[artinfo] Kortárs magángyűjtemények XIX. - Kacsuk Péter gyűjteménye

Godot Kortárs Művészeti Intézet waiting at godot.hu
Tue Dec 28 17:55:17 CET 2021


A linkre kattintva képekkel is megtekintheti hírlevelünket: http://godot.hu/exhibition/kortars-magangyujtemenyek-xix-kacsuk-peter-gyujtemenye/

A megnyitó Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/4445421925583781



Kortárs magángyűjtemények XIX.
 
Találkozások
 
Válogatás Kacsuk Péter gyűjteményéből
 

A kiállító művészek: Baranyai Levente, drMáriás, Fajgerné Dudás Andrea, Galambos Tamás, Labrosse Dániel, Murakami Patrick, Nagy Kriszta Tereskova, Ősi László, Péterfy Ábel, Pinczehelyi Sándor, Société Réaliste, Verebics Ágnes és Weiler Péter

 
Vernisszázs: 2022. január 5-én 18 órakor
Kurátor: Tóth Pál Sándor, a gyűjtemény kezelője
Megnyítja: Muladi Brigitta, művészettörténész

 
Megtekinthető január 29-ig a galéria nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.


Pár éves szünet után folytatjuk a 2001-ben megkezdett sorozatunkat, amikor is egy-egy jelentős magángyűjteményt mutatunk be, ezúttal Kacsuk Péter gyűjteményét.

Kacsuk Péter gyűjtői útja egyszerre szokásos és rendhagyó. Egyrészt szokásos, mert sok más gyűjtőhöz hasonlóan befektetésként indult a gyűjtése és aztán fokozatosan vált a befektetéstől független szenvedéllyé. Másrészt rendhagyó, mert a művészek és művek kiválasztásában nem az aktuális trendeket követi, hanem olyan műveket igyekszik beemelni a gyűjteményébe, amik mintegy kordokumentumként korunk társadalmi problémáira reflektálnak ironikus, sok esetben groteszk módon. A kiállításon bemutatott művek többsége is ebbe a kategóriába tartozik.

A jelen válogatás a találkozások témáját járja körül. A művészek és műalkotásaik közötti párbeszédek összetett hálóinak téren és időn átívelő szálait követjük és szőjük tovább minden újabb kiállítással, amelyek más-más kontextust teremtenek arra, hogy a művek találkozzanak és egymással kommunikáljanak. A mostani válogatás a képek és alkotóik közötti váratlan és szándékolt találkozásokat egyaránt a figyelem középpontjába kívánja helyezni.

Gyakran előfordul, hogy két alkotás, ami különböző művészektől származik valamilyen szempontból nagyon rezonál egymásra, például a technika, a szín- vagy formavilág, az üzenet vagy egyéb vetület mentén. A találkozások egy másik formája, amikor két művész életútjuk egy szakaszában alkotócsoportot hoznak létre és közös művekben fejezik ki gondolataikat, vagy amikor művészek egy közös kiállítás érdekében együtt hoznak létre műveket. A művek találkozásának egy különleges esete, amikor egy művész eleve két összetartozó művön keresztül akarja kifejezni gondolatait. Végezetül a művész és műgyűjtő találkozása is új műveket eredményezhet. A kiállítás ilyen találkozásokat mutat be a gyűjtemény anyagából válogatva.



*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.old.godot.hu/hirlev/download.php?theme=2
*******************************************************************************************************



More information about the Artinfo mailing list