[artinfo] Virtuális - e a valóság ? /// megnyitó : 2013.11.22. ( péntek ) 18.00

LABOR labor at c3.hu
Wed Nov 20 22:24:48 CET 2013


Virtuális-ea valóság*?

A kortárs médiaművészet és amédiatörténet mérföldkövei, vagy a mediamuseum.c3.hu.

http://labor.c3.hu/

 

Kiállításrakerül többek között:

(off-line:)

• Négymédiatörténeti objekt, kérdőjelekkel

••Négy műalkotás, vagy műalkotásról szóló híradás, digitális képkeretben

-Izsák Előd: Talált rajzok (fotódokumentáció), 2011-2013.

-Szilágyi Kornél: Kaos Camping (videó, részletek, 4’) 2013.

-Szolnoki József: Hallo (rövidfilm, fekete-fehér, 5’38”), 2006.

-Vándor Csaba: Fehér furgon (loop), 2013.

•••Négy mű, vagy négy mű részletei

••••Négy alkalmi, miniatűr emléktábla képcédula formájában

 

(on-line:)

Amédiamuseum.c3 eddig katalogizált gyűjteményében (catalog.c3.hu) találhatóalkotások

 

(off-line és on-line:)

Megnyitó esemény:TV halála / Élő múlt. Telematikus performansz

2013. november22. 18.00-tól

 

Médium-analízis VII. A Magyar KépzőművészetiEgyetem Intermédia Tanszékének kollektív akciója az "Egész napos tévénézés"keretében. Résztvevők/alkotók: Barnaföldi Anna, Balogh Emese, Becze Dóra, BoriOm, Donka Gergely, Ekker Nikoletta, Eskulits Fruzsina, Kamondi Gabriella,Katona Norbert, Kóti Gábor, Langh Róbert, Marsalkó Fruzsina, Mécs Miklós,Mihályi Barbara, Monhor Viktória, Ősz-Varga Szabina, Péter Fanni, SeemannAdrienn, Simon Zsuzsanna, Szabó Levente, Szapu Dániel, Thury Lili és még sokan mások

 

Atelematikus akció az MKE Intermédia Tanszéke (1063 Budapest, Kmety György u. 27.)és a Labor Galéria (1053 Budapest, Képíró u. 6.) közti kommunikációra épül,létrejöttét követően egyszerre válik a kiállítás és múzeum részéve. Választ acímbeli kérdésre és az alábbiakra:

Hogyankészül egy műalkotás? Hogyan gyarapodik a mediamuseum gyűjteménye?

 

A2013. november 22-én nyíló bemutató a mediamuseum.c3projekt első nyilvános meghirdetése, formájában és funkciójában manifesztum éspromóció, felhívás és felszólítás közreműködésre, támogatásra.

 

* Valóság:az, amibe belebotlunk a halálig vezető utunkon, azaz ami érdekel minket (VilémFlusser)

 

A kiállításnyitva 2013 december 6-ig, látogatható: kedd-péntek, 16.00-19.00.

Labor Galéria,1053 Budapest, Képíró u. 6.

 

Támogató:Nemzeti Kulturális Alap

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

mediamuseum.c3.hu

Médiatörténetiés médiaművészeti múzeum Magyarországon

 

Amédiaművészet növekvő jelentősége a kortárs társadalmak minden területénészrevehető, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ez összefügg a képitechnológiák, informatikai eszközök fejlődésével, a kommunikációs forradalom ésa globalizáció jelenségével. A technikai médiumok a gazdaság és a társadalommeghatározó szféráiban alapvetően alakítják át civilizációnkat, az emberi élet színtereit,a hétköznapokat éppúgy, mint a kulturális emlékezet intézményrendszereit.

 

Magyarországonnincs olyan gyűjtemény, bemutató, kiállítás ami a médiaművészetet, beleértve azexperimentális és interdiszciplináris tradíciót és a technikai képek történetéta fotográfiától a computerig egységes, áttekinthető, következetes és nemzetközikontextusban is érvényes módon mutatná be. Átfogó tanulmányok, könyvek,adatbázisok, kiadványok sem szólnak e transzdiszciplináris megközelítéstjelentő területről. Ami a 21. század emberét érdekelné és segítené a technikaicivilizáció, mindennapi eszközei kulturális elsajátításában, az itthon egyelőreterra incognita.

 

Az atény, hogy Magyarországon a C3 Alapítványon kívül nincs olyan intézmény, melykövetkezetesen és szisztematikusan foglalkozik a médiaművészet és médiatörténetkutatásával, kísérleti projekteket kezdeményezve s ezzel párhuzamosan azarchiválás és publikálás szempontjait is fenntartva, vezetett mediamuseum.c3.hu elindításához. A médiamúzeumkezdeményezése és remélhető megvalósítása a C3 legjelentősebb vállalkozásalétrejötte óta. Hiánypótló, új szempontú összegzés, mely az elmúlt fél évezredmédiaarcheológiai áttekintésére és bemutatására az eddigi gyakorlatnakmegfelelően a médiaművészet kontextusában vállalkozik. A jelen felől s a jövőszámára mutat fel - összhangban a hasonló nemzetközi törekvésekkel - egy új ésjórészt ismeretlen kulturális corpust, mely néhány év alatt, a megvalósulássalszinkronban nemzetközi jelentőségű, kikerülhetetlen forrássá válhat.

 


More information about the Artinfo mailing list