[artinfo] tranzit. hu info_ Muveszetelmeleti es Gyakorlati Szabadiskola 2.__20061020-22

hegyidora hegyidora1 at chello.hu
Tue Oct 3 16:49:13 CEST 2006


 
Ezuton szeretnenk megegyszer felhivni figyelmuket a 2006 oszen a tranzit.hu altal inditott 

Muveszetelmeleti- es gyakorlati szabadiskolara 2. szeminariumi hetvegejere, melynek vendegtanarai a zagrabi WHW kurator csoport tagjai.

 

Az masodik szeminariumra a jelentkezesi hatarido 2006. oktober 12-e, a jelentkezeseket e-mailben varjuk a tranzit at enternet.hu cimre.

Diakok, muveszettörteneszek, muveszek, kuratorok jelentkezeset angol nyelvu motivaciós levelben varjuk. Egy szeminariumon 15 fo vehet reszt.  Az iskola nyelve angol. Igeny eseten szallasfoglalasban tudunk segiteni.


Reszletes informacio a masodik szeminarium tartalmarol, valamint a tovabbi hetvegek programjarol: http://tranzithu.media7.sk, www.tranzit.org / tranzit hungaryA szeminarium 2006. oktober 20-an delelottol 22-en kora delutanig tart.

 

A szeminariumot megelozoen a WHW tagjai oktober 19-en nilvanos eloadast tartanak.Informacio a helyszinekrol kesobb.

 

What, How and for Whom / WHW

 

A WHW 1999-ben jott letre, tagjai: Ivet Curlin, Ana Devic, Natasa Ilic és Sabina Sabolovic kuratorok, valamint a publicista-dizajner Dejan Krsic. Kiallitasaikhoz markans tipografiaju katalogusok kapcsolodnak, onallo koteteket adnak ki, 2003 ota egy non-profit galeriat is mukodtetnek (Nova Galerija, Zagrab).

 

Elso kiallitasuk, melynek cimebol nevuk is szarmazik,  a Kommunista Kialtvany megjelenesenek 152. evforduloja alkalmabol szuletett. Harom, a gazdasagi tevekenysegek es szervezodesek alapjat  jelento kerdest vetettek fel a kuratori gyakorlatban: Mit, hogyan és kinek?  A Mit? es a Hogyan? a tervezest, a koncepcio kialakitasat es magat a megvalositast jelenti, mig a Kinek? a muvek letrehozasanak es terjesztesenek modjat, a muveszek lehetseges helyet a (munkaero)piacon.

 

A normalizacio mint kiallitasi strategia

A WHW szeminariumanak celja, hogy a resztvevok olyan strategiakat es megkozeliteseket fedezzenek fel, melyek reven a kiallitas nem puszta produktum, kulturalis termek, hanem eszkoz lehet. Olyan eszkoz, mely dekonstrualhatja a nemzeti identitas(ok) reprezentaciojanak mindenhato strategiait és felbeszakithatja azokat a linearis elbeszeleseket, melyekben a tarsadalom tortenete szakadatlan es lelkes meneteles a szabadpiac es a liberalis demokracia fele vezeto egyenes uton.

A resztvevekkel egyutt arra keresik a valaszt, hogy a kritikai alapon szervezodott projektek hogyan orizhetik meg nyitottsagukat es adhatnak teret az ellentetek jatekanak. Hogyan lehetseges a reprezentacios strategiak, kiallitasi formak es a kozossegi terekben megvalosulo akciok allando felulvizsgalata, es hogyan kerulhet a kurator a megfigyelo, szervezo es prezentalo statuszbol az aktiv resztvevo (aktivista) szerepebe.

 

A WHW kiallitasain olyan, a horvatországi tarsadalmat melyen erinto, de az "Uj Europa csillogasat" nelkulozo, es ezert elhallgatott, vagy felresoport problemakkal foglalkozik, mint a kozosseg viszonya sajat multjahoz es szerepe a tortenelem-teremtesben, a nemzeti identitas es a nacionalizmus, valamint az etnikai kisebbsegek (pl. szerbek) statusza. A szeminariumon ujabb kiallitasaikat (Side Effects, Collective Creativity, To be put up for a public debate and Normalization, dedicated to Nikola Tesla) targyalva kiderul, a kiallitas, vagy egy-egy mu milyen mechanizmusokat hasznalva valhat szeleskoru tarsadalmi vita inspiralojava, a provokacioó veszelyes elen egyensulyozva, hiszen szlogenjuk szerint a muveszet nem a valoság hu tukre tobbe, hanem kalapacskent alakithatja azt.

 

 

A Muveszetelmeleti es -gyakorlati szabadiskola abbol indul ki, hogy a  kortars muveszet es kultúra altal letrehozott tudas- es ismerettoblet szelesebb korben is ertekes hozzajarulassak gazdagithatja a tarsadalmi  kozbeszed kulonbozo fajtait. Celkituzese az, hogy aktiv reszvetelen alapulo szeminariumok formajaban a muevszeti poziciok, akritikai szempontok, valamint a muveszeti intezmenyrendszer vizsgalata reven gyarapitsa a magyarorszagi muveszeti kozeg elmeleti es gyakorlati eszkoztarat. A szabadiskola elnevezes olyab kozossegi osszejovelekre utal, amelyeken a resztvevok parbeszed es vita soran alakitjak ki a kozos gondolkodas es tapasztalatcsere lehetoseget.

Az iskola havi rendszeresseggel, hetvegi szeminariumok formajaban mukodik. Az egyes szeminariumokat meghivott muveszek, kuratorok, elmeleti es muzeumi szakemberek tartjak, figyelembe veve a magyarorszagi kortars muveszet helyzetet es az itt folyo diskurzusokat. A program a meghivott szemelyisegek gyakorlati tevekenysegere alapozva teszi lehetove az elmeleti es gyakorlati kerdesek megvitatasat.

A Muveszetelmeleti es -gyakorlati szabadiskolat celjai:
- a kortars kultara aktualis jelensegeinek vizsgalata a muveszeti es a kuratori gyakorlatban;
- a kritikai gondolkodas es a szakmai parbeszed elosegitese;
- a muveszetelmelet es a muveszetkritika szerepe, a kritikai fogalmak 
elemzese és a hazai kozegre alkalmazhato fogalmak kutatasa;
- a kurator- es a muveszidentitas/szerep nemzetkozi kontextusban valo alakitasa.

Temak 2006-ban:

- a kontextus szerepe a kulturalis termelesben;
- az elmelet és a gyakorlat egymasra hatasa;
- a nyilvanossag lehetseges formai az intezmenyek es az onszervezodesi 
platformok kozott
- konstruktiv atfedesek a kuratori es muveszeti gyakorlat kozott

 

A tranzit kortars muveszeti programot az Erste Bank Csoport tamogatja.

 


 

 


More information about the Artinfo mailing list