[artinfo] FUGA hírlevél - Elsöprő • Passion for Change

FUGA info at fuga.org.hu
Wed Jan 11 19:19:17 CET 2012



	


				
 


Kiállítói információ
Kapcsolat
Térkép
Impresszum
E-mail



2012. január 12. 18.00
Bátorfi Andrea fotó-grafikái és animációs filmje • A photo-graphical installation and animated film by Andrea Bátorfi
Kurátor: Jerger Krisztina
Megtekinthető: 2012 02 12
A kiállítás a FUGA és a Magyar Fotográfusok Háza együttműködésében valósult meg.
Bátorfi Andrea az utóbbi években hagyományosan installált fotó-grafikáit bemutatta többek között Finnországban (Porvoo, City Art Gallery, 2004), Litvániában (Kaunas, Fuji Film Gallery 2004), Londonban (Magyar Kulturális Intézet, 2008), Keszthelyen (Helikon Kastélymúzeum, 2008), Budapesten (Kolta Galéria, 2009, Miskolcon (Művészetek Háza, 2009) és Varsóban (Magyar Kulturális Intézet, 2010).

2010 nyarán a Millenáris Fogadó épületének padlásán majd’ 200 négyzetméteren felépített, Táguló című installációjában kilépett a kétdimenziós állókép műfaji keretéből, és három-dimenziós light boxok és animációs filmje révén a látogatót egy komplex élményt nyújtó, a hétköznapi érzékelésen túli valóságra kaput nyitó utazásra invitálta. A kiállítás sikerének köszönhetően a Táguló című sorozat és animációs film 2011-ben egy nemzetközi turnéra indult, bemutatkozva Milánóban, Barcelonában, Londonban, Pekingben és Tokióban.

A FUGA-ban bemutatandó projektjében a művész folytatja aTáguló-ban megkezdett műfaji sokszínűséget, és legfrissebb fotó-grafikái mellett egy, az állóképeiből animált új filmmel is bemutatkozik. Speciális eljárással létrehozott állóképein a kézzelfogható valóság szilárdnak tűnő struktúrái szétbomlásának folyamatát vizsgálja. Videófilmjében egy elsöprő erő hatására a szemünk láttára elevenedik meg a változás e folyamata, s jut el egy új kezdet ígéretét sugalló térbe.

Bátorfi Andrea sokszoros expozíciójú fényképekből álló sorozatait Magyarország vizes élőhelyein – a Kisbalatonnál és a vácrátóti arborétumban – készítette. E fotókon a mozgásban lévő víz felületén a természeti elemek egymásra rétegzett, áttetsző tükröződései az állandó átalakulás és a feloldódás érzetét keltik. Ebben a világban nincsenek szilárd formai kapaszkodók, a határaikat fokozatosan elveszítő struktúrák a bizonytalanság és az örök változás törvényeiről árulkodnak. A filmben (amely a Kedd Animációs Stúdióban készült, animátor: Fekti Balázs) e változást elindító és véghez vivő erő mutatja meg magát, amely hatalmasan hömpölyög a látszat felszíne alatt.  A filmhez komponált zene (Bolcsó Bálint műve) a természetben található vízhangok megmunkált rétegeinek és egy barokk zenei töredéknek a dinamikus egymásba olvadása nyomán bontakozik ki.

A kiállítás záró eseményeként 2012. február 12-én, 18 órai kezdettel Gergye Krisztián performanszát láthatja a közönség.

A kiállítás támogatója: MOL Nyrt.					

				
	


	

Azért kapta ezt a levelet, mert regisztrált a hírlevelünkre. Ha le szeretne iratkozni:  kattintson a linkre
  http://www.fuga.org.hu/hirlevel?ac=unsubscribe&em1=archimed&em2=starkingnet.hu&uk=a02b6050f28626f7e7ceb48d&lang



More information about the Artinfo mailing list