[artinfo] MEGHÍVÓ | Santopalato | Stúdió Galéria | 2018. május 31., 19:00

Fiatal Kepzőművészek Stúdiója Egyesület fiatalkepzomuveszekstudioja at gmail.com
Fri May 25 12:59:14 CEST 2018


SANTOPALATO - Stúdió Galéria
csoportos kiállítás

alkotók: Antal Balázs, Bartha Gabó, Fajgerné Dudás Andrea, Hódi Csilla,
Szabó Eszter Ágnes, Sz.A.F. (Mécs Miklós és Fischer Judit), Isaac Monté,
Daniel Parnitzke, Marie Caye & Arvid Jense
Melanie Bonajo (vetítés)

megnyitó: Stúdió Galéria, 2018. május 31. (csütörtök), 19 óra
a kiállítást megnyitja: Maja és Reuben Fowkes (Translocal Institute)

A kiállítás két helyszínen valósul meg, a projekt a Koreai Kulturális
Központban látható társkiállításának megnyitó időpontja: 2018. május 29.,
kedd 18 óra.

A kiállítás megtekinthető
2018. 05. 30. – 2018. 07.31. | Koreai Kulturális Központ
https://www.facebook.com/events/2010359662514827/
2018. 06. 01. – 2018. 06.30. | Stúdió Galéria

Kurátor:
Szalipszki Judit

Az étel elemi igény, az élethez szükséges minimum. Eszünk hétköznap és
ünnepnap; az étel mindennapi és kitüntetett rituáléink dramaturgiai
funkcióval bíró alanya, vallási és világi alkalmak főszereplője. Összetett
szimbólumrendszer és metafora.

Metabolizmusunk nem pihen, az emésztés jelen sorok olvasása alatt is
zajlik. Eszünk a születéstől a halálig, reggel, délben és este, örömünkben
és bánatunkban. Eszünk magunkban és társaságban, lassan és gyorsan, futva
és komótosan majszolunk, falatozunk, falunk és zabálunk. Fogyasztunk a
büfében, a bisztróban, a piacon, a bárban – műanyag dobozból vagy ezüst
eszcájggal. Esszük a főttet és a nyerset; a növényi és az állati eredetűt,
az édeset, a sósat, a keserűt, a savanyút, a csípőset, a füstöltet – a
helyit és az egzotikusat. Ültetjük, locsoljuk, gondozzuk, aratjuk,
szüreteljük, mossuk, aprítjuk, gyúrjuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük,
megkapatjuk, gyöngyöztetjük, rottyantunk egyet rajta. Kitöltjük,
megtöltjük, feltöltjük. Megkívánjuk – sokszor a látvány is puszta, étvágyat
stimuláló élvezet. Harapunk és bevisszük a testbe, rágjuk és nyeljük,
emésztjük és ürítjük. Hízunk és fogyunk, engedelmeskedve étvágyunknak és az
evést körbeszövő elvárásrendszereknek és különféle testregulázó
szankcióknak.

A biológiai realitáson, elsődleges funkcióján, az éhség csillapításán túl
az étel a legkomplexebb jelenségek egyike: társadalmi, kulturális,
gazdasági, politikai és ökológiai folyamatok eredője és következménye.
Hatalmi struktúrák által erősen meghatározott, hogy mit és hogyan termelünk
és fogyasztunk. Az ételhez való viszonyunkban identitásbeli, földrajzi,
financiális, egészségi, vallási és egyéb világnézeti megfontolások is
érvényesülnek. Az étel – szerencsés esetben – öröm és érzéki élvezet
forrása. Fogyasztása nem csupán mindennapi cselekvés: az étkezés közösségi
esemény, társadalmi interakcióra alkalmat adó és a társadalmi kohéziót
mikroszinten elősegítő szituáció is lehet. A személyes, közösségi vagy
nemzeti identitás egyik sarokköve: egy étel vagy ital fogyasztása a
kulturális identitás gyakorlásának eszköze lehet, vagy éppen ellenkezőleg;
az étel visszautasítása a politikai nyomásgyakorlás vagy stratégia aktusává
is válhat. Az ételkészítési hagyományok és a kulináris örökség pedig nem
feltétlenül csak recepteken és konyhai fortélyokon keresztül szállhatnak
egyik generációról a másikra, hanem mikroorganizmusokon keresztül is.

Az élelmiszertermelés és -fogyasztás jövőjéről való gondolkodás sürgető
feladat: az előrejelzések szerint 2050-re a Föld népessége közel
kétmilliárd emberrel növekszik majd, így a túlfogyasztás és az éhínség
közötti feszültség még élesebbé válhat. Aktuális becslések szerint ahhoz,
hogy lépést tartsunk a megnövekedett lakosság fogyasztásával, 2050-ben
körülbelül másfélszer annyi élelmiszert kell majd termelnünk, mint
jelenleg. A FAO prognózisa szerint egyre több országban nő majd a
húsfogyasztás, miközben a húsipar a legnagyobb széndioxid és metánkibocsátó
ágazatok egyike. Nehezen fenntartható fogyasztási szokásaink szorosan
összefüggenek az éghajlatváltozás riasztó tendenciáival is – a
vízkrízissel, a tengerek túlhalászásával, a termőtalaj minőségének
romlásával, a biodiverz gazdálkodás helyett a monokulturális termelést
preferáló gazdálkodási modellekkel, a pazarló hulladékgazdálkodással. A
Santopalato a fenti szempontrendszerhez csatlakozva nem az étel és az
élelem pusztán esztétikai és konyhaművészeti vonatkozásait állítja
középpontba, hanem az élelem, az evés, az élelmszertermelés, az etetés
társadalmi beágyazottságát vizsgálja. A kiállítás ezen túl felvillant
néhány lehetséges, spekulatív forgatókönyvet az étkezés és az
élelmiszer(termelés) jövőjével kapcsolatban - a fenntarthatatlan
fogyasztási mintázatok ugyanis újfajta, akár radikálisnak tűnő alternatívák
megjelenését sürgetik.

A két helyszínen megvalósuló kiállítás Stúdió Galériában látható részében
elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai kerülnek előtérbe,
míg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében az élelem kulturális
identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken.

Helyszín: Stúdió Galéria (1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.)
A kiállítás megtekinthető: 2018. június 1 – 30.
Nyitvatartás: K, Cs, P, Szo 14-18; Sze 16-20; H,V: ZÁRVA

A kiállítás ingyenesen, illetve egy szimbolikus belépő ellenében
látogatható. A kiállítás időtartama alatt a Food Not Bombs Budapest csapata
számára gyűjtünk tartósélelmiszert. A kiállításra érkezőket így szeretnénk
arra biztatni, hogy a Food Not Bombs tevékenységéhez járuljanak hozzá
konzervekkel, tésztával, rizzsel, zacskós lencsével, fűszerekkel, melyeket
a kiállítótérben található ládába tudnak elhelyezni.

Külön köszönet:
Biró Dávid, Istvánkó Bea (ISBN könyv+galéria), Juhász Anna, Kim Ji-Yeong,
Kriston Levente, Lendeczki Kinga, Yesol Lim, Mucsi Emese, Német Szilvi,
Salamon Júlia

www.studio.c3.hu
<https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.studio.c3.hu%2F&h=ATMmAgQOf4rZSzMXPSNN5dy1-0MxUVQtR_ihOa9yhlIbnKgtO3kwF3MutUkMxEU_OdXOeAqXHKzMUXu60FbQhH8NR5LTaKbYo7XNH-4YjaW8haXWNoGumorSFIw>
---

SANTOPALATO - Studio Gallery
group exhibition

participants:
ANTAL Balázs, BARTHA Gabó, FAJGERNÉ Dudás Andrea, HÓDI Csilla, SZABÓ Eszter
Ágnes, Sz.A.F. (MÉCS Miklós és FISCHER Judit), Isaac MONTÉ, Daniel
PARNITZKE, Marie CAYE & Arvid JENSE
Melanie BONAJO (screening)

opening: Studio Gallery, 31st May 3018 (Thursday), 7pm
opening remarks by: Maja és Reuben Fowkes (Translocal Institute)

SANTOPALATO is taking place at two venues, the opening of the other half of
the exhibition takes place at the Korean Cultural Center on 29th May 2018
(Tuesday) at 6pm.

The exhibitions are on view:
2018. 06. 01. – 2018. 06.30. | Studio Gallery
2018. 05. 30. – 2018. 07.31. | Korean Cultural Center
https://www.facebook.com/events/2010359662514827/

curated by:
Judit Szalipszki

Food is a basic need, one of the most essential requirements for life. We
eat on workdays and on holidays; food plays a part in the narrative of our
everyday rituals and is the protagonist in several religious and secular
ceremonies. It evokes a complex system of symbols and metaphors.

Our metabolism is never at rest; digestion is underway while you are
reading these lines. We eat from birth to death; in the morning, at noon,
and in the evening; in our joy and in our sorrow. We eat alone and in
company, slowly and in haste, munching lazily or with vigour, chomping,
gobbling, devouring. We consume in restaurants, bistros, markets, pubs ‒
from plastic containers or with silver cutlery. Be it cooked or raw, meat
or vegetable, sweet, savoury, bitter, sour, spicy, or smoked, local or
exotic ‒ we eat it all. Our food is planted, watered, nursed, reaped,
harvested, washed, chopped,
kneaded, salted, peppered, spiced, seared, simmered, boiled. We pour it
out, stuff it, top it up, covet it ‒ often its pure sight can make our
mouths water. We take a bite and it becomes a part of our bodies: chewed,
swallowed, digested, and defecated. We gain and lose weight as we obey our
appetite, the labyrinthine expectations around eating, or the innumerable
sanctions regulating the body.

Beyond the biological reality and its primary function of relieving hunger,
food is a complex social phenomenon: it is the alpha and omega of numerous
social, cultural, economic, political, and ecological processes. What and
how we produce and consume
is strongly determined by structures of power. Geographical, financial,
medical, religious, philosophical, and identity concerns are all present in
our relationship to food. Ideally, food is the source of joy and sensual
pleasure. Its consumption is not a mere daily habit, but a communal event
that can provide an opportunity for social interaction and enhance social
cohesion on the micro level. Diet is a key component of personal,
community, or national identity: consuming food or drink may be a form of
practicing one’s cultural identity, while the refusal to eat can be a
political act. Gastronomic heritage and cooking traditions are passed on
from one generation to another not only through recipes and culinary crafts,
 but also through microorganisms.

Thinking about the future of producing and consuming our food is an urgent
task: according to predictions, the Earth’s population will increase by
almost 2 billion by 2050, further deepening the gap and tension between
famine and overconsumption. Current estimates anticipate that if we were to
keep up with the consuming habits of an expanding population, we will have
to up our food production by 50% in the next 30 years. FAO prognosticates
that although the meat industry is one of the most polluting sectors in
terms of its CO 2 and methane emissions, meat consumption will increase in
numerous countries over the next decades. Our unsustainable consumption
habits are closely connected to alarming climate change and other related
tendencies, such as the water crisis, overfishing, the deterioration of
soil, economic models preferring monoculture over biodiverse farming, and a
calamitous waste management system. In line with the perspectives outlined
above, Santopalato focuses not so much on the aesthetic or gastronomic
aspects of our diet, but rather examines nutrition, eating, food
production, and feeding in their social contexts. The exhibition also
presents a few possible, speculative scripts about the future of eating and
growing food, because our current unsustainable consumption patterns
necessitate the emergence of novel, even seemingly radical alternatives.

The exhibition takes place at two different locations: works presented in
the Studio Gallery primarily focus on the ecological aspect of food and
eating, while in the Korean Cultural Center’s exhibition space, the
connection between food and cultural identity will be on the menu.

Venue: Studio Gallery (1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.)
The exhibition is on view: 01/06/2018 - 30/06/2018
Opening hours: Tuesday, Thursday, Friday, Saturday: 2-6pm, Wednesday:
4-8pm, Monday-Sunday: closed

The exhibition can be visited for free, however, a symbolic contribution
would be highly appreciated: during the exhibition, we are collecting
non-perishable food items for Food Not Bombs Budapest. Therefore we would
like to encourage our guests to bring along canned vegetables, a packet of
pasta, rice, lentils, spices or anything they can offer. The goods can be
placed in a box in the exhibition space and will be donated to Food Not
Bombs Budapest, a grassroots organization of volunteers who are
distributing warm vegan and vegetarian meals among those in need.

Special thanks:
ISTVÁNKÓ Bea (ISBN könyv+galéria), BIRÓ Dávid, JUHÁSZ Anna, KIM Ji-Yeong,
KRISTON Levente, LENDECZKI Kinga, Yesol LIM, MUCSI Emese, NÉMET Szilvi,
SALAMON Júlia

www.studio.c3.hu
<https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.studio.c3.hu%2F&h=ATORPsX-DJI8MFtR-cHBSBxoEoELYighz-Ml8h5YQe3P0Jr7c7xcsBlt01mZ3Fz9pYc7y2kiOBIdodbcp1HqiY268V8CTZUVMUBSuqYfS-LsdzYgT8FEloCF72Q>


-- 

*Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület*
www.studio.c3.hu
Cím: 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.
Tel.: +3670/324-47-48
Nyitva tartás: K, Cs, P, Szo: 14-18; Sze: 16-20; H, V: zárva


More information about the Artinfo mailing list