[artinfo] Józef Szajna kiállítása

Lázár Eszter leszter at mke.hu
Wed Oct 19 12:01:37 CEST 2005


JÓZEF SZAJNA kiállítása 
 

Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége (1061, Budapest, Andrássy u. 6. I. em) megnyitó: 18.00

Lengyel Intézet, Platán Galéria (1065, Budapest, Andrássy u. 32.), megnyitó: 19.00

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay-terem (1062 Bp., Andrássy u. 69-71.) megnyitó: 20.00

 

2005. október 21-én pénteken, egymást követően három különböző Andrássy úti helyszínen nyílik meg Józef Szajna, a lengyel díszlet- és jelmeztervező, képzőművész kiállítása. 

Józef Szajna, Jerzy Grotowski és Tadeusz Kantor mellett egy olyan meghatározó XX. századi lengyel színházi modellt teremtett meg, melyben az új formákat kereső modern színház kapcsolatban áll a kortárs gondolkodással, és az élet jelenségeire aktívan reagálva sajátos színpadi formát alakít ki. Szajna 1971-ben megalapítja a varsói Stúdió színházat, amely nem csak kísérleti színpad volt, hanem a kortárs művészetek galériája, rendezők és színészek műhelye, "alternatív akadémiája". 

A "vizuális narráció színháza" meghatározás, amelyet Szajna a saját színházának megjelölésére használt, művészi koncepciójának három legfontosabb elemét és azoknak egymáshoz való viszonyát írja körül: plaszticitás, irodalmi szöveg, színpad. 

A művek befogadásához nem szükséges speciális tudás, de az érzékenység és a képzelőerő nélkülözhetetlen. Az ilyen művészet befogadása ugyanis nem a megértésén alapul, hanem a saját tapasztalatainkon és érzelmeinken való átszűrésen, a belsőnkben való újraolvasáson - írja a kiállítás-sorozathoz készült katalógusban Zbigniew Rybka, a rzeszówi színház igazgatója, ahol Józef Szajna műveinek állandó kiállítása 1997 óta látható. 

Szajna a krakkói Képzőművészeti Akadémián a Díszlet - és Jelmeztervező szak mellett grafikai tanulmányokat is folytatott, amely különösen érzékennyé tette őt a színpadkép vizuális értékei iránt: "a színháznak ahhoz, hogy éljen, képnek, látványnak is kell lennie".

Józef Szajna annak ellenére, hogy a legkülönfélébb művészi kifejezésmódokat választotta (monumentális festmények, rajzok, kollázsok, térbeli kompozíciók) mindmáig a leginkább felismerhető kortárs alkotók egyike maradt. A budapesti kiállítási helyszíneken az előadásokról készített dokumentum-fényképek, eredeti díszletek egyes részei, valamint színházi felvételek is bemutatásra kerülnek. A gyűjteményt Lengyelország több galériájában és a külföldön is sok helyen bemutatták, reméljük, elnyeri a magyar közönség tetszését is.

 

 A kiállítás-sorozathoz magyar-angol nyelvű katalógus készül. A megnyitó események a művész jelenlétében kerülnek megrendezésre.

A kiállítások megtekinthetőek: 

MKISZ: 2005. november 13-ig, H-CS: 10.00-18.00 (http://peter.provis.hu/szovetseg.php)

Platán Galéria: 2006. január 15-ig, K-P: 11.00-19.00 (www.lengyelkultura.hu)

Barcsay-terem: 2005. november 19-ig, H-P: 10.00-18.00, Sz: 10.00-13.00 (www.mke.hu)

A sajtóanyag a kiállítás katalógusában olvasható írások felhasználásával készült


More information about the Artinfo mailing list