátrum, Piros-Fekete Galéria 

szeptember 7.-október 7.

 

A három részből álló kiállítás 56 nagyfelbontású színes fotót, valamint 3 szöveges tablót tartalmaz. A képek a korabeli amerikai úthálózat mentén emelt épületeket mutatják be. Ezek a gépkocsik általános elterjedésének időszakában a kor igényeinek megfelelően jellemzően benzinkutak, motelek, éttermek és étkezdék.

Az autók tömeggyártása megváltoztatta az amerikaiak életét és életterét a 20. században maga mögött hagyva a 19. század kényelmetlen, drága és gyakran lassú közlekedési módozatait, mint a lovas kocsit vagy a vasutat. Az amerikai szabad vállalkozások rendszere hamarosan reagált, és új üzletek alakultak az autósok kiszolgálására. Ennek a nemzedéknek a vállalkozói Amerika-szerte szolgáltatásokat telepítettek az autóutak mentén, hogy kiszolgálják az új igényeket: benzint, ételt és szállást biztosítva. Ezek az épületek nagyban különböztek a városok főutcáin található épületektől. A járókelőket és lassú forgalmat megcélzó kisléptékű formák helyett ezek jól megkülönböztethető mivoltukkal és hatalmas felirataikkal hívták fel a nagy sebességgel haladó fogyasztók figyelmét. Megjelenésük egy fajta vizuális gyorsírásként értelmezhető, amely a fogyasztókat megállásra késztette. Az amerikai építészetnek ez a találékony időszaka az 50-es években ért véget, amikor kiépült az új államközi autópálya- rendszer, amely felülírta a régi autóutakat kiszolgáló egyedi vállalkozásokat. A 21. század elejére ez a régi út menti építészet szinte teljesen eltűnt. Új, homogén láncok épültek az autópálya-lehajtókon és a külvárosokban. A legtöbb út menti üzlet bezárt, és az épületeket ledózerolták, vagy az enyészetnek hagyták őket.

John Margolies építészettörténész több mint 25 éve járja fényképezőgéppel a kezében az Egyesült Államokat,  hogy megörökítse és megőrizze ennek a letűnőfélben lévő kereskedelmi hagyománynak az építészeti emlékeit. Az itt látható fotókat a 100 000 mérföldes útján készült több ezer kép közül választotta ki, hogy Amerika egy ártatlanabb korát mutassa be, amikor az üzletembereknek még elég volt kiakasztani egy táblát az út mentén, és kiszolgálni az autós társadalmat ahhoz, hogy megvalósítsák amerikai álmukat, azaz jól éljenek.

John Margolies fotókutatását a John Simon Guggenheim Alapítvány és a National Endowment for the Arts (Amerikai Állami Nemzeti Művészeti Alap) támogatta. 2003-ban az Alicia Patterson Alapítvány Margolies urat tagjává választotta. 

 

Megnyitó: 

 

2007. szeptember 6., csütörtök, 18.00

 

Megnyitja: 

 

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete

 

Nyitva: hétfő kivételével naponta 11.00-19.00

 

A kiállítás megtekintése díjtalan!

 

 

Szervező: Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége

 

 

Millenáris

1024 Budapest

Fény u. 20-22.

 More information about the Artinfo mailing list