[artinfo] kmkk (fwd)

Andrea Szekeres asz@c3.hu
Thu, 1 Nov 2001 18:34:36 +0100


---------- Forwarded message ----------
Date: Thu, 1 Nov 2001 15:47:19 +0100
From: kmkk <mrf@mrf.hu>
To: Recipient List Suppressed:  ;
Subject: kmkk

KET MUVESZ - KET KURATOR
-Reciklalt figyelem-

2001 kozepere tobben azt az eszrevetelt tettuk, hogy a kortars muveszeti szinteren valami hianyzik lakohelyunkon, Budapesten. Hosszu ideig termeszetes volt a kortars kulturat tamogato es befogadasat segito infrastruktura hianya, es az is elfogadhatonak tunt, hogy ez a kozeg csak alulrol, a giccs, az eladhato, a kommersz eletmod organikus kategoriai felul alakulhat ki, vagyis csak varni kene addig, amig a piaci resztvevok mar finanszirozni tudnak a nem konvencionalis, nem azonnal befogadhato, nem light/easy tipusu kulturat. Azonban ez a felismeres maig nem jott el, es a kozeg irrelevans kategoriak szerint fragmentalodott. Tovabba a mai mar reg nem az a (naiv es optimista) fogyasztas-centrikus helyzet, ahol a korabbi, a hideg/propagandahaborus felallasra jellemzo kortars muveszeti kultura kiepulhetett Nyugaton.

A helyzet megvaltozott, ebben az uj helyzetben a popularis es az elit hagyomanyos ertekrendje megborul, a popularis a politikai es kommercialis marketing manipulaciok lehangolo terepeve lett es ugyanakkor a korabban joggal kritizalt elitizmus progressziv, a manipulacioknak lokalisan ellenallni kepes, pozitiv ertekke valik. A popularisbol demagog es kommersz lett; az elitbol kozvetlen, azaz nem-mediatizalt (erzeki, egyszeri), csak kozvetlenul atelheto megtapasztalhato elmeny.

Ebben a helyzetben inspiralni szeretnenk a helyi szcenat: olyan meghatarozott ideig mukodo terek  letrehozasaval, amelyekben egyszeruen megindokolhato, egyeni dontesek alapjan mutatunk be mutargyakat, muveszeti strategiakat. Kezdemenyezesunk a kozvetlen kapcsolatokra epulo, tranzit helyzetekben kialakulo egyuttmukodes altal valosul meg, es eppen ezert nem a siker, hanem, a folyamat a fo celja, hogy a resztvevuk a manipulaciokra kritikusan reagalo folyamat reszesei lehessenek.

Varosunkban ugyanis paradox modon ugyanazon organikus intezmenyes rendszeren belul elnek egyszerre es egymast kiegeszitve a mindent tompito totalitarianus diktaturak lassito es tompito szimptomai, es a globalizalt hatalmi strukturak tartalmakat es muveket elgazolo dontesi sebessege. Maig nem alakult ki a muveszek es a kuratorok kozotti egeszseges, egyenrangu eszmecsere kulturaja, a muveszek sok esetben kiszolgaljak a muveszeti intezmenyrendszert, amit a masik fel legtobbszor el is var toluk. Gyakran a tajekozatlansag es a regi reflexek szerinti kenyelmes hozzaallas, vagy eppen latvanyos illusztraciokat igenylo sikerorientaltsag (es nem a muveszet-centrikussag) jellemzi a kiallitasi koncepciokat. Az apparatus lassusagaval, vagy manipulaltsagaval szemben a muveszeknek viszont napra keszen kell termelni egy-egy intezmenyes otlet kiszolgalojakent.

Ezert tamadt az az otletunk, hogy visszanyulunk a legegyszerubb strategiakhoz. A korabbi evtizedek modszereihez, amikor a kesobb fontosnak itelt muveszi megmozdulasok tudatosan a kozfigyelem periferiain, a kor vakfoltjain jelentek meg es csak utolag valtak a tobbseg szamara is meglathatova. Nem egy telitett es figyelmes szcena szamara ervelunk, hanem egy kaotikus es figyelmetlen kozeg erdeklodeset kivanjuk folkelteni maganterek, mutermek megnyitasaval a kollegak, erdeklodok, es ez altal a nyilvanossag elott.

Kivancsian varjuk, hogy ez a modszer a jelenlegi intezmenyes strukturak arnyekaban mikeppen mukodhet.

Budapest, 2001 oktober

El-Hassan Roza, Hegyi Dora, Sugar Janos, Suvecz Emese

A kiallitasok pentekenkent 19 es 22 ora kozott  a VIII. ker. Brody S. utca 15. fszt. 6 (kapucsengo: 27) alatt tekinthetok meg. Tel/Fax: 317 1962 email: mrf@mrf.hu