[artinfo] MŰVELJÜK KERTJEINKET! Bukta Imre új műveiből nemzetközi jelentőségű tárlat épül

Godot Kortárs Művészeti Intézet waiting at godot.hu
Thu Nov 3 17:27:23 CET 2022


https://www.godot.hu/post/bukta-imre-muveljuk-kertjeinket

Egy évtizede, 2012 novemberében egy olyan tárlat nyílt a Műcsarnokban, amelyet leginkább a szakmai közvélemény várt, de a nagyközönségnek is azonnal fontos lett. Intézményi látogatócsúcsot döntött, s azóta sem akadt olyan kortárs kiállítás Magyarországon, amelyet többen megnéztek volna. Most reális esély van rá, hogy újra egy kiemelkedő színvonalú, népszerű kortárs projekt jön létre Budapesten. Ugyanaz a művész, ugyanaz a kurátor, mint egy évtizede, a helyszín azonban más: a Godot Kortárs Művészeti Intézet több mint ezer négyzetméter alapterületű óbudai kiállítótere. A nagyközönség előtt november 27-én nyíló, Műveljük kertjeinket! című tárlat kivételes művészeti eseménynek ígérkezik.

Miért számít különlegesnek ez a kiállítás Magyarországon? Nem azért, mert egy olyan időszakban nyílik, amikor a rezsiválság miatt a hazai kiállítóterek többségét bezárják. Nemcsak a műalkotások magas esztétikai színvonala miatt, hanem azért is, mert a tárlatnak aktuálisan fontos mondanivalója lesz. A kiállításon látható műalkotások egy szoros koncepciót követve, kifejezetten erre a projektre készültek. Több mint félszáz táblaképet festett a tárlatra az idén hetvenéves művész és számos olyan új installációt hozott létre, amelyet kizárólag ezen a kiállításon lehet megtekinteni – a nyugat-európai és amerikai gyakorlatnak megfelelően egyedileg épített terekben, ahogyan az tíz évvel ezelőtt a Műcsarnokban is történt. Gulyás Gábor kurátor elmondta, hogy a tárlat egységei által érintett témák minden bizonnyal sokaknak fontosak: mit jelent ma a vidékiség tapasztalata, a természethez való viszony, hogyan
élhető meg a szakralitás, miképpen mennek veszendőbe értékek, miből fakadnak az otthon megtalálásának nehézségei, hogyan nézhetünk szembe az elmúlással, miért oly fontos az ember számára az alkotás, a teremtő munka. Bukta Imre művei ezekre a kérdésekre a magas művészet eszközeivel reflektálnak, árnyalt és gazdag jelentésrétegeket teremtve.

A kortárs magyar képzőművészet legnagyobb hatású, nemzetközi perspektívában is jelentős mestere egy Heves megyei faluban, Mezőszemerén él és alkot. Bukta Imre (1952) többször szerepelt a Velencei Biennálén, kiállított a São Pauloi Biennálén, láthatták a műveit – többek között – a párizsi Pompidou központban, a brüsszeli Bozarban, a szentendrei MűvészetMalomban, a linzi Landesmuseumban, a jyväskyläi Art Muzeumban, a lundi Kunsthallban, a pekingi Millenium Múzeumban. Az első életműkiállítását a debreceni MODEM rendezte 2008-ban. Eddigi legnagyobb tárlata 2012 novemberében nyílt meg a Műcsarnokban. A mostani tárlat arra a kivételesen sikeres projektre is reflektál; mindkettő rendezője ugyanaz a művészeti szakember: Gulyás Gábor filozófus, esztéta, a Modem, a Műcsarnok és a Ferenczy Múzeumi Centrum egykori igazgatója, jelenleg független kurátor.
 

Műveljük kertjeinket!
BUKTA IMRE
Látogatható: 2022. november 27. – 2023. április 30.
Nyitva tartás: kedd – vasárnap 11:00 – 19:00 között
GODOT KORTÁRS MŰVÉSZETI INTÉZET
Budapest III. kerület
Fényes Adolf utca 21.
godot.hu


Budapest, 2022. november 3.


*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/download.php?theme=2
*******************************************************************************************************



More information about the Artinfo mailing list