[artinfo] felhivas

+ b2 at c3.hu
Sat Feb 11 15:32:50 CET 2006


A Kortárs Képzõmûvészeti Kurátorok Egyesülete és a tranzit .hu közleménye

A Kortárs Képzõmûvészeti Kurátorok Egyesülete és a tranzit .hu meghívására Magyarországra érkezik Ruth Noack, a /documenta 12/ kurátora. 

Roger M. Buergel és Ruth Noack legutóbbi, Kormányzás címû kiállítás-sorozatának címe Michel Foucault egy szövegére utal. A Foucault - szöveg segítségével a kiállítás sorozat azt a kérdést kutatja, hogy miként irányítsuk önmagunkat, illetve miként irányítsanak bennünket mások. Buergel és Noack témaválasztásának aktualitását a neo-liberális gazdaságpolitika térhódítása, a tudás és a kultúra piacosításának jelenségei adják. Foucault a kormányzásról való gondolkodás során nem egyszerûen azt vizsgálja, miképpen lehet irányítani. A hatalom és szubjektum összetett viszonyának elemzésével azt mutatja meg, hogy a kormányzás célja nem önmagában áll, hanem azokban, akiket kormányoz. Miképp lehet részt venni a folyamatok irányításában? Milyen formái lehetnek az ellenállásnak? Hogyan lehet kreatív válaszokat adni a válsághelyzetre? A 2007-es /documentá/n e kérdéskör továbbgondolása várható. 

A Kortárs Képzõmûvészeti Kurátorok Egyesülete és a tranzit .hu ezúton tesz közzé felhívást, Ruth Noack látogatása alkalmából. Várjuk az olyan, a kormányzás témájával kapcsolatosan mûvészetre, társadalomra vagy gazdaságra vonatkozó kérdéseket, kommentárokat melyeket a kerekasztal során - a beszélgetés nyitottabbá tétele érdekében - vendégünknek feltehetünk. A kérdéseket a kormanyzas at yahoo.com e-mail címre várjuk február 24-ig. A február 24. után beérkezett kérdéseket már nem tudjuk feldolgozni. A kérdéseket magyar vagy angol nyelven, akár anonim módon is fel lehet tenni. Hamarosan közreadjuk a kerekasztal meghívott magyar resztvevõinek körét, illetve a /documenta 12/ február második felében megjelenõ tematikáját is. 

Ruth Noack elõadásának tervezett idõpontja: 2006. március 1. 18.00.
A kerekasztal beszélgetés tervezett idõpontja: 2006. március 1. 19.30-21.00
Tervezett helyszín: Centrális Galéria

A program célja egyfelõl kritikai közeg generálása kortárs képzõmûvészeti szereplõk bevonásával; másfelõl közvetítés a szakmai közönség és a készülõ /documenta/ vezetése, valamint a kortárs képzõmûvészeti szcéna és a magyarországi társadalomkritikus értelmiség között. A téma behatóbb megismerését az alábbi magyar nyelvû háttéranyag segítheti.

Süvecz Emese:
Mûvészet a politikai mûvészet után 
Aktivisták és mûvészek a jó kormányzásért 

"A kormányzással foglalkozó kiállítássorozat egy ajánlat a politika és a mûvészet fogalmainak radikális újragondolására, mivel Bürgel szerint mindkét kulturális gyakorlat napjainkra rigid és üres kategóriává vált. Képzõmûvészek, kurátorok, akadémikusok, diákok, szociális munkások, aktivisták, és újságírók ültek össze, hogy megvitassanak égetõen fontos társadalmi kérdéseket és azért, hogy a kormányzatiság, pontosabban önmaguk kormányzásával az ellenállás helyszíneként mûködjenek."
http://www.indymedia.hu/cikk.shtml?AA_SL_Session=c36ba3d7f5c883c18cbc57f4e40decab&nocache=invalidate&sh_itm=f221db7b63163eb4345bfa6b957f4c9a&rXn=1&#disc

Hegyi Dóra és Süvecz Emese:
Önmagunk kormányzása, a kormányzatiság gyakorlása és elszenvedése
Nyilvános beszámoló a lüneburgi "Alkossatok kormányokat!" szimpóziumról
- Nyílt levél El-Hassan Rózának és Sugár Jánosnak -

"Több mint 50 résztvevõ, és a rövid idõ ellenére a szimpózium hatékonyan mûködött, ami a laza struktúra pontos betartásával magyarázható. A rendezvénynek nagyon inspiráló mûhely atmoszférája volt, körben ültünk asztalok körül, mindenki egyenrangúan. A rendezvény úgy mûködött, mint egy
non-stop gondolatgyár: a folyosón kiakasztották az összes képeslapot, a teremben falra kirakott papírlapokra kérdéseket és gondolatokat lehetett felírni."
http://www.exindex.hu/index.php?l=hu&t=szabadkez&tf=szabadkez_hu.html 

Zólyom Franciska:
Paradicsomi cselekményterek és a vacsorába nyúló reggeli
"A Kormányzat - Paradicsomi cselekményterek"
Wiener Secession, Bécs, 2005. február 24. - április 24.: Archivio Tucumán Arde (Graciela Carnevale), Ibon Arranbieri, Ines Doujak, Peter Friedl, Sanja Ivekocic, Rainer Oldendorf, Allan Sekula, Andreas Siekmann, Jürgen Stollhans

"A kiállítás több helyen is él ilyesfajta eltolásokkal, melyek egyfelõl destabilizálják és, ha akarjuk, megmozgatják a kritikus beavatkozás módozatairól alkotott elképzelésünket, másfelõl azonban el is bizonytalanítanak abban, hogy a civil, illetve mûvészeti szféra aktivizmusáról és annak idõnként explozív cselekménytereirõl vagy "szimbolikus ellenállásról", "esztétikus kritikáról"  van-e szó? Cselekményrõl vagy kommentárról?"
http://www.exindex.hu/index.php?l=hu&t=kritika&tf=a_kormanyzat.html



More information about the Artinfo mailing list