[artinfo] Meghívó - MTA Művészeti Gyűjtemény #ruhatárvan! Ki (nem) viszi át az emlékezetet?

Albrecht Zsófia Albrecht.Zsofia at btk.mta.hu
Tue May 15 11:13:08 CEST 2018


Tisztelettel meghívjuk Önöket a Művészeti Gyűjtemény rendszeres, havi egyszeri nyitva tartására, melynek következő alkalmára ezen a héten, pénteken kerül sor:


2018. május 18-án 10:00 és 21:00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem –

a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

A nyitvatartás alkalmából a következő kamarakiállítás is látogatható az elnöki és a képes terem közti térben:


Ki (nem) viszi át az emlékezetet? Ozorai Pipo (portréi) és az Akadémia


Következő #ruhatárvan! eseményünkön a középkori Magyar Királyság országbárójának, Ozorai Pipónak két arcképét mutatjuk be. A portrék reneszánsz festmények másolatai, amelyeket James Charles Armytage készített 1864-ben Firenzében, és az emigrációban élő Pulszky Ferenc fia, Ágost küldte őket az Akadémiára. A két, egymástól gyökeresen különböző ikonográfiai típust képviselő képmás segítségével Filippo Scolari (Pippo Spano) történeti emlékezetének két fajtája eleveníthető fel.


Ezek közül az egyik a firenzei származású férfi kora újkori tisztelete, amelynek helyszíne a Firenzei Köztársaság, majd a Toszkán Nagyhercegség, tágabban véve pedig Itália volt. A lokális emlékezetből kinövő, a hatalmi reprezentáció szolgálatában álló, hivatalos élettörténet(ek) mellé a Filippo Scolarit profilban mutató mellkép rendelődött.


A másik pedig Ozorai Pipo magyarországi közösségi emlékezete, amelynek megteremtője a nemzetépítés szolgálatában álló, historista történetírás, illetve annak képviselője, az akadémikus Wenzel Gusztáv volt. Ozorai Pipo honi kultusza egy másik hitelesnek vélt képmásával, az Andrea del Castagno által 1450 körül a legnaiai Villa Carducciba festett (1847-ben újrafelfedezett) egészalakos, a nézővel szembeforduló portréval kapcsolódott össze.Program:


17.00 Reprezentáció és identitás: a képes és az elnöki terem


18.00 Ki (nem viszi) át az emlékezetet? Ozorai Pipo (arcképei) és az Akadémia


19.00 Homlokzat és díszterem (gyülekezés az aulában)


20.00 A díszteremtől a bizottsági termeken át a felolvasó teremigMTA Művészeti Gyűjtemény
https://www.facebook.com/events/201278117335055/________________________________
MTA Művészeti Gyűjtemény
Art Collection of the Hungarian Academy of Sciences
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
keptar at btk.mta.hu
Tel: +36-1-411-6123
https://www.facebook.com/mtamuveszetigyujtemeny
More information about the Artinfo mailing list