[artinfo] Pixel Gallery - Steina Vasulka

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Wed Nov 22 10:33:40 CET 2006


 

 

STEINA VASULKA: SZFÉRÁK

videoinstalláció

 

 

Megnyitó 2006. november 24-én, 18 órakor.

 

Megnyitja: Steina Vasulka és Beke László művészettörténész.

 

A kiállítás 2006. november 25-től  2007. február 28-ig tekinthető meg.

 

 

PIXEL GALÉRIA

Jövő Háza Központ, C' épület

1024 Budapest

Kis Rókus u. 16 - 20.

 

 

Steina Vasulka: Szférák című kiállítása a Pixel Galériában

 

Az izlandi születésű, hegedűsnek tanult Steina Vasulka a médiaművészet legendás alakja.

Zenészként a Prágai Konzervatóriumban töltött ösztöndíja alkalmával ismerte meg férjét, a legenda másik szereplőjét, a cseh Woody Vasulkát. 1964-es házasságukat követően New York-ba költöztek, ahol Steina a korai videó-eszközök megjelenésétől kezdődően használja ezt a médiumot. 

A műfaj olyan úttörőivel együtt, mint Nam June Paik kísérletezi ki és tágítja a technika adta lehetőségeket, így többek közt neki is köszönhető, hogy a videó is a képzőművészet eszköztárába került.

Férjével és Andres Mannikkal 1971-ben megalapítják a "Kitchen"-t, mely az elektronikus média egyik legfontosabb helyszínévé válik.

A videó és audió jelek manipulálása révén az elektronikus kép és hang lényegének megismerésére törekednek. A kísérletek eredményeképpen olyan korszakos munkák születnek, mint az 1997-es  Velencei Biennálé izlandi pavilonjában bemutatott "Orka", vagy a Midi-hegedűvel előállítható videoképek. 

A férjével Woody-val közösen, és az önállóan alkotott műveit a médiaművészet klasszikus alkotásai között tartják számon.

A Pixel Galéria számára készített "Szférák" című videoszekvenciái, korábbi műveinek (Machine Vision, Of the North, Seven Spheres) a továbbfejlesztett változatai. Ezek egy speciális eszköz, egy motorok által mozgatott lencse- és tükörrendszer ill. egy Boris elnevezésű szoftver által generált videomátrixok: a felvett képek egy bolygószerű alakzat terében jelennek meg, a mikrotörténések, a tájrezdülések szférikus dimenziókat öltve beszélnek a mi kis sárgolyónk ökoszisztémáinak sérülékenységéről. 

 

 

Július Gyula 

kurátor

 



More information about the Artinfo mailing list