<div dir="ltr"><div dir="ltr"><div><font color="#1155cc"><u><a href="https://youtu.be/Ish5AcpB_9Q">https://youtu.be/Ish5AcpB_9Q</a></u></font><br></div><div><span style="color:rgb(10,10,10);font-family:Roboto,Arial,sans-serif;font-size:14px;white-space:pre-wrap"><br></span></div><span style="color:rgb(10,10,10);font-family:Roboto,Arial,sans-serif;font-size:14px;white-space:pre-wrap">Balla Enikő
Horváth Gergely - Nagy Róbert, portré-dokumentumfilm, 38 perc, 2019

Balla Enikő sajtkészítő, gazdaasszony.
Sajtjait a magyar gasztronómiában a legjobbak közt jegyzik.
Kácsárdon és Sátoraljaújhelyen nő fel, érettségi után Budapesten tanul közgazdaságtant.
1966-ban részt vesz Altorjay Gáborral és St. Auby Tamással az első magyarországi happening Az Ebéd létrehozásában.
1968-tól Frankfurtban él, szociológiát, pedagógiát és művészetterápiát tanul, újságot szerkeszt, melynek szerkesztőségében konyhát alapít, majd szakácsnő egy vegetáriánus étteremben; továbbá kávézótulajdonos és önkéntes egy falusi művészetterápiás központban.
A 90-es évek elejétől lassan hazatér, közvetítője egy Németországban kidolgozott természetközeli szennyvíztisztitási eljárásnak, docens a solymári Waldorf Pedagógiai Intézetben. Mindeközben a kácsárdi családi tanyán Rudolf Steiner biodinamikus elmélete alapján kertészkedik, kecsketartásba és sajtkészítésbe kezd.
A gazdaság ellátása mellett művészettel és filozófiával is foglalkozik. Joseph Beuys „permanente konferenz” koncepciója nyomán kácsárdi tanyáján folyamatos konferenciát szervez a helyi termelő, pedagógus és művész közösségnek. Jelenlegi inspirációs forrásai Graham Harman és Markus Gabriel filozófusok gondolatai.</span>  <br></div></div>