[artinfo] R E F L E X R U T I N R Í T U S R I T M U S

Seres Szilvia szseres at c3.hu
Sat Jan 12 10:46:17 CET 2019


R E F L E X    R U T I N     R Í T U S     R I T M U S



Megnyitó és záró esemény: 2019. január 29. kedd 19.00 óra 

A kiállítás megnyitja: Keszeg Anna (egyetemi adjunktus, DE) és Lengyel Zsanett (MA-hallgató, MOME)

A kiállítás nyitvatartása: 2019. január 29. 10.00-21.00

Helyszíne: Budapest VII. ker., Dob utca 24.

 

FB event: https://www.facebook.com/events/403321893746344/?notif_t=plan_user_associated&notif_id=1547283612341121 <https://www.facebook.com/events/403321893746344/?notif_t=plan_user_associated&notif_id=1547283612341121>


Léteznek-e tárgyak, amelyek elveszítik az emlékezetüket?

Van-e lehetőség az emlékezet visszanyerésére?

Más, ha egy tárgy az otthoni kamrapolcon, vagy egy múzeumi raktárban várja a felmentő sereget?

Mi a szerepe egy muzeológusnak ebben a munkában?

Milyen szerepe lehet egy kívülállónak?

Van-e egyáltalán kívülállás?

Segítenek-e a munkában a színek, a hangok, a formák és a funkciók?

Miképp ötvözhető a kutatásban a hétköznapi tudás és a fikció?

 

A kurzus egy olyan múzeumi gyűjteményrész megismerését, feldolgozását és interpretálását tűzte célul, amelynek tárgyai egy 2005-ös múzeumi gyűjtőkampány során kerültek a Néprajzi Múzeumba. A tárgyak elsősorban a hetvenes és nyolcvanas évekből származnak: olyan mindennapi eszközök, amelyek a rendszerváltás előtti magyar otthonok jellemző vagy kevésbé jellemző tárgyai voltak; viszont személyes használati kontextusaikról nagyon keveset tudunk: ezért nevezzük őket emlékezetüket vesztett tárgyaknak. Az önálló és közös projektmunka során a random gyűjteményből képzett saját egység, a „mi kollekciónk” adta a kutató és kreatív munka alapját. Rejtett, vélt vagy valós tartalmak keresése és megtalálása volt cél: olyan eszközökkel, amelyben a projekt résztvevői otthonosan és szívesen mozogtak és alkottak. 

 

Előfeltevések 


A kurzus – a címe szerint (Tilos retro!) is – arra az előfeltevésre épült, hogy a tárgyak megszólaltatása segít finomítani a ‘retro’ nagyon keveset, vagy épp semmit nem jelentő, egyszerű fogalmát. Hogy a tárgyak nézése, tapintása, funkciójukról való gondolkodás olyan koncepciók és interpretációk kidolgozását teszi lehetővé, amelyek túlmutathatnak azon, miszerint a tárgyak automatikusan bekapcsolhatók egy korba, és ettől jelentenek valamit. A interpretációk létrehozása során az alkotók szabad kezet kaptak a tárgyak informatív vagy asszociatív kontextusainak megteremtésében. A Reflex, rutin, rítus, ritmus című egyszeri és eseményszerű közös kompozíció, egyfajta csoportos kiállítás, amely a kurzus során megteremtett koncepciókat és interpretációkat rendezi el a témához (az otthon tárgyai) kapcsolható térben: lakásgalériában, a Hidegszoba Stúdióban. 

Részt vevő hallgatók: Finta Simon, Gályász Veronika, Hancsicsák Ádám, Hegedűs Klára, Kelle Krisztina, Mészáros Júlia, Németh Flóra, Salgó Eszter, Varga Mónika (MA hallgatók, Budapesti Metropolitan Egyetem)


Témavezető: Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum MaDok-program) 
Műtárgyfotók: Sarnyai Krisztina (Néprajzi Múzeum)


A projekt háttérintézményei: Budapesti Metropolitan Lab; Néprajzi Múzeum MaDok-program


More information about the Artinfo mailing list