[artinfo] Platán Galéria / Nicolas Grospierre: Nagykövetség / 2013. április 4 - május 10.

Viktoria Kellermann viktoria.kellermann at instytutpolski.org
Tue Apr 2 12:26:43 CEST 2013


Nicolas Grospierre

Nagykövetség



Megnyitó: 2013. április 4., csütörtök, 19 óra

A kiállítást megnyitja Polyák Levente urbanista, Kortárs Építészeti Központ

Helyszín: Platán Galéria - Budapest, VI. Andrássy út 32.
A "Nagykövetség" a valahai KGST egyik kelet-európai országának nagykövetségén készült fotósorozat; részben fikciós, részben dokumentarista projekt. A felvételek ténylegesen egy létező, használaton kívüli kelet-európai nagykövetségen készültek, de a művész úgy döntött, némiképpen átalakítja ezeket, zavart idézve elő a képeket szemlélő elméjében, aki így képtelen eldönteni, hogy amit lát, igaz-e, vagy sem. Ily módon Grospierre a befogadót mintegy kafkai utazásra invitálja az üres irodákon keresztül, melyek egyre inkább klausztrofóbikussá és irreálissá válnak. A hidegháború manipulatív diplomáciai módszereire - de épp így a kommunista blokk előszeretettel használt fotómontázsaira - utaló képek dokumentaristának, ergo objektívnek tetszenek, miközben a szemlélőjük valójában sosem tudhatja meg, hogy igaz-e vagy hamis, valós-e vagy manipulált, amit lát.
"A művész főleg olyan helyszíneket választ, melyeket az emberek már elhagytak, melyek az eredeti funkciójukat már nem töltik be, de még őrzik valaha volt nagyságuk nyomát, amely azonban ma már nem több, mint a múlt emléke. Grospierre sorozatai azonban mindenekelőtt a korábbi politikai valóság nyomait örökítik meg, a billogot, mely a minket körül vevő vizuális kultúrába beleégett, s mely lassacskán mégiscsak elveszti erejét."
Karol Sienkiewicz (www.culture.pl<http://www.culture.pl>)
Nicolas Grospierre a svájci Genfben született 1975. szeptember 28-án. Jelenleg Varsóban él és dolgozik. 1997-1999 között a párizsi d'Etudes Politiques Intézetben tanult, diplomáját 1999-ben szerezte a Londoni Közgazdasági Egyetem (London School of Economics) Orosz és posztszovjet tanulmányok szakán. Főleg az épületfotózás izgatja, a volt kommunista országok, Lengyelország és Kelet-Európa szocializmusból maradt öröksége.
Grospierre 2008-ban Kobas Laksával, Grzegorz Piątekkel és Jarosław Trybuś-sal közösen megkapta a 11. Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díját. 2009-ben a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma kitüntetésben részesítette. Két évvel később "vizuális művészetek" kategóriában elnyerte a Polityka című hetilap rangos "Útlevél" díjat.

http://polinst.hu/

http://www.facebook.com/PlatanGaleria

A kiállítás megtekinthető: 2013. május 10-ig

A galéria nyitvatartása: K-P: 11:00-19:00



More information about the Artinfo mailing list