[artinfo] "KÉREM, SÓHAJTSON SZÉCHENYI ÚR!" - a Godot Intézet kiállítási meghívója

Godot Kortárs Művészeti Intézet waiting at godot.hu
Tue Feb 13 05:59:32 CET 2024


"KÉREM, SÓHAJTSON SZÉCHENYI ÚR!"
Koronczi Endre kiállítása a
Godot Kortárs Művészeti Intézetben
2024. február 23. – 2024. június 23.
1036 Fényes Adolf utca 21.
 
A Godot Intézetben februárban két nagyhatású kiállítással ünneplik a kortárs képzőművészetet, mely kapcsán a Magyar Tudományos Akadémia légzőrendszere is a kiállítótérbe költözik.  A hazai tudományos élet legismertebb alakjainak szellemét és sóhajait idézi meg Koronczi Endre egyedülálló művészi installációja, amely az emberiséget a környezetével összekötő, fizikai és szellemi áramlás metafórájává válik a Kèrem, sóhajtson Széchenyi Úr! című tárlaton.

 A kiállítás fő vonzereje a Magyar Tudományos Akadémia történetének egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb része: az intézmény egykori szellőzőberendezése. Ezek a tárgyak valóságos időkapszulaként szolgálnak, hiszen sok száz kiemelkedő tudós és akadémikus, köztük Kölcsey, Széchenyi és Kodály lehelete töltött meg.

Koronczi Endre rendkívüli művészi érzékenységgel ismerte fel a magyar történelem során szimbolikussá vált MTA épületében rejlő lehetőséget. Itt fordultak meg az elmúlt másfél évszázad tudós zsenijei,  és szívták magukba annak a szellőztető rendszernek a levegőjét, amely az épület lelkeként inspirálta őket. A kiállítótérben újraértelmezett monumentális építmény, a természet lélegzetéből és minden élőlény közös sóhajából kialakuló kozmikus  szerkezetté válik. A kiállítás a szél és a lélegzet metaforikus kapcsolatát helyezi a figyelem középpontjába, ahol valóságos forgószéllel is találkozhat a látogató.
A Godot Intézet, amely korábban Bukta Imre emlékezetes kiállításával került reflektorfénybe, most egy újabb, kihagyhatatlan kortárs művészeti élménnyel gazdagítja Budapest kulturális életét. A Kérem, sóhajtson Széchenyi Úr! című kiállítás az archeológiai művészeti irányzat fantáziadús, érzéki leleteinek élményével várja a látogatókat.

A kiállítás megtekinthető 2024. február 23. és június 23. között.
A tárlattal párhuzamosan látogatható az it’s fine művészeti csoport és mozgalom 2024. február 29-én nyíló kiállítása. A fiatal művészekből álló underground kollektíva a kiégés, a tehetetlenség és a világ abszurd széthullását iróniával kezelő világnézet provokatív szemléletét mutatja be a Godot Labor négy emeletes terében.

Koronczi Endre kiállítása: http://tinyurl.com/bdhc5vvc 
it’s fine művészeti csoport kiállítása: http://tinyurl.com/ynf3jk9w

Kapcsolat:
Godot Kortárs Művészeti Intézet
www.godot.hu
godotintezet at gmail.com
+36 30 148 7754


*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/download.php?theme=2
*******************************************************************************************************



More information about the Artinfo mailing list