[artinfo] [Fiatal Írók Szövetsége]A FISZ es a PIM Bret Easton Ellis és a minimalizmus Magyarországon c. konferenciaja

fisz at frugo.docca.hu fisz at frugo.docca.hu
Tue Mar 2 20:11:53 CET 2004


A Fiatal Írók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum

szeretettel meghívja 

Bret Easton Ellis és a minimalizmus Magyarországoncímű konferenciájára.Időpont: 2004. március 5., péntek

 

Helyszín: az 50 éves Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.

 Program:

10 óraKöszöntő: Pápay György szerkesztő, a FISZ alelnökeDélelőtti ülésszak

Elnök: Bednanics Gábor

 

Bevezető előadás: Medgyes Tamás: Realitás-effektusok a minimalizmusban

 

Bret Easton Ellis: Amerikai Psycho

 

Bán Zsófia: Túl a minimalizmuson

Fodor Péter: A vizuális kód és a verbális ready-made az Amerikai Psychóban

 

Kávészünet

 

Nemes Z. Márió: A Gép és a Nem-én

Péczely Dóra: "Bíróvá avatta önmagát"

 

Vita

 14 óra 30 percDélutáni ülésszak

Elnök: Balogh Endre

 

Az informátorok és a glamoráma

 

Hungler Tímea: Egy világ vége - Informátorok

Marno Dávid: A terror mint az esztétikum sajátossága

Vinczellér Katalin: Az önmagát elvesztő hős. A referenciális narráció felszámolódása Breat Easton Ellis Glamoráma című regényében

 

Vita

Kávészünet

 

A minimalizmus Magyarországon

 

Berta Ádám: Currency - A "kurrencia"

Korcsog Balázs: A minimalizmus "Hazai" helyzete (A minimalizmus Magyarországon és Hazai Attila Feri: Cukori Kékség című regénye)

 

Vita

ZárszóTámogatók:

az ELTE Összehasonlító Irodalomtudomány Tanszéke és a Palimpszeszt AlapítványA témáról és az előadókról a PIM honlapján olvashat: www.pim.hu/online/tudomanyos/konf.htm

 Bret Easton Ellis könyvei és a hozzá kapcsolódó minimalista irányzat sokkal népszerűbbek az irodalmi életben, mint azt a hazai recepciója mutatja. Ezt a hiányt pótolja a Fiatal Írók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum által rendezett konferencia, mely lehetőséget teremt fiatal tudósok és gondolkodók számára, hogy kritikai szemlélettel vizsgálják Ellis szövegeit és a minimalizmust, kitérve ez utóbbi magyar vonatkozásaira is.

Lassan tíz éve jelent meg magyarul Bret Easton Ellis hírhedt regénye, az Amerikai Psycho. Akkor még nem volt nyilvánvaló, hogyan lesz képes folytatni a még mindig nagyon fiatal szerző az írást. Eltűnik a süllyesztőben, és lényegében egykönyves szerző marad, vagy markáns nyelvi világa más témáknak sem áll ellent? (Szülőföldjén komoly sikereket ért el korábbi könyveivel is (Nullánál is kevesebb, A vonzás szabályai), de ezek csak megkésve jelentek meg Magyarországon.) Azóta Ellis bebizonyította, hogy sokkal többre képes, mint a legtöbben várták tőle. Az informátorok és a Glamoráma című könyvei rövid átfutással magyarul is megjelentek. Az elmúlt egy évtizedben az irányzat és konkrétan Ellis sok követőre talált (például Nick McDowell), mely tény szintén azt bizonyítja, hogy a minimalizmus egyre nagyobb szövegkorpusszal hódít teret a kortárs prózában. Közben - a honi szerzők közül elsősorban Hazai Attila szövegeiből kiindulva - elindult a minimalizmusról folytatott diskurzus.

Az egykori Theleme folyóirat jelentős előkészületi munkálatokat tett egy teljes, az amerikai minimalizmus irányzatával foglalkozó szám megjelentetéséhez, a megvalósításra azonban pénzszűke miatt nem került sor. Közben nyilvánvalóvá vált, hogy Bret Easton Ellis írásművészete tananyag Európa egyetemein, Magyarországon is több tanszéken tanítják. Az első tetemesebb magyar szakirodalom a Helikon idei 1-2. száma csak másodsorban foglalkozik Ellis könyveivel, mint a minimalizmus irányzatának egyik képviselőjével. A Fiatal Írók Szövetsége éppen ezért egy konferenciával szeretné pótolni a világhírű szerző magyar recepciójának lemaradását, amelynek keretében olyan előadásokat vár a résztvevőktől, melyek alapját képezhetik egy magas színvonalú, a felsőoktatásban is használható tanulmánykötetnek.

A felkért résztvevők többnyire már publikáltak a felvetődő témák valamelyikében. A felszólalók felkérésében szerepet játszott, hogy az ország nagyobb szellemi műhelyei képviselve legyenek. Az előadók döntő hányadát fiatal tudósok képezik, jelentős publikációval, kisebb részében pedig lehetőséget kapnak végzős egyetemi hallgatók, doktoranduszok, ígéretes tehetségek.
-------------- next part --------------
_______________________________________________
Fisz mailing list
Fisz at frugo.docca.hu
http://212.40.96.88/mailman/listinfo/fisz


More information about the Artinfo mailing list