[artinfo] FUGA ajánló - SZELLEMEK A SVÁBHEGYEN

FUGA info at fuga.org.hu
Sat Sep 8 20:20:51 CEST 2012



	


				
 


Kiállítói információ
Kapcsolat
Térkép
Impresszum
E-mail


A BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) és az N&n galéria tisztelettel meghívja Önt és barátait
az Építészet az irodalomban sorozatának következő rendezvényére

2012. szeptember 15. szombaton 11 órára

SZELLEMEK A SVÁBHEGYEN

...a Svábhegy egyike a város legkísértetiesebb helyeinek, ahol a múlt egyes fejezetei jobbára máig láthatatlanok, teljes mértékben jelöletlenek."
(György Péter: A sötét hegy)
A Svábhegy Janus-arcú vidék. Gyógyító levegőjéről, kénes forrásairól vált híressé, elpusztult szőlőinek helyén a 19. század közepétől művészek és értelmiségiek építettek svájci villákat és mesebeli kerteket. Ezek közül Eötvös József Karthauzi-lakja és a Jókai-park ma is látható. Maga Cathry Szaléz Ferenc, a fogaskerekű építője is annyira megszerette a vidéket, hogy mire műve elkészült, le is letelepedett és haláláig itt élt. Azt már kevesebben tudják, hogy az első pillantásra idillinek tűnő síelő- és kirándulóhely valójában fontos, legtöbbször tragikus történelmi események színhelye volt a 20. században. Ide költözött be az SS a német megszállás idején, és itt alkudozott egymással emberéletekről Eichmann és Wallenberg. Itt működött az ÁVH tisztképzője, és itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy egy év múlva a szemközti villában fogják vallatni. Túránk
során megidézzük a múltat, és felkeressük a nem létező emléktáblák és képzőművészeti alkotások helyeit. Közben pedig elolvassuk, hogyan jelennek meg ezek az események a kortárs irodalomban, Nádas Péter, Déry Tibor és Háy János írásaiban.
Túravezető: Ignácz Ádám esztéta
Időpontja: 2012. szeptember 15. szombat 11 óra
Találkozópont: a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola előtt (1125 Budapest, Diana utca 4, Hungary). Megközelíthető fogaskerekűvel vagy a 21-es és 212-es busszal (Költő utcai megálló)
A séta ára 2000 Ft/fő, amelyet a helyszínen lehet befizetni.
Jelentkezés és további információ: www.bupap.hu


A túra időtartama kb. 3 óra, kb. félórás kávészünettel
					

				
	


	



More information about the Artinfo mailing list