[artinfo] A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 50 éves jubileumi kiállítása

Godot Kortárs Művészeti Intézet waiting at godot.hu
Thu Mar 17 08:44:46 CET 2022Ezúttal egy olyan kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmét, ami nem a Godot Galéria falai között valósul meg, de a galéria két művésze, Bukta Imre illetve feLugossy László is fontos résztvevője.


Aknay János, Bukta Imre, efZámbó István, feLugossy László, Wahorn András


Öntözés tavasszal


Válogatás a Műgyűjtők Klubjának gyűjteményeiből
A Vajda Lajos Stúdió alapításának 50 éves jubileumi évfordulója alkalmából

Helyszín: Bodó Galéria és Aukciósház
1055 Bp., Falk Miksa u. 24-26.

Kurátor: Nagy Zsófia Nóra

Megtekinthető: április 1-14 minden nap 10 és 18 óra közöttÁprilisban Öntözés tavasszal címmel kiállítás nyílik a Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkáiból a Bodó Galéria és Aukciósházban. A kiállítás a Műgyűjtők Klubja magángyűjteményein keresztül nyújt betekintést a Vajda Lajos Stúdió néhány alapító és korai tagjának egyedülálló művészetébe.  A galéria első csoportos kiállítása egyben a gyűjtői kör első közös bemutatkozása is.

A szentendrei Vajda Lajos Stúdió 1972 óta - idén 50 éve - kapcsolja össze a kortárs alkotókat, támogatja a fiatal tehetségeket. Tagjai jelentős képviselői a magyar kortárs művészeti életnek. A válogatásba öt olyan kiemelkedő művész került be, akik mindannyian már több, mint 30 éve tagjai a Vajda Lajos Stúdiónak akiknek alkotásait ma már jelentős gyűjtemények őrzik és akiknek művei mind a nyolc műgyűjtő gyűjteményében meghatározó szerepet töltenek be. 

A tárlat három kiemelkedő alkotója a Vajda Lajos Stúdió egykori alapító triásza, efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András, mindhárman 1980-tól az A. E. Bizottság együttes főszereplői, ki dalszövegíróként, ki énekesként.  
efZámbó István 1965 óta több művészeti ágban is tevékenykedik. Jelenleg az ef Zámbó Happy Dead Band kommandó-esztrádzenekar vezetője. Művészete, legyen az festészet, irodalom vagy zene sziporkázóan szellemes, bravúros fordulatokkal érintkezik a valósággal, miközben szokatlan motívum- és képtársításokat tartalmaz. feLugossy László Képzőművészettel, zenével, irodalommal és filmezéssel is foglalkozó autodidakta művész. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió egyik alapítója volt 1972-ben. 1979–1986 között az A. E. Bizottság zenekar énekese és szövegírója. 1997-ben Sárospatakra költözött, azóta ott él és alkot. Művészete meghökkentő, iróniával és humorral gazdag alkotói fantáziáról árulkodik, egyik jól megragadható témaköre a földközeli paraszti világot jelképező háztáji állatokhoz, tyúkhoz, disznóhoz, fűződik. Wahorn András 1972-ben csatlakozott a szentendrei Vajda Lajos Stúdióhoz, ahol 1979-ben alkotásaiból kiállítást rendezett. Festészetét a szürrealizmus és a dada inspirálta. Eredetileg grafikusnak készült, mégis nála a legintenzívebb a motívumok színezése, és az egyszerűbb formák mellett szívesen alkalmaz bonyolult, összetett alakzatokat.

A Mezőszemeréről származó Bukta Imre 1977-ben ismerkedett össze a Vajda Lajos Stúdió hasonló érdeklődésű tagjaival. 1979–1998 között Szentendrén élt, majd visszaköltözött szülőfalujába. A természetes anyagok, valós tárgyak egyre nagyobb méretű installációinak, majd performanszainak részét képezik, festményein a falusi élet egzisztenciális jellegű sorskérdései kerülnek előtérbe. Művészetét azóta számtalan elismerés övezte, öt monográfia jelent meg róla, háromszor képviselte hazánkat a Velencei Biennálén és valószínűleg sokan emlékeznek a Modemben (2008) és a Műcsarnokban (2012) megrendezett grandiózus kiállításaira.

A kiállított művészek között megtalálható Aknay János is, Kossuth-díjas magyar festő és szobrász, a posztgeometrikus művészet egyik jelentős képviselője. 1971-ben költözött Szentendére, egyik alapító tagja lett a Vajda Lajos Stúdiónak. Visszatérő motívumait a szentendrei architektúra elemeiből, másrészt a város progresszív művészeti hagyományaiból vette át. 


A Műgyűjtők Klubja egy közös értékrendet képviselő gyűjtők baráti köre, alapvető célkitűzésük hidat képezni a gyűjtők és a képzőművészet között, továbbá a kortárs művészet széles spektrumát megismertetni a közönséggel. 

Alapító tagjai: 
- Hradszki László befektetési cégvezető – a Hradszki Gyűjtemény tulajdonosa
- Juhász László – 320 fok Gyűjtemény tulajdonosa
- Dr. Kacsuk Péter informatikus professzor – a Kacsuk Gyűjtemény tulajdonosa
- Kovács Nimród borász, a magyarországi kábel tv kiépítésének vezetője – a Kovács Nimród Gyűjtemény tulajdonosa
- Kozák Gábor galerista, gyűjtő és felesége Stomp Sára sales manager – a Kozák-Stomp Gyűjtemény tulajdonosai
- Dr. Szabó András orvos és felesége Simon Nóra tanár – a Nóra Gyűjtemény tulajdonosai
- Vértes Gábor a PAUKER nyomda tulajdonosa és felesége Sziklai Gyöngyi – a Vértes Gábor Gyűjtemény tulajdonosai
- Völgyi Miklós és Skonda Mária gyűjtők – a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény tulajdonosai

Az Öntözés tavasszal című kiállításon részeseivé válhatunk az említett művészek kezdeti és jelenlegi munkásságának méghozzá egy eddig még nem látott nézőpontból, a műgyűjtők szemszögéből. Ezzel a szubjektív válogatással a tárlat célja egyrészt a gyűjtők közös értékrendjét és ízlésvilágának közös vonásait reprezentálni, másrészt tisztelegni szeretne a Vajda Lajos Stúdió előtt, alapításának 50. évfordulója alkalmából. A bemutatott festmények túlmutatnak a VLS aranykorán, a válogatás újabb műveket is tartalmaz. 

A hírlevelet képekkel is megtekintheti a Bodó Galéria weboldalán: https://bodogaleria.hu/ontozes-tavasszal-valogatas-a-mugyujtok-klubjanak-gyujtemenyeibol/


*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/download.php?theme=2
*******************************************************************************************************More information about the Artinfo mailing list