[artinfo] SCI-FI INSTRUMENTUM - megnyitó : nov. 12. (kedd) 20.00

LABOR labor at c3.hu
Mon Nov 11 15:09:24 CET 2013


SCI-FI INSTRUMENTUM

Tudományos fantasztikus mint narratív keret. Röviden így foglalható össze az a felvetés, amelybe a Labor Galériában látható kamarakiállítás négy fiatal alkotó munkája mentén ad betekintést.

A kortárs művészeti szcénában mára már közhelynek számít az a transzformációs folyamat, amely egy jellemzően populáris kultúrához sorolt műfajt egy magas művészetként jegyzett médiumba emel át. Azontúl,hogy az ilyen markáns határvonalak már feloldódtak, legalábbis hangsúlyozásuk nem releváns, mégis érdekes egy kiállítás erejéig nyomon követni, hogy válik a science fiction, a maga stilisztikai jegyeivel, témáival, megszokott fordulataival, sémáival kortárs képzőművészeti alkotások gyújtópontjává. A tudományos fantasztikus modernkori mitológiája teremti meg azt a közös kulturális keretet, tudásbázist, amelyet az alkotók más-más módokon adaptálnak.

A felhasználás, kisajátítás indítékai különbözőek. Van, hogy a műfajra jellemző kísértetiesség installációba merevedik, vagy az épp startolni készülő DIY űrhajó sajátos eredetéről mesél. Máskor a hétköznapi tapasztalat, a saját biográfia űrhajómaszkos portrésorozatba jelenik meg szarkasztikus humorral fűszerezve. Vagy a közelmúlt megértésének, ezen belül személyes viszonyok megfogalmazásának metaforikus eszközeként hasznosul. A sci-fi alapanyaggá válik, beszivárog, a művek beszédmódjának szervezője lesz.

Kiállítók: Bánfi Brigitta, Debreczeni Imre, Icko Dávid, Szabó Ottó
Kurátor: Salamon Júlia

Megnyitó: 2013. november 12. (kedd) 20.00

A kiállítás látogatható: 2013. november 13.– november 16.
(Naponta 16 és 19 óra között, illetve előzetes bejelentkezés alapján: labor at c3.hu)
Labor Galéria, 1053 Budapest, Képíró u. 6.

FB esemény: www.facebook.com/events/749784711705557/?fref=ts

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

LABOR 
www.labor.c3.hu
 


More information about the Artinfo mailing list