[artinfo] Leopold Bloom Planetoida - könyvbemutató

Artpool Art Research Center artpool at artpool.hu
Mon Nov 12 18:25:32 CET 2012


2012. november 20-án, 17:00 órától az Artpool P60-ban
(Budapest VI., Paulay Ede u. 60.)

SZOMBATHELY INTEGRÁL
multimédia installáció
(Bloomsday dokumentumfotók, az 1998-as és 2004-es Bloomsday videói, 
valamint a Leopold Bloom folyóirat lapjai)

17:30 órakor könyvbemutató: a 
Leopold Bloom Planetoida
könyvet bemutatja 
L. Simon László

Találkozó a szerkesztőkkel és a kiadó képviselőivel
Házigazda: Szkárosi Endre

A kötetet szerkesztette: Abajkovics Péter és Székely Ákos
Előszó: Kappanyos András 
Kiadta az Artpool Művészetkutató Központ és a Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2012 (240 oldal)

A bemutató alkalmából a kiadvány kedvezményesen megvásárolható!



A Leopold Bloom Planetoida kötet közel 15 évnyi kísérleti művészeti aktivitást dokumentál -  egyfelől válogatás a 23 számot megélt Leopold Bloom nemzetközi művészkönyv-folyóirat lapjaiból, másfelől feleleveníti a szombathelyi indíttatású Bloomsdayek (Bloom-napi művészeti fesztiválok) 1995 és 2009 közötti eseményeinek jelentősebb pillanatait: utcai akciókat, performanszokat, könyvbemutatókat, kiállításokat. 

A Bloomsday fesztiválokon szerepelt többek között Abajkovics Péter, Bada Tibor (Bada Dada), Bohár András, T. Bortnyik Éva, Bujdosó Alpár, drMáriás Béla, Elek Is (Kada), Kappanyos András, Ladik Katalin, Mészáros Ottó, Molnár Katalin, Nagy Pál, Najmányi László, L. Simon László, St.Auby Tamás, Székely Ákos, Szkárosi Endre, Szombathy Bálint, Tóth Gábor, Viola László.
 
A kötet névválasztása, ahogyan maga a folyóirat és a Bloomsday is, James Joyce regényének, az Ulysses-nek a főhősét idézi, akinek apja, nagyapja – a könyv szerint – Szombathely polgára volt. Ily módon Szombathely az a tér, mely egyrészt kerete, másrészt kiindulópontja  mind a folyóirat, mind a Bloomsday további alakulásának; azoknak az alkotásoknak, eseményeknek, művészi és nem művészi aktivitásoknak, melyekre jelen kötet egy újabb, kozmikus dimenzióból tekint le

A Bloomsday koncepciója a regény első kiadójához, Sylvia Beachhez kötődik, aki az 1904. június 16-án játszódó mű 50 éves évfordulója alkalmából hozakodott elő az ötlettel: végigjárni a könyv helyszíneit, különböző állomásait az otthonról való elindulástól a hazaérkezésig. Azóta a világ számos országában „Bloom napja” ünnepi esemény, Szombathelyen művészeti fesztivál keretében 1995 óta került évenként megrendezésre. 

Ahogyan a Virág (Bloom) család Szombathelyről költözött Pestre, Bécsbe, Milánóba, Londonba, Dublinba, úgy a szombathelyi fesztivál is mintegy 10 évnyi rendszeres szombathelyi virágzást követően elköszönt a várostól, annak Joyce-szobrától, az itt lévő Leopold Bloom Galériától s 2005-ben Budapesten az A38-as hajón szállt vízre. A regénybeli utat/családtörténetet végigkísérve, 2006-ban Bécs s aztán Milánó következett, majd 2008-ban London, ahonnan egészen Dublinig vezetett a résztvevők útja, hogy aztán Joyce valamikori lakószobájában olvadjanak össze a különböző „rétegek”. 

(Részletekl a könyv fülszövegéből)








--
Artpool Művészetkutató Központ 
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10. 
tel.: +36-1-2680114, fax: +36-1-3210833 
Postacím: 1277 Budapest 23, Pf. 52
http://www.artpool.hu


More information about the Artinfo mailing list