[artinfo] TÓTalJOY díj – Pályázati felhívás

Kókai Zsófia zsofia.kokai at szepmuveszeti.hu
Thu Jul 8 15:03:36 CEST 2021


TÓTalJOY díj – Pályázati felhívás


Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet<https://artpool.hu/news/totaljoy-dij-palyazati-felhivas> művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

[https://api.artpool.hu/storage/uploads/2021/06/30/C1B4CC2D-AA6D-43CD-85D7-1181A5A99F83_uid_60dca90e0f610.jpeg]

A TÓTalJOY díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti.


A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai öröm-darabok, illetve a TÓTálÖRÖMÖK sorozat minimalista akciói ma a kelet-európai konceptuális művészet narratívájának legfontosabb művei közé tartoznak.


„Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomás alatt, de a legnagyobb szabadságban is.


A TÓTalJOY díjra<https://artpool.hu/news/totaljoy-dij-palyazati-felhivas> kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, művészetkutatásra épülő projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az Artpool archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortársi dilemmákra.


A sikeres pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget biztosítunk az Artpoolban, valamint kiállítást szervezünk a megvalósuló projektből.


A díj értéke

A TÓTalJOY összdíjazása bruttó 10.000 EUR-nak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ kezelésében a projekt és kiállítás kapcsán felmerülő költségekre fordítandó.


Lebonyolítás

A művészeti díj odaítéléséről egy hattagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.


A grémium tagjai 2021-ben

  *   Fehér Dávid (igazgató, KEMKI)
  *   Gróf Ferenc (képzőművész, Párizs)
  *   Kürti Emese (kutatási igazgató-helyettes, osztályvezető, KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ)
  *   Lukács Nóra (kurátor, Berlin)
  *   Berenika Partum (kurátor, Berlin)
  *   Székely Katalin (kurátor, OFF-Biennále, Blinken OSA Archívum)


Pályázati koordinátor: Kókai Zsófia, kurátor asszisztens, KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ


Pályázatok benyújtása

A pályázatokat a totaljoy at szepmuveszeti.hu<mailto:totaljoy at szepmuveszeti.hu> e-mail címre várjuk.


Leadási határidő: 2021. augusztus 30. 24:00 óra


A pályázat elbírálásának határideje: 2021. október 1.
Nyilvános beszámoló: a pályázat eredményének kihirdetését követő 6 hónap
Projektterv megvalósítás: a pályázat eredményének kihirdetését követő 12 hónap


Teljes pályázati kiírás: letöltés<https://api.artpool.hu/storage/uploads/2021/07/06/TTalJOY_Plyzati_felhvs_2021_uid_60e42a8fecdf0.pdf>
Részvételi nyilatkozat: letöltés<https://api.artpool.hu/storage/uploads/2021/07/02/TTalJOY_Rszvteli_Nyilatkozat_2021_uid_60deedcd6fd7a.pdf>
Adatkezelési tájékoztató: letöltés<https://api.artpool.hu/storage/uploads/2021/07/02/TTalJOY_Adatkezelsi_Tjkoztat_2021_uid_60deeec75569f.pdf>


Grafika: Varga Klaudia



More information about the Artinfo mailing list