[artinfo] Holokauszt-emlékezet a kétezres évek művészetében - Kékesi Zoltán előadása a Kortárs Művészeti Szabadegyetemen

Zsófi Somogyi Somogyi.Zsofi at balinthaz.hu
Mon Jan 23 14:28:45 CET 2012


KORTÁRS MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM

A Bálint Házban



A következő előadás:

2012. január 25. szerda, 18 óra


Holokauszt-emlékezet a kétezres évek művészetében
Tanúság, topográfia, archívum

Kékesi Zoltán - tanársegéd, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Képzőművészet-elmélet Tanszék

Az előadás alcímében jelölt három elem, a túlélői tanúságtétel, a genocídium egykori helyszínei és mai topográfiája, valamint az archív dokumentumok a holokauszt-emlékezet kulcsfontosságú támasztékai, médiumai és egyben metaforái. Művészeti használatuknak sajátos története és formái vannak, amelyek mentén jellemezni lehet azokat a művészeti stratégiákat, amelyek az emlékezet eltérő - időben és térben sem állandó - kulturális, szociális, mediális és politikai kontextusaiban születnek meg. Az elmúlt bő egy évtized művészeti alkotásai azt mutatják, hogy e használati módok terén történt valami a holokauszt művészeti reprezentációjában. Az előadás számos nemzetközi példa segítségével ezt a folyamatot mutatja be.


A programról:



Az előadássorozat egyik fontos célja, hogy közelebb hozza a művészet iránt fogékony közönséget a mai kor művészetéhez. A kurzus 12 egyetemi szintű előadásból áll. Az előadások minden második szerdán, 18.00 órakor kezdődnek.
Ha megértjük ezt a még ismeretlen nyelvet, akkor közelebb tudunk kerülni egy olyan világhoz, amire korábban csodálkozva tekintettünk, gyakran idegenül álltunk előtte, pedig a mai korunk legmodernebb vizuális nyelve velünk együtt és mellettünk alakul. Kiderül, hogy nekünk is szól - olyasmit mond korunkról és világunkról, amely mindenki számára fontos és érdekes.

Éppen ezért nem mehetünk el saját korunk művészeti törekvései mellett közömbösen, mert a művészet a maga érzékenységével sok rejtett kérdést tud megfogalmazni saját magunkról.

Az előadássorozat a jelenkori művészet legizgalmasabb tendenciáit mutatja meg, legfontosabb törekvéseit segít megérteni, legizgalmasabb filozófiai kérdéseit szeretné megválaszolni.

Az előadássorozat második évadában a kortárs művészet olyan új ágait is megismerhetjük, amelyek közelebbi vizsgálatára az elmúlt évben nem volt idő és alkalom.

Emellett olyan új témák is bekerültek a kurzusba, amelyek a Bálint Ház egyes kiállításához, vagy épp szellemi örökségéhez kapcsolódnak.

Az előadáson való részvétel alkalmanként: Felnőtteknek 1.000 Ft, Bálint tagságival:750 Ft, Diákoknak, nyugdíjasoknak: 500 Ft.



Házigazda: Simongáti Eszter: szabadegyetem at balinthaz.hu<mailto:szabadegyetem at balinthaz.hu>



Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. www.balinthaz.hu<http://www.balinthaz.huTematika>



Hátralévő tematika:

2012. február 8.
Az identitás, önazonosság, hovatartozás művészettörténeti vonatkozásai
Várkonyi György - főmunkatárs, Janus Pannonius Múzeum

2012. február 22.
A művészettörténet vége?
Tatai Erzsébet - tudományos munkatárs, MTA Művészettörténeti Kutatóintézet

2012. március 7.
Hogyan oktassunk művészetet?
György Péter - intézetvezető, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet






More information about the Artinfo mailing list