[artinfo] ikOn -- artKomm -- MEGHIVO

ikon@hungary.com ikon@hungary.com
Tue, 20 Feb 2001 21:33:00 +0100


Az ikOn szerzői, a kiállító művészek és a kiállítási intézmények
nevében szeretettel meghívják Önt a következő kiállításra:


________________________________________________________________
kiállítóhely: Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest
művész/ek: Denise Green
a kiállítás címe: Festmények
megnyitó: 2001. február 22. 18:00
kurátor: Bálványos Anna
a kiállítást megnyitja: 
zárás: 2001. április 01.

DENISE GREEN
FESTMÉNYEK
2001. február 22. - április 1.



Denise Green jól ismert festő mind az Egyesült Államokban, mind Ausztráliában. Melbourne-ben született. Nagyon fiatalon elhagyta Ausztráliát, párizsi és londoni tanulmányai után 1969-ben New Yorkban telepedett le. Szülőhazájába rendszeresen visszatér, nemcsak családjához vagy kiállítások kapcsán, de mint mondja: "az ausztráliai fény intenzitása mindig mély benyomást tesz rám".
Élete során beutazta Indiát, Törökországot, Görögországot, de Oroszországot és Ukrajnát is. A leggyakrabban azonban Olaszországot keresi fel. Az ottani élmények: a színek és a fények beható tanulmányozása visszatükröződnek festészetében is. (Pl. Umbria-sorozata) Szoros kapcsolatban áll a természettel: legutóbbi munkáit a földhöz és az ausztráliai fényhez köti. 
A módot, ahogy a fényt és a színt használja intuitívnak nevezi.
"A szín a legkevésbé megfogható eleme a munkáimnak. A szín kiárad és tárgyiasítja önmagát." - írja a művész. Egy művén belül ritkán használ komplementer színeket együtt. Egy-egy képe általában egy-egy színből és annak különféle árnyalataiból és a nem színes színekkel építkezik.
Kompozíciói architektonikus jellegűek. Ez visszavezethető párizsi építészeti tanulmányaihoz. Műveit szilárd, de nem szigorú vagy merev struktúra jellemzi. Képein van néhány visszatérő motívum: a váza, a legyező, a szék és a ház. Ezek nagyon leegyszerűsítve, gyakran homogén felülettel, sziluettszerűen jelennek meg laza, festői háttér előtt. Más művein a háttér foltjai előre kerülnek és dialógusba kezdenek a motívumokkal. A két réteg közötti feszültséget lazán odatett, kacskaringós vonalak, vidám gesztusok oldják. A háttér és a motívumok általános örökérvényűsége mellett ezek a legváratlanabb helyeken felbukkanó jelek a személyességet jelentik.
A kiállításon régebbi, a hetvenes-nyolcvanas években készült művei együtt szerepelnek a kilencvenes években, illetve legutóbb készült festményeivel, így szinte egész pályafutását végigkísérhetjük. A különböző időszakokból származó művek jól megférnek egy kiállításon belül, hisz pályáját nem jellemzik nagy váltások, hirtelen fordulatok, gondolkodásmódja következetes, életműve koherens.

Bővebb információért forduljon Arany Andreához, Fehér Zsuzsához vagy Bálványos Annához. Tel.: 3757848


________________________________________________________________
________________________________________________________________
A kortárs képzőművészeti élet egyéb eseményeivel kapcsolatos adatokat/információkat megtalálhatja a http://ikon.hungary.com/ címen.

Ha bármiben segítségére lehetünk, kérjük írjon az alábbi címre:
ikon@hungary.com