[artinfo] Műcsarnok hírlevél

Mucsarnok mucsarnok at mucsarnok.hu
Wed Apr 8 13:59:52 CEST 2015


Műcsarnok hírlevél

SZVET TAMÁS: FÉNYIDÉZÉS című kiállításának kísérőprogramjai

 

A Fényidézés című mélycsarnoki kiállításhoz kapcsolódva prezentációkat és beszélgetéseket szervezünk a Műcsarnok előadótermében három olyan művésszel, akiknek alkotásait Szvet Tamás felhasználta interaktív fényinstallációihoz.

 

Beszélgetések:

2015. április 7., 16 óra:

Mátrai Erik

2015. április 14., 16 óra:

Szigeti Gábor Csongor

2015. április 21., 16 óra:

Bolygó Bálint

A programon belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni

Film

 

2015. április 10., péntek 18 óra 

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (99 perc, 1989)

Előadó: Gelencsér Gábor filmtörténész.

A rendezőnő megragadóan ironikus, a magyar filmművészet történetében előzmény nélküli, eredeti, játékot és filozofikusságot ötvöző opusával Európa-szerte meglepetést keltett. A film elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Kamera-díját.

 

Jegyár: 400 Ft, vagy aznapi belépőjegy.

 

IRODALOM        

 

A NYOLCVANAS ÉVEK – MA

2015. április 9., csütörtök 19 óra 

A beszélgetéssorozat résztvevői a jelen szemszögéből veszik fontolóra a nyolcvanas évek kulturális-művészeti folyamatait és teljesítményeit. A meghívott szépíró vendég mindig magával hoz egy számára meghatározó alkotót a társművészetek köréből.

 

Garaczi László / Kistamás László, beszélgetésvezető: Bazsányi Sándor

 

Garaczi László a szépirodalom területén gyakorolta a szabadságot a nyolcvanas években, Kistamás László a Kontroll Csoport, majd a Balkan FuTourist zenekarok frontembereként tette ugyanekkor ugyanezt. Azóta már szabadság van a szépirodalom és a rock and roll világán kívül is. Szabad például beszélgetni a nyolcvanas évekről.

 

Jegyár: 300 Ft

 

FILMKLUB           

 

ÚTVESZTŐBEN ‒ Két világ határán

 

2015 tavaszán új sorozattal folytatódik a több mint tíz éve működő Műcsarnok Filmklub. Az éves program olyan alkotások közül válogat, amelyekben különböző világok, illetve külső vagy belső kényszerítő erők feszülnek egymásnak. A dichotómiák az egyes történetekben gyakran kibékíthetetlenek, pedig a bűn és ártatlanság, a hit és tagadás, a normalitás és őrület között néha csak egy lépésnyi a távolság. Identitásalternatívák, szenvedély és számítás, erőszak és elfogadás világa néz farkasszemet egymással. De az embert éppen az teszi emberré, hogy szabadságában ő maga is választ, cselekedhet az érdekeit, vágyait követve, cselekedhet az erkölcs, valamilyen meggyőződés mentén vagy engedhet egy ábrándnak, háríthat, sodródhat is egy-egy határhelyzetben.

 

2015. április 8., szerda 18 óra 

Tarkovszkij: Iván gyermekkora (Ivanovo detstvo, 100 perc, 1962) 

Előadó: Szilágyi Ákos esztéta, költő 

 

„Aki szörnyekkel harcol, vigyázzon, nehogy közben szörnnyé váljon maga is. Ha sokáig nézel a szakadékba, a szakadék is beléd néz” − írja Friedrich Nietzsche Túl jón és rosszon című művében. Pontosan ebben az értelemben jellemezte Andrej Tarkovszkij 1962-ben bemutatott első filmjének, a Velencei Filmfesztiválon nagydíjat nyert Iván gyermekkorának kis hősét, Ivánt, őrült szörnyetegként Jean-Paul Sartre, a film egyik első méltatója. Hozzátéve, hogy a totális háború apokalipszisének ez a kis kreatúrája − Iván − egyben legesendőbb áldozata is, akinek szívében − a film álomképeiben kibontakozva − egy másik világ él, a gyerekkor örökre elveszített paradicsomának, a békének, a bensőséges szeretetnek és harmóniának a világa. Ez áll szemben haragvóan és kérlelhetetlenül a háború gyűlölettel és erőszakkal átitatott világával. Mert Tarkovszkij filmje a gyengék erejéről, a bárány bosszúálló haragjáról szól.

 

Jegyár: 800 Ft

 

AKTUÁLIS KIÁLLÍTÁSAINK           

2015. március 21. ‒ április 26. 

FÉNYIDÉZÉS – SZVET TAMÁS KIÁLLÍTÁSA 

 

további információ: www. mucsarnok.hu

 

Kérjük, adója 1%-val támogassa a Műcsarnok programjait!

Adószámunk: 20772776-2-42 – Műcsarnok Nonprofit Kft.

Köszönjük, hogy a kultúrát támogatja!

 

 

                



More information about the Artinfo mailing list