[artinfo] KORTÁRS MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM: Az identitás, önazonosság hovatartozás művészettörténeti vonatkozásai

Zsófi Somogyi Somogyi.Zsofi at balinthaz.hu
Mon Feb 6 10:59:39 CET 2012


KORTÁRS MŰVÉSZETI SZABADEGYETEM

A Bálint Házban



A következő előadás:
2012. február 8. szerda, 18:00
Az identitás, önazonosság, hovatartozás művészettörténeti vonatkozásai
Várkonyi György - főmunkatárs, Janus Pannonius Múzeum
Bizonyos korszakok, témák, életművek feldolgozásakor óhatatlanul beszélnünk kell az örökölt, a választott, a változó, a kikényszerített, a kettős vagy többes, a "kreált" és a "felismert" identitás kérdéséről. Nem leszűkítve a problémát a nemzeti, etnikai, nyelvi, kulturális identitás önmagában is épp eléggé problematikus nézőpontjára, hanem kiterjesztve azt a vallási, nemi orientációs, gender, szubkulturális, társadalmi, földrajzi és egyéb hovatartozás vizsgálatára. Nem kerülhetők meg a téma tárgyalásakor a "nemzeti művészet" gründolásának romantikus vágyképei és olykor mulatságos tévútjai, a kérdés műgyűjtéstörténeti vonatkozásai, a város mint identitásképző hely szerepe (szemben az országgal) és friss példaként az átalakuló világtérképpel szembesülő velencei biennálék gyakorlata. Folytathatnám, de ez már így is jóval több, mint ami egy előadásba belefér.





A programról:



Az előadássorozat egyik fontos célja, hogy közelebb hozza a művészet iránt fogékony közönséget a mai kor művészetéhez. A kurzus 12 egyetemi szintű előadásból áll. Az előadások minden második szerdán, 18.00 órakor kezdődnek.
Ha megértjük ezt a még ismeretlen nyelvet, akkor közelebb tudunk kerülni egy olyan világhoz, amire korábban csodálkozva tekintettünk, gyakran idegenül álltunk előtte, pedig a mai korunk legmodernebb vizuális nyelve velünk együtt és mellettünk alakul. Kiderül, hogy nekünk is szól - olyasmit mond korunkról és világunkról, amely mindenki számára fontos és érdekes.

Éppen ezért nem mehetünk el saját korunk művészeti törekvései mellett közömbösen, mert a művészet a maga érzékenységével sok rejtett kérdést tud megfogalmazni saját magunkról.

Az előadássorozat a jelenkori művészet legizgalmasabb tendenciáit mutatja meg, legfontosabb törekvéseit segít megérteni, legizgalmasabb filozófiai kérdéseit szeretné megválaszolni.

Az előadássorozat második évadában a kortárs művészet olyan új ágait is megismerhetjük, amelyek közelebbi vizsgálatára az elmúlt évben nem volt idő és alkalom.

Emellett olyan új témák is bekerültek a kurzusba, amelyek a Bálint Ház egyes kiállításához, vagy épp szellemi örökségéhez kapcsolódnak.

Az előadáson való részvétel alkalmanként: Felnőtteknek 1.000 Ft, Bálint tagságival:750 Ft, Diákoknak, nyugdíjasoknak: 500 Ft.

A 12 előadásból álló kurzusra bérlet váltható kedvezményesen 10.000 Ft-ért, Bálint Ház tagoknak 8.000 Ft-ért, Diák és nyugdíjas kedvezménnyel 5.000 Ft-ért.



Házigazda: Simongáti Eszter: szabadegyetem at balinthaz.hu<mailto:szabadegyetem at balinthaz.hu>



Helyszín: Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16. www.balinthaz.hu<http://www.balinthaz.huTematika>



Hátralévő tematika:
2012. február 22.
A művészettörténet vége?
Tatai Erzsébet - tudományos munkatárs, MTA Művészettörténeti Kutatóintézet

2012. március 7.
Hogyan oktassunk művészetet?
György Péter - intézetvezető, ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet





More information about the Artinfo mailing list