[artinfo] TÁJKÉP KERET NÉLKÜL

Reuben & Maja fowkes at hu.inter.net
Tue Jan 13 09:42:20 CET 2004


 
 
TÁJKÉP KERET NÉLKÜL

Balázs Beöthy, Ivan Bura, Péter Császar, János Fodor, Andrea Huszár, Tibor Iski Kocsis, Csaba Nemes, Ana Opalic, Matko Vekic



kurátorok: Maja és Reuben Fowkes

 

2004. január 16 - február 13.

megnyitó: 2004. január 16. péntek, 18-21 h 



A Tájkép keret nélkül címu csoportos kiállítás a tájkép-mufaj kortárs muvészetben való megjelenésének újraértékelésére vállalkozik. A hagyományos értelemben vett tájkép alatt egy festoi vidék látványát értjük - várromokat, a pusztában álló magányos fát, vagy egy romantikus tengerparti falucskát. Mára leleplezodött, hogy e jellegzetesen tizenkilencedik századi, az embert általában a természet leigázójaként megjeleníto felfogás a kulturális képzetekben gyökerezik, avagy politikai ideológiákhoz kötodik. Hagyományosan továbbá a tájképet keretbe foglalva s tartózkodó szemléloként látjuk, aki számára távoli és idegen is marad az, amit néz. Mindezzel ellentétben a jelen kiállítás a természet szemlélésének 'keretezetlen', a mai kultúrában megjeleno környezettudatos gondolkodással inkább összeillo módozatait veti fel.

 

A természethez fuzodo változó viszonyulásunkat különbözo kortárs muvészeti kifejezésmódokon keresztül - festészet, szobrászat, fotográfia, installáció - tárják fel a résztvevo muvészek. A bemutatott muvekben közös, hogy valamennyi a tájkép mai, muvészetbeli és társadalombeli jelentésére fókuszál. Így tehát, miközben kultúránknak a természeti világról alkotott képzeteit vizsgálja, a kortárs muvészet a társadalom természethez való viszonyának barométereként jelenik meg. A kiállított munkák adott esetben megkérdojelezik, sot akár módosítani is kívánják a természet iránti magatartásunkat egy természettudatosabb beállítódást szorgalmazva.

 

Maja és Reuben Fowkes független kurátorok hat magyar és három horvát muvészt hívtak meg a kiállításra. A dunaújvárosi Kortárs Muvészeti Intézetben való bemutatása után a Tájkép keret nélkül a zágrábi Gallery of Extended Media-ban lesz látható. A megnyitót "beszélgeto kör" elozi meg a kiállító muvészek részvételével, mely a "keretezetlen tájképrol" való további gondolkodást kívánja elosegíteni.

 

Kortárs Muvészeti Intézet - Dunaújváros, 2400 Dunaújváros, Vasmu út 12

 

Ingyen busz indul a Muegyetem foépulete elol január 16-án 16 órakor, visszautazás 22 órakor.









More information about the Artinfo mailing list