[artinfo] Kiállítás a Goethe Intézetben

Sárossi Bogáta Sarossi at budapest.goethe.org
Thu Mar 24 15:18:22 CET 2005


Georg Winter: Robert Schumann megmentése (modell) 

Kiállítás a Goethe Intézet galériájában
Megnyitó: Március 30. 18.00 

A kamerák tárgyak, személyek, vagyis a valóság "felvételére" szolgálnak. Valójában azonban a felvétel pillanatában magát a tárgyat vagy a személyt már nem is igazán érzékeljük.  

A fotográfiai és filmfelvevo tevékenység megkérdojelezése a kiindulópontja Georg Winter "Ukiyo Camera Systems" projektjének. Kameratechnikával és új médiumokkal foglalkozó fejlesztoirodáját 1992-ben alapította; ezzel saját márkát teremtett, amely különleges fotó- és filmkamerák teljes választékát kínálja. Az ötlet különlegessége, hogy a termékkel szembeni elvárásokról a hangsúly a cselekvés síkjára kerül. A cél az, hogy különbözo tréningek során a vizuális ingereket az egyén test-érzékelésének tudatosulására irányítsuk át. 

	"A képszervezés és képtovábbítás fontos része hétköznapi tájékozódásunknak és az emberek közötti megértés egyik lényeges meghatározója." (Georg Winter)


"Piroska Szindróma" címu filmprojektjének keretében, melyben a kultúrák közötti megértés és a fordítás problémáival foglalkozik, Georg Winter most azt a kérdést teszi fel: "menthetoek vagyunk -e még?"

A kiállítás-megnyitó estéjén Georg Winter Halász Péter színházi rendezovel közösen egy "filmforgatás" keretében - mely az Ukiyo Camera Systems szabályai szerint zajlik majd - Robert Schumann megmentését modellezi. A performansz aktualitását az adja, hogy 150 évvel ezelott mentették ki Robert Schumannt a Rajnából, melybe zaklatott lelkiállapotban beleesett.   

Georg Winter 1962-ben született Biberach/Riß-ben. Azóta Stuttgartban él és dolgozik, de projektjeit már Japánban, Dél-Afrikában, az USA-ban és Lengyelországban is bemutatta. A kilencvenes évek elején több projektet valósított meg Lakner Antallal közösen. 1996-ban a hannoveri Sprengel Múzeumban állították ki Thomas Ruff-fal közös munkáját, az "Ukiyo Camera Systems és Cinesomatik"-ot. 
Muveit bemutatták már többek között a Kunsthalle Baden-Baden-ben, és a kölni Museum Ludwig-ban is. 

Georg Winter munkáinak központi témája az észlelelés paradoxonja és az észlelésre szolgáló eszközök mindennapi használatának megkérdojelezése. 

Március 31-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel Georg Winter a Goethe Intézet galériájában workshop-ot tart az érdeklodok számára.

A kiállítás március 30. és május 7. között látható.
Nyitva: keddtol péntekig 12.00-19.00 és szombaton 12.00-16.00.
Goethe Intézet, galéria - Andrássy út 24., 1061 Budapest



More information about the Artinfo mailing list